7 χρόνια χωρίς την Ζωή Λάσκαρη, με 7 σκέψεις μίας αντιστάρ για τον έρωτα και την επιτυχία

Κατερίνα Μπούσιου
7 χρόνια χωρίς την Ζωή Λάσκαρη, με 7 σκέψεις μίας αντιστάρ για τον έρωτα και την επιτυχία

Η καλλονή, το απόλυτο θηλυκό, η Ζωή που δεν συμβιβάστηκε με το λίγο, η Λάσκαρη που αγαπούσε το πολύ στα συναισθήματα, η σταρ που άφησε το ισχυρό της αποτύπωμα στον κινηματογράφο και το θέατρο.  

Η Ζωή Λάσκαρη «έφυγε» ήρεμα στον ύπνο της στις 18 Αυγούστου του 2017, στα 75 της χρόνια έχοντας ζήσει όπως ακριβώς επιθυμούσε. Γεύτηκε χαρές, δόξα, αναγνώριση, έζησε στο απόλυτο την ευτυχία, τον έρωτα. Έζησε έντονα ακόμη και τις δυσκολίες της. Τίποτε στη ζωή δεν της χαρίστηκε και θα τη μνημονεύουμε πάντα για τη σπάνια αρετή της ειλικρίνειάς της και της σοφίας της, την οποία πολλές φορές μοιράστηκε μαζί μας.

https://www.instagram.com/reel/C0vmvxDhsrO/

Η Ζωίτσα που έγινε Αμαρυλλίς και οι 3 μεγαλύτεροι έρωτες της ζωής της

Ο τίτλος της Σταρ Ελλάς το 1959 σε ηλικία μόλις 18 ετών υπήρξε κομβικός για την αρχή της καριέρας της. Η εκ Θεσσαλονίκης προερχόμενη νεαρή Ζωίτσα Κουρούκλη όπως ήταν το επώνυμό της και συνονόματη της ήδη γνωστής τραγουδίστριας ξαδέλφης της, εμφανίστηκε με το ψευδώνυμο Αμαρυλλίς στον διαγωνισμό ομορφιάς.

https://www.instagram.com/p/CmE7DSgrmqH/

Επτά χρόνια μετά την θάνατο της Ζωής Λάσκαρη, η κόρη εξηγεί αυτό που συμβαίνει στις απώλειες

Η κομψότητα και η ομορφιά της υπήρξε ένα καλό διαβατήριο για την αρχή της στον κινηματογράφο. Όλα τα υπόλοιπα τα κατάφερε μόνη της. Έφτασε και μέσα από δραματικούς ρόλους (στον Κατήφορο και στη Στεφανία) να σπάσει κάποιες φορές την εικόνα της μοιραίας γυναίκας, το αντικείμενο πόθου όλων των αντρών και να δείξει - αποδείξει, πως ήταν και καλή ηθοποιός.

https://www.instagram.com/p/CluBkgzLuAS/

Κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να γίνει μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τη Τζένη Καρέζη, η τρίτη πιο εμπορική ηθοποιός και απόλυτη μούσα του Φιλοποίμην Φίνου στις 24 συνολικά ταινίες που έκανε μαζί του. Είναι η μόνη όμως από τις δύο προηγούμενες που υπήρξαν και φίλες της, η οποία συμπρωταγωνίστησε με όλους τους γόηδες του ελληνικού σινεμά, με τον Νίκο Κούρκουλο, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον Σπύρο Φωκά μεταξύ αυτών.

Όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία γνωστή σε όλους. Υπήρξε σταρ στο απόλυτο βαθμό, η πιο πολυφωτογραφημένη σε εξώφυλλα περιοδικών Ελληνίδα και κατόρθωσε να εξελιχθεί και σε μία γοητευτική ώριμη γυναίκα, fashion icon με το μποέμικο στυλ της.

1723833621490-490945763-zoilaskari.jpg

«Έζησα συγκλονιστικά πράγματα που ήρθαν από μόνα τους. Ούτε τα επεδίωξα, ούτε τα είχα ονειρευτεί. Αν δεν σκας και πολύ για κάτι, έρχεται από μόνο του. Έτσι και αλλιώς η ζωή είναι σαν κινούμενη άμμος. Έξω από τον έρωτα, τη φιλία και την οικογένεια, είναι σχεδόν μάταιο να επενδύεις σε ένα παραμύθι που έχεις φτιάξει στο μυαλό σου», θα πει σε μία παλαιότερη συνέντευξή της περιγράφοντας το πώς διαχειρίστηκε τη δόξα της.

https://www.instagram.com/p/BnrFHoCF4Oh/

Η Ζωή Λάσκαρη έζησε 3 μεγάλους έρωτες που καθόρισαν τη ζωή της. Ο πρώτος με τον Πέτρο Κουτρουμάνο με τον οποίο απέκτησε την μεγαλύτερη κόρη της Μάρθα, κατέληξε σε ένα δύσκολο διαζύγιο που την απομάκρυνε από την κόρη της για ένα διάστημα. Ο δεύτερος με τον Τόλη Βοσκόπουλο υπήρξε θρυλικός. Ίσως και το πιο πολυσυζητημένο ειδύλλιο στην ιστορία της ελληνικής showbiz.

