Giorgio Armani: Ο θρύλος της μόδας κλείνει σήμερα τα 90 -Μία ζωή φτιαγμένη με βελόνα και κλωστή

Ναταλία Κατσακιώρη
Giorgio Armani: Ο θρύλος της μόδας κλείνει σήμερα τα 90 -Μία ζωή φτιαγμένη με βελόνα και κλωστή

(AP Photo/Luca Bruno)

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Ο άνθρωπος που άλλαξε το ανδρικό κοστούμι για πάντα συμπληρώνει εννέα δεκαετίες ζωής. 

Ένας πρόχειρος τίτλος για τη ζωή του Giorgio Armani θα ήταν, ο άνθρωπος με την αστείρευτη έμπνευση. Η πορεία του πλέον ενενηντάχρονου Giorgio Armani ήταν γεμάτη με πολλούς διαφορετικούς σταθμούς, που είχαν την ίδια όμως συνέπεια στην υπηρεσία του οράματός του. «Προτιμώ να αρπάζω ευκαιρίες όπου κι αν παρουσιάζονται. Και αυτή η παρόρμηση με έφερε εδώ που είμαι σήμερα,» έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του στους The New York Times, προσπαθώντας να κάνει μία πρόχειρη αποτίμηση της ζωής του. Εκτός, όμως, από τις ευκαιρίες της ζωής του είχε και μεγάλο πάθος για τη δουλειά του, αφού οι περαστικοί τον βλέπουν ακόμη και σήμερα συχνά να διορθώνει τις βιτρίνες στο μαγαζί του στο Μιλάνο.

5 ανατρεπτικά σύνολα παραλίας με ρούχα που έχεις ήδη στη ντουλάπα σου

Armani-Prive-HC-atm-F24-013.jpg

Giorgio Armani: Ο άνθρωπος που άλλαξε το πώς φοράμε κοστούμι.

Γεννήθηκε στην ιταλική πόλη Piacenza το 1934, μόλις 40 χιλιόμετρα από το Μιλάνο, την πρωτεύουσα της μόδας. Όπως λέει, όμως, ο ίδιος ως παιδί και ως έφηβος δεν είχε καμία σχέση με τη μόδα, γιατί το brand name του Made In Italy δημιουργήθηκε καθώς ο ίδιος μεγάλωνε. Έτσι στη δεκαετία του 1950 ξεκίνησε τις σπουδές του ως γιατρός, τις οποίες εγκατέλειψε μετά από τρία χρόνια για να μπει στον στρατό. Ωστόσο, από εκεί πήρε όλες εκείνες τις γνώσεις γύρω από το ανθρώπινο σώμα και τις γραμμές του. Αμέσως μετά έπιασε την πρώτη του δουλειά ως merchandiser βιτρινών στο πολυκατάστημα Rinascente. Κάπως έτσι έκανε μία πρώτη μαθητεία γύρω από τη μόδα, αναπττύσσοντας τη δική του αισθητική και προσπαθώντας να μάθει να ζωγραφίζει fashion σχέδια πάνω σε μοντελάκια του Yves Saint Laurent (ναι, ο Giorgio Armani είναι αυτοδίδακτος σε περίπτωση που δεν το ήξερες).

https://www.instagram.com/p/C9QhZGRsXE7/

Μέσα στα ακόλουθα χρόνια δούλεψε για κορυφαίους ιταλικούς οίκους όπως ο Valentino και ο Zegna για να ιδρύσει το 1975 το προσωπικό του brand, που έφερε και το όνομά του μαζί με τον Sergio Galeotti. Το πρώτο του ρούχο για τον οίκο Armani ήταν ένα αποδομημένο ανδρικό σακάκι, το οποίο δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το άκαμπτο tailoring της εποχής. Εξαρχής, λοιπόν, έδειξε στον κόσμο τις προθέσεις του να κάνει την ανατροπή και να ξεκινήσει μια δική ιταλική σιλουέτα στο ανδρικό ντύσιμο. Και τα κατάφερε.

