Αν βαρέθηκες τις τηγανιτές και τις ψητές ή βραστές πατάτες, έχουμε λαχταριστή συνταγή για σένα
Ούτε φούρνου, ούτε τηφανητές, ούτε ψητές, ούτε βραστές!
Πέμπτη μέρα καραντίνας και έχεις πάρει πατάτες για να τρως όσο κρατήσει το #μενουμεσπιτι.
Και βραστές τις έφαγες για την δίαιτα και τηγανητές γιατί έτσι ήθελαν τα παιδιά και στον φούρνο, γεμιστές ή μέσα στο κοτόπουλο και ας το παραδεχτούμε παιδιά, ξέμεινες από ιδέες.
Τι κάνεις τώρα; Δεν είναι ώρα για πολύπλοκες συνταγές με εκατό υλικά που δεν θα βγεις στο μάρκετ να τα πάρεις, ούτε και θα σου έγραφα συνταγή που δεν έχω δοκιμάσει.
Ο τίτλος της είναι μόνο περίπλοκος, γαλλικός, Gratin dauphinoise αλλά στην ουσία είναι οι πιο νόστιμες πατάτες που θα φας ποτέ.
Την συνταγή απλοποίησε ο Jamie Oliver στο βιβλίο με τα 30λεπτα γεύματα και την φτιάχνω όταν έχω ντέρτια και θέλω κάτι σαν σουφλέ αλλά χωρίς φύλλο.
Θα χρειαστείς ένα τετράγωνο ταψί 28 x 28cm
Τα βασικά υλικά
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι
1 κιλό πατάτες (περίπου 6 μέτριες με την φλούδα καθαρισμένες)
2 σκελίδες σκόρδο
300 ml κρέμα γάλακτος
1 γενναία χούφτα παρμεζάνα τριμμένη
Αλατοπίπερο
Τα προαιρετικά για μένα!
3 αντζούγιες σε λάδι
Μοσχοκάρυδο
2 φύλλα δάφνης
θυμάρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 220 βαθμούς κελσίου.
Χοντροκόβεις το κρεμμύδι και κόβεις λεπτές φέτες τις πατάτες.
Αλατοπιπερώνεις, τρίβεις 1/4 μοσχοκάρυδου, συνθλίβεις τις σκελίδες σκόρδου και ρίχνεις την κρέμα στο ταψί. Αν βάλεις τις αντζούγιες τις ψιλοκόβεις επίσης. Πασπαλίζεις με θυμάρι και παρμεζάνα.
Βάζεις και τα δαφνόφυλλα και ανακατεύεις με τα χέρια σου και ψήνεις για μισή ώρα.