Το «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο!» της Πατουλίδου και άλλες 9 γυναίκες- σύμβολα στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο!» της Πατουλίδου και άλλες 9 γυναίκες- σύμβολα στους Ολυμπιακούς Αγώνες

10 από τις γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους και που ενέπνευσαν με τη σειρά τους και άλλες γυναίκες εντός και εκτός σταδίων. 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το κορυφαίο αθλητικό γεγονός παγκοσμίως, αποτελούν ένα πεδίο όπου οι αθλητές και οι αθλήτριες επιδεικνύουν τις ικανότητες και το πάθος τους. Ιδιαίτερα οι γυναίκες, μέσα από τη συμμετοχή τους, έχουν καταφέρει να σπάσουν στερεότυπα, να ξεπεράσουν εμπόδια και να αφήσουν το στίγμα τους στην ιστορία του αθλητισμού.

Η γυναικεία παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν ήταν πάντα δεδομένη. Στους πρώτους σύγχρονους Αγώνες του 1896, οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής. Ωστόσο, η πρωτοπόρος Charlotte Cooper έγινε η πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης το 1900 στο Παρίσι, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο τένις.

Με την πάροδο του χρόνου, οι γυναίκες αθλήτριες κατέκτησαν όλο και περισσότερο χώρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αψηφώντας τις προκαταλήψεις και τις κοινωνικές νόρμες. Η Kathrine Switzer, η πρώτη γυναίκα που έτρεξε επίσημα στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1967, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του αγώνα για ισότητα.

Στην Ελλάδα, γυναίκες όπως η Βούλα Πατουλίδου, η πρώτη Ελληνίδα χρυσή Ολυμπιονίκης, και η Σοφία Μπεκατώρου, χρυσή Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα και σύμβολο του κινήματος #MeToo, έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εμπνέοντας χιλιάδες νέες αθλήτριες.

Η συμμετοχή των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι απλώς μια αθλητική δραστηριότητα. Είναι μια δήλωση για την ισότητα, τη δύναμη και την αποφασιστικότητα. Οι γυναίκες αθλήτριες αποτελούν πρότυπα για τις νεότερες γενιές, δείχνοντας ότι με σκληρή δουλειά, πίστη στον εαυτό τους και αφοσίωση, μπορούν να πετύχουν τα όνειρά τους.

Σήμερα, οι γυναίκες συμμετέχουν σε όλο και περισσότερα αθλήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν όρια στις δυνατότητές τους. Το μέλλον του γυναικείου αθλητισμού προδιαγράφεται λαμπρό, με τις γυναίκες αθλήτριες να συνεχίζουν να εμπνέουν και να καταρρίπτουν κάθε εμπόδιο που βρίσκεται στο δρόμο τους.

Με αφορμή την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι προσεχώς, θυμόμαστε 10 από τις γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους και που ενέπνευσαν με τη σειρά τους και άλλες γυναίκες εντός και εκτός σταδίων.

Βούλα Πατουλίδου (Ελλάδα): Η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες (100μ. με εμπόδια, Βαρκελώνη 1992), ξεπερνώντας τραυματισμούς και αντιξοότητες. Η κραυγή της «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο!» μετά τη νίκη της έγινε σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας.

AP9208060179.jpg

Σοφία Μπεκατώρου (Ελλάδα): Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα (χρυσό το 2004, χάλκινο το 2008), που έγινε σύμβολο του κινήματος #MeToo στην Ελλάδα, όταν αποκάλυψε την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.

https://www.instagram.com/p/CEFWUptJW1k/

Fanny Blankers-Koen (Ολλανδία): Μητέρα δύο παιδιών που κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948, σε μια εποχή που οι γυναίκες αθλήτριες αντιμετώπιζαν έντονες προκαταλήψεις.

1948 London Games-Fanny Olympics

Wilma Rudolph (ΗΠΑ): Παραολυμπιονίκης που ξεπέρασε την πολιομυελίτιδα και την παράλυση για να γίνει η «γρηγορότερη γυναίκα στον κόσμο», κατακτώντας τρία χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960.

GB Vs. US Rudolph

Ibtihaj Muhammad (ΗΠΑ): Η πρώτη Αμερικανίδα που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες φορώντας χιτζάμπ, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στην ξιφασκία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.

YE 2016 Year In Race

Mireia Belmonte (Ισπανία): Κολυμβήτρια που ξεπέρασε σοβαρά προβλήματα υγείας για να γίνει η πρώτη Ισπανίδα που κέρδισε χρυσό μετάλλιο στην κολύμβηση, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.

Hungary Swimming Worlds

Nadia Comaneci (Ρουμανία): Η πρώτη αθλήτρια που βαθμολογήθηκε με άριστα 10 στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976, σε ηλικία μόλις 14 ετών.

Canada Nadia Comaneci

Steffi Graf (Γερμανία): Τον Οκτώβριο του 1988, η Steffi Graf ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία του επαγγελματικού τένις, καθώς αναδείχθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης στη Σεούλ.

GRAF002.JPG

Fu Mingxia (Κίνα, 1992, 1996, 2000): Τετραπλή χρυσή Ολυμπιονίκης στις καταδύσεις, ξεκινώντας την καριέρα της σε ηλικία 13 ετών.

FU

Allyson Felix (ΗΠΑ, 2004-2020): Η πιο παρασημοφορημένη αθλήτρια στίβου στην ιστορία, με 7 χρυσά μετάλλια σε διάφορες αποστάσεις.

Worlds Athletics

Αυτές είναι μόλις 10 από τις πολλές γυναίκες αθλήτριες που αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους μας, αποδεικνύοντας ότι με θάρρος, επιμονή και αφοσίωση, μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο και να πετύχουμε τους στόχους μας.