Η συνταγή με ψητό χταπόδι και φάβα που πρέπει να ετοιμάσεις!

Η συνταγή με ψητό χταπόδι και φάβα που πρέπει να ετοιμάσεις!

Να είσαι σίγουρη πως επιλέγοντας εκλεκτές πρώτες ύλες και εμπλουτίζοντας τη συνταγή σου με τον υψηλής ποιότητας Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Λαχανικών, ο οποίος έχει πλούσια γεύση από πράσο, καρότα και μπαχαρικά, το φετινό καλοκαίρι θα είναι ένα άκρως απολαυστικό, γαστρονομικό «ταξίδι».

Το καλοκαίρι που περιμένουμε όλοι κάθε χρόνο με λαχτάρα, είναι κοινά αποδεκτό ότι ξεχωρίζει για τις γευστικές επιλογές που συναντάς σε όλα τα μέρη και σε ωθεί να προσθέσεις τα θαλασσινά στα γεύματά σου.

Ακόμα και το πιο απλό θαλασσινό μεζέ μπορείς να τον μετατρέψεις σε πρωτόγνωρες γευστικές εμπειρίες για εσένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Πώς θα σου φαινόταν, λοιπόν, να δοκίμαζες μία ανατρεπτική συνταγή με ψητό χταπόδι και φάβα;

Να είσαι σίγουρη πως επιλέγοντας εκλεκτές πρώτες ύλες και εμπλουτίζοντας τη συνταγή σου με τον υψηλής ποιότητας Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Λαχανικών, ο οποίος έχει πλούσια γεύση από πράσο, καρότα και μπαχαρικά, το φετινό σου καλοκαίρι θα είναι ένα άκρως απολαυστικό, γαστρονομικό «ταξίδι».

Ψητό χταπόδι και φάβα για ατελείωτη απόλαυση

Αν σου αρέσει να περνάς δημιουργικό χρόνο στην κουζίνα σου, αναβαθμίζοντας κάθε κλασικό πιάτο σε μία απολαυστική, twisted συνταγή, τότε η συνταγή με ψητό χταπόδι και φάβα δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι σου. Για να το ετοιμάσεις, θα χρειαστεί να βεβαιωθείς πως έχεις στην κουζίνα σου τα εξής υλικά:

Για το χταπόδι:

  • 1 χταπόδι (1 ½ - 2 κιλά περίπου)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 6 κλ. θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές, κάθετες φέτες
  • 1 φινόκιο, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
  • 1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
  • 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • ½ κ.σ. πιπέρι (σε κόκκους)

Για τη φάβα:

  • 250 γρ. φάβα
  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 1 καρότο, κομμένο σε κύβους
  • 80 ml μηλόξυδο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 τεμάχιο Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Λαχανικών
  • 1 - 1 ½ λίτρο νερό
  • 1 κ.γ. κοφτό καπνιστή πάπρικα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή σου, προετοιμάζοντας το χταπόδι, που είναι ο «πρωταγωνιστής» του πιάτου σου. Θα απλώσεις στον πάτο μίας κατσαρόλας το κρεμμύδι, το καρότο, το φινόκιο και έπειτα, θα προσθέσεις το ξύδι, το πιπέρι, τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι.

Στη συνέχεια, θα χαράξεις περιμετρικά το «δόντι» του χταποδιού (δηλαδή το σκληρό σημείο που συνδέει τα πλοκάμια) με ένα μαχαίρι και θα το αφαιρέσεις, ενώ θα αφαιρέσεις και το κεφάλι του χταποδιού, θα το κόψεις στα τέσσερα, θα χωρίσεις τα πλοκάμια και θα τοποθετήσεις τα κομμάτια πάνω από τα λαχανικά.

Έπειτα, θα πασπαλίσεις τα κομμάτια του χταποδιού με λίγο ελαιόλαδο, θα σκεπάσεις την κατσαρόλα με αλουμινόχαρτο και θα σιγοβράζεις το χταπόδι σε χαμηλή φωτιά για 1 με 1,5 ώρα, μέχρι να μαλακώσει επαρκώς.

Στο σημείο αυτό, το χταπόδι σου θα είναι σχεδόν έτοιμο, διότι το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις, αφού μαγειρευτεί, θα είναι να τοποθετήσεις ένα τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά, να ρίξεις μέσα το χταπόδι και να το τηγανίσεις για δύο λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.

Σειρά έχει η φάβα, την οποία θα ετοιμάσεις, τοποθετώντας μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνοντας μέσα λίγο ελαιόλαδο, το καρότο και ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια, θα προσθέσεις το κρεμμύδι, θα ανακατέψεις και θα σοτάρεις καλά τα υλικά σου, μέχρι να καραμελώσουν.

Έπειτα από τρία λεπτά περίπου, θα ρίξεις τη φάβα, την καπνιστή πάπρικα, θα ανακατέψεις και θα σοτάρεις για άλλα δύο λεπτά το περιεχόμενο του τηγανιού, ενώ αμέσως μετά θα προσθέσεις το ζεστό νερό και τον Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Λαχανικών, ο οποίος δεν περιλαμβάνει συντηρητικά, τεχνητές χρωστικές και πρόσθετα ενισχυτικά γεύσης, οπότε αναδεικνύει μοναδικά τη φυσική γεύση των φρέσκων συστατικών που χρησιμοποιείς στη συνταγή σου.

Φυσικά, μην παραλείψεις να προσθέσεις τα φύλλα δάφνης και έπειτα, να ανακατέψεις και να σιγοβράσεις σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η φάβα. Αφού η φάβα μαλακώσει, θα την αποσύρεις από τη φωτιά, θα αφαιρέσεις τα φύλλα δάφνης, θα προσθέσεις το ελαιόλαδο, το μηλόξυδο, λίγο αλάτι και πιπέρι και θα πολτοποιήσεις τη φάβα με το ραβδομπλέντερ ή με ένα multi. Έπειτα, θα μπορείς να απολαύσεις το πιο εύκολο και γευστικό ψητό χταπόδι με φάβα.

xtapodi_2.jpg

Αν θέλεις αυτή το φετινό καλοκαίρι να έχει μία μοναδική γεύση, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις την παραπάνω συνταγή και να αξιοποιήσεις τον Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Λαχανικών, ο οποίος είναι εμπνευσμένος από τον παραδοσιακό, σπιτικό τρόπο παρασκευής του ζωμού. Έτσι και αλλιώς, μην ξεχνάς πως «every occasion is a Knorr inspiration», δηλαδή μία περίσταση που σε εμπνέει να εξελίξεις τις μαγειρικές σου ικανότητες, με τον πιο απολαυστικό τρόπο!