Ο Κώστας Σημίτης έφυγε από τη ζωή ξαφνικά - Η σύζυγός του, Δάφνη, και οι δυο κόρες τους
Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της 5ης Ιανουαρίου 2025. Ήταν 88 ετών.
Η είδηση για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη έχει βυθίσει σε θλίψη πολιτικό κόσμο αλλά και απλούς πολίτες στην Ελλάδα. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στο σπίτι του στους Αγίους Θεοδώρους και ξαφνικά διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Κορίνθου, χωρίς τις αισθήσεις του, όπου οι προσπάθειες ανάνηψης υπήρξαν, δυστυχώς, μάταιες.
Όπως έγινε γνωστό, ο κύριος Σημίτης δεν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας ποτέ, εξ ου και η είδηση του θανάτου του έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία σε γνωστούς, συνεργάτες και φίλους.
Ο διοικητής του νοσοκομείου Κορίνθου, Γρηγόρης Καρπούζης, ανέφερε για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού ότι, «περίπου στις 7:30-45 το πρωί της Κυριακής (05/01), μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Νοσοκομείο μας. Έγινε προσπάθεια ανάνηψής του, όμως διαπιστώθηκε ο θάνατός του».
Η σχέση ζωής με τη σύζυγό του, Δάφνη, και οι δυο τους κόρες
Ο Κώστας Σημίτης αφήνει πίσω του τις γυναίκες της ζωής του. Την επί 63 χρόνια συνοδοιπόρο του, Δάφνη και τις δυο κόρες τους, Φιόνα και Μαριλένα οι οποίες έχουν επιλέξει να ζουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας εδώ και χρόνια.
Η Φιόνα Σημίτη, ζωγράφος το επάγγελμα και υπογράφει ως Φιόνα Μουζακίτη είναι παντρεμένη από το 1996 με τον Παύλο Μουζακίτη. Ίδρυσε την «γκαλερί» Arteshop ενώ διακινεί έργα μέσω ίντερνετ. Το ζευγάρι έχει μία κόρη την οποία οι παππούδες της λάτρευαν.
Η Μαριλένα Σημίτη είναι Καθηγήτρια Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Ο Κώστας Σημίτης και η Δάφνη Αρκαδίου, όπως είναι το πατρικό της, γνωρίστηκαν την περίοδο που σπούδαζαν στο London School of Economics μέσω κοινών γνωστών.
Τη γνωριμία τους αυτή είχε περιγράψει ο εκλιπών στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Δρόμοι Ζωής», ως εξής:
«Τα πάρτι και οι χοροί ήταν συνήθως περιστάσεις όπου μπορούσες να γνωρίσεις μια κοπέλα. Καθόμασταν με τη Δάφνη στο ίδιο τραπέζι, σε μια παρέα γνωστών μου. Μου άρεσε. Δεν είχε το προσποιητό ύφος με το οποίο κάλυπταν την ανασφάλειά τους οι κοπέλες εκείνης της εποχής. Ηταν φυσική, χαμογελαστή και βέβαια πολύ όμορφη, με λεπτά χαρακτηριστικά. Της πρότεινα να ξανασυναντηθούμε έπειτα από λίγες μέρες, όπως και έγινε. Από τότε αναπτύχθηκε μεταξύ μας μια σταθερή φιλία και σύντομα μια όλο και πιο δυνατή συμπάθεια. Συναντιόμασταν τακτικά, πηγαίναμε μαζί σε θέατρα, κινηματογράφους, εκδρομές, αλλά όλο και συχνότερα χωρίς πρόγραμμα. Μας αρκούσε να είμαστε μαζί. Ετσι ασυναίσθητα, φυσικά, ερωτευθήκαμε. Τρία χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 1964, παντρευτήκαμε».
«Από το Λονδίνο έφυγα την άνοιξη του 1963. Πήγα στο Παρίσι. Αμφιταλαντεύτηκα για λίγες μέρες αν θα έπρεπε να μείνω εκεί ώστε να συγκεντρώσω το υλικό για ένα νέο βιβλίο. Αποφάσισα όμως να γυρίσω στην Αθήνα. Ηθελα να ξανασυναντηθώ με τη Δάφνη. (…) Με τη Δάφνη ήμασταν διαφορετικοί χαρακτήρες. Εγώ προσεκτικός, εκείνη αυθόρμητη, εγώ προσανατολισμένος σε όσα με ενδιέφεραν, εκείνη πιο ανοιχτή στο περιβάλλον και σε διάφορες πλευρές της ζωής, εγώ πιο συγκεντρωμένος σε όσα διάβαζα και δούλευα, εκείνη με πολλή προσοχή στην αισθητική, στην αρμονία και στο ωραίο. (…) Γίναμε ένα δεμένο ζευγάρι, με τον καθένα μας να έχει τις δικές του απόψεις και τη δική του διακριτή προσωπικότητα. Κανένας δεν επιδίωκε να επιβληθεί στον άλλον. Το διαφορετικό και το κοινό προσέδωσαν σταθερότητα στη σχέση μας και στην ευτυχία που αισθανόμασταν προχωρώντας μαζί στον δρόμο της ζωής. Τα όσα ακολούθησαν με την πολιτική μου δραστηριότητα δεν χαλάρωσαν τον δεσμό μας».
Κώστας Χαρδαβέλλας: Το «αντίο» στον αιώνιο ρεπόρτερ και μαχητή της ζωής
Ο Κώστας Σημίτης στην πόλιτική
Μετά την πτώση της Χούντας το 1974, υπήρξε από τους ιδρυτές του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) και ανέλαβε αρκετές υπουργικές θέσεις, όταν το κόμμα του ανέλαβε την εξουσία.
Στις 18 Ιανουαρίου του 1996 διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία μετά από ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκπροσωπώντας τον «εκσυγχρονιστικό» πόλο εξουσίας με κύριο στόχο την οικονομική μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και την κοινωνική σύγκλιση της ελληνικής κοινωνίας με την «ισχυρή» Ευρώπη. Στις 30 Ιουνίου 1996, λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο 4ο Συνέδριο του κόμματος. Επανεξελέγη πρωθυπουργός μετά τη νίκη του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1996 και του Απριλίου 2000.
Ως πρωθυπουργός προώθησε μία μετριοπαθή εξωτερική πολιτική ταυτόχρονα με τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του μεγάλου ελληνικού δημόσιου τομέα, στοχεύοντας σε μία οικονομική σταθερότητα σύμφωνα με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ αποριζοσπαστικοποίησε τον λόγο του κόμματος προκρίνοντας την πορεία της χώρας προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.
Η δεύτερη θητεία του συνοδεύτηκε από την εφαρμογή μέτρων λιτότητας, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού και του εθνικού χρέους, καθώς και από προσπάθειες επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών για το Κυπριακό πρόβλημα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Μεταξύ των σημαντικότερων επιτυχιών της θεωρείται η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση το 2001.