201402161045500.3115_LASKARI_VOSKOPOYLOS_1222014.jpg

Ο έρωτας και ο επί 41 χρόνια γάμος της με τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο, υπήρξε όμως καθοριστικός. Όχι μόνο και λόγω της κόρης τους Μαρίας Ελένης (πλέον Αίθρας όπως επιθυμεί εκείνη να την αποκαλούμε) αλλά και γιατί εξελίχθηκε σε μία ουσιαστική και βαθιά συναισθηματική σχέση.

laskarikores.jpg

Στην τελευταία της συνέντευξη πριν τον θάνατο της στο περιοδικό Down Town Κύπρου είχε κάνει έναν μικρό απολογισμό για τον έρωτα:

«Δεν ξέρω αν αγαπήθηκα, ξέρω ότι αγάπησα πολύ. Έπεσα στα πατώματα. Κάηκα. Είμαι γεμάτη από αυτό που έχω δώσει. Αλίμονο σε αυτούς που δεν αγαπήσανε. Αν δεν αγάπησες, τι έζησες; Τι έκανες σε αυτή τη ζωή; Ερωτεύτηκα; Ναι. Έπεσα με τα «μπούνια«; Ναι. Είχε κόστος; Ναι. Αλλά την έζησα τη ζωή. Αλίμονο σ' όποιον δεν τολμάει να καεί».

Ενώ σε άλλη της εξομολόγηση θα πει χαρακτηριστικά: «Πριν από τον Αλέξανδρο, οι περισσότεροι άντρες με αντιμετώπιζαν σαν τη Ρίτα Χέιγουορθ, κοιμόντουσαν με τη Λάσκαρη και ξυπνούσαν με τη Ζωή. Γιατί ερωτεύονταν τη Λάσκαρη και όχι τη Ζωή. Ξυπνούσαν και έλεγαν: «Τι σταρ είναι αυτή που μαγειρεύει, πλένει, φροντίζει το σπίτι;» Γιατί ήθελαν να με βλέπουν όπως με είχαν στο μυαλό τους. Ενώ εγώ ήθελα να με βλέπουν όπως είμαι».

Σε μία εντελώς σουρεάλ συνέντευξη στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» το 1970 σε ένα ειδικό αφιέρωμα όπου ο ίδιος ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης, έθετε τις ασυνήθιστες ερωτήσεις, η Ζωή Λάσκαρη κλήθηκε να απαντήσει στο ποιες εντολές θα έδινε στο ανθρώπινο γένος, αν ήταν νομοθέτης του Σύμπαντος. Και η ηθοποιός απάντησε: «Πρώτα - πρώτα, θα έλεγα στους ανθρώπους να αποκτήσουν ευθύτητα και να μην είναι διπρόσωποι. Μετά, να αποκτήσουν συνείδηση των πράξεών των και ευθύνη. Τέλος, θα τους έλεγα αντί να πολεμούν ο ένας τον άλλον, να αρχίσουν συνεχή πόλεμο κατά του ίδιου τους του εαυτού, κατά του τέρατος του εγωισμού όλους μας βασανίζει».

Στην αποκαλυπτική συνέντευξή της στο Ενώπιος Ενωπίω και τον Νίκο Χατζηνικολάου το 1996 η Ζωή Λάσκαρη είχε μιλήσει για τους ανθρώπους που τη βοήθησαν: «Δεν οφείλω σε κανέναν τίποτε σε αυτή τη ζωή, εκτός από τον Θεό, τον Φίνο και τον Γιάννη Δαλιανίδη. Σε αυτούς οφείλω ότι σήμερα είμαι η Λάσκαρη».

Aυτό που δεν γνώριζε κανείς, ήταν πως συχνά η Ζωή Λάσκαρη που είχε ένα επικοινωνιακό ταλέντο στις συνεντεύξεις με την ευθύτητά της, κρατούσε σημειώσεις με σκέψεις της, τις οποίες η κόρη της Μαρία Ελένη Λυκουρέζου τις είχε μοιραστεί με αναρτήσεις της στο Instagram. Σε αυτά τα μικρά notes βρίσκουμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις της.

«Κανείς δεν μπορεί να σε πληγώσει, εκτός από ΣΕΝΑ».

«Για να αλλάξεις τις εξωτερικές συνθήκες, πρέπει να αλλάξεις το νου σου».

laskarixeiro.webp

«Όπου δεν υπάρχει όραμα, οι άνθρωποι χάνονται».

laskarisimeioma.jpg