Το stress καταστρέφει τα δόντια των γυναικών! Το 75% υποφέρει από βρυγμό των δοντιών
Ο ειδικός ορθοδοντικός Χρήστος Πλεξίδας μας λεει τα πάντα για το καταστροφικό τρίξιμο των δοντιών
Υποφέρετε από ανεξήγητους πονοκεφάλους; Ξυπνάτε απότομα μέσα στη νύχτα χωρίς να καταλάβετε το γιατί; Μήπως ο σύντροφος σας διαμαρτύρεται ότι το βράδυ που κοιμάστε ακούγονται περίεργοι ήχοι από το στόμα σας; Μάλλον έφθασε η ώρα να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας! Ο βρυγμός ή τρίξιμο των δοντιών την σημερινή εποχή που το stress έχει γίνει το alter ego μας ταλαιπωρεί μέχρι και το 75% των Ελλήνων και κυρίως τις γυναίκες.
Ο ειδικός ορθοδοντικός Χρήστος Πλεξίδας μας λύνει όλες τις απορίες για το τρίξιμο των δοντιών, τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας, τους τρόπους αντιμετώπισης ακόμα και για το τι πρέπει να κάνετε όταν αυτό παρατηρηθεί στα παιδιά σας.
Τι είναι ο βρυγμός των δοντιών και ποια είναι τα κύρια συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στον οδοντίατρο;
Βρυγμός είναι το υπερβολικό συνεχές σφίξιμο των δοντιών ή τρίξιμο των δοντιών, που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 40 λεπτά ανά ώρα ύπνου (υποσυνείδητο) ωστόσο παρουσιάζεται και κατά τη διάρκεια της ημέρας (συνειδητό), όταν συγκεντρωνόμαστε σε κάτι (γυμναστήριο, διάβασμα).
Το αποτέλεσμα από το συνεχές τρίξιμο των δοντιών είναι οι μύες του προσώπου να μην ξεκουράζονται καθόλου με αποτέλεσμα ο ασθενής να υποφέρει μεταξύ άλλων από πονοκεφάλους, πόνο στην κροταφογναθική άρθρωση, πόνους στα δόντια, μυϊκοί πόνοι στην περιοχή του προσώπου ή και του αυχένα, δυσκολία στη πλήρη διάνοιξη του στόματος και διακοπή του ύπνου.
Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν το βρυγμό των δοντιών;
Η κυριότερη αιτία που προκαλεί βρυγμό των δοντιών είναι τα αυξημένα επίπεδα stress τα οποία μπορεί να παρέλθουν αλλά ο βρυγμός να παραμείνει. Επίσης, η χρήση αντικαταθλιπτικών, καφεΐνης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, οι διαταραχές του ύπνου, στραβά δόντια, λανθασμένες προσθετικές εργασίες (θήκες- γέφυρες) και τραυματισμοί προσώπου.
Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος;
Η κατασκευή ενός εξατομικευμένου στοματικού νάρθηκα σύγκλισης είναι η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης. Ο νάρθηκας θα προστατεύσει τα δόντια σας και θα ξεκουράσει τους μύες του προσώπου σε πρώτο στάδιο. Η χρήση του είναι βραδινή στον ύπνο και συνήθως μέσα σε 15 μέρες έχει δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Αν το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό τότε μπορεί ο οδοντίατρος να εντοπίσει από που πηγάζει το πρόβλημα (πχ. ψυχολογικά ή άλλα αίτια) και να σας παραπέμψει σε κάποιον άλλο ειδικό.
Άλλος τρόπος αντιμετώπισης είναι το botox, χαλαρώνοντας τους μασητήρες μύες του προσώπου. Θεραπείες με υπέρυθρη ακτινοβολία ενώ ακόμα και το μασάζ- χαλαρή μουσική μπορεί να βοηθήσουν ώστε να απαλλαγείτε από τους πονοκεφάλους.
Τα γνωστά μας παυσίπονα δεν εξαφανίσουν το πρόβλημα.
Εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες ή και σε παιδιά;
Ο βρυγμός των δοντιών εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και σε παιδιά 2-3 ετών. Πλήττει κυρίως τις γυναίκες ενώ στην Ελλάδα έως και το 75% αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα.
Το σίγουρο είναι πως αν είστε συνεπείς στο ραντεβού με τον οδοντίατρό σας, δηλαδή κάθε εξάμηνο τότε το έμπειρο μάτι του θα εντοπίσει το πρόβλημα και θα σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε άμεσα.
Επιστημονικοί συνεργάτες
Πλεξίδας Χρήστος - Βασίλης Αρβανίτης
Ειδικός Ορθοδοντικός Οδοντίατρος
Φειδιππίδου 8, Απελόκηποι
Τηλ. 210 77 97 795