Armani-Prive-HC-F22-094.jpg

«Σχεδιάστηκε (το σακάκι) για μένα και για άντρες σαν εμένα, που δεν αναγνώριζαν πλέον τον εαυτό τους στην σκληρή επισημότητα της προηγούμενης γενιάς», λέει για τα drapey blazer και την ανάλαφρη σιλουέτα τους. Εκείνη την εποχή»,συνεχίζει, «το μετάξι και το λινό θεωρούνταν γυναικεία υλικά. Εγώ απέδειξα το αντίθετο,» θα πει αναγνωρίζοντας στον εαυτό του ότι κατάφερε να δει τον άνδρα της εποχής με μια σύγχρονη ματιά, που όμως δεν στέρησε καθόλου τη διαχρονικότητα στα κοστούμια δια χειρός Armani.

AP100925110247.jpg

AP IMAGES

Και τότε ήρθε η παγκόσμια φήμη και καταξίωση, όταν το 1980, ο οίκος Armani έντυσε τον πρωταγωνιστή της ταινία «The American Zigolo», κατά κόσμον Richard Gere. Ο ίδιος έχει παραδεχτεί πολλές φορές ότι αυτή η ταινία ήταν που εκτόξευσε τη φήμη του και έκανε το Armani style διάσημο σε όλο τον κόσμο. Στην αρχή εμφανίστηκε στο ατελιέ του στο Μιλάνο o John Travolta που ήταν ο πρώτος ηθοποιός, που είχε προταθεί για τον ρόλο, πριν η παραγωγή καταλήξει στον Gere. Εκεί τους έδειξε κάποια σχέδια από την επικείμενη συλλογή του και γρήγορα συμφώνησαν να αναλάβει την γκαρνταρόμπα του πρωταγωνιστή.

Ο Richard Gere, ο οποίος έπαιξε τελικά τον ρόλο του Julian, έδωσε ζωή στα ρούχα με το αμίμητο περπάτημά του. «Το σακάκι τόνιζε τους μύες του και το παντελόνι του χάιδευε τα πόδια: ήταν μία αποκάλυψη!», θα πει δεκαετίες μετά. Και ήταν στην πραγματικότητα μία μεγάλη αποκάλυψη για το business look της εποχής, που ήρθε πρώτα να απελευθερώσει τους άνδρες από τα δεσμά των στενών και αυστηρών smockings, ενώ τους έδωσε παράλληλα ένα νέο sexy style μέσα από τη ρευστότητα. Η στενή μέση, οι φαρδιοί ώμοι, το loose παντελόνι που διέγραφε το σώμα και η προσοχή στις φίνες λεπτομέρειες, όπως τα κουμπιά και οι τσέπες, ήταν αυτές που έκαναν το Armani style το πιο πολυπόθητο στυλ της εποχής.

https://www.instagram.com/reel/C9RmDSVPaQl/
AP9103080413.jpg

AP IMAGES

Εκτός, όμως, από τους άνδρες, γοητευμένες έμειναν και οι γυναίκες από το δυναμικό στυλ του, αφού ο ίδιος είχε ήδη ντύσει style icons όπως η Diane Keaton, την οποία προσέγγισε για το μοναδικό ανδρόγυνο look της. Σειρά είχε και η Julia Roberts που άφησε ιστορία με την εμφάνισή της στις Χρυσές Σφαίρες του 1990, όπου έφθασε με ένα oversized κοστούμι δια χειρός Armani συνδυασμένο με λευκό πουκάμισο και γραβάτα. Έκτοτε ο ίδιος είχε σταθερές μούσες όπως η Sophia Loren και η Kate Blanchett.

ROBERTS WINS GOLDEN GLOBE

1990 (AP Photo)

Ο οίκος Armani σήμερα.

Ο Giorgio Armani είναι ένας άνθρωπος φαινόμενο, που κατάφερε να ιδρύσει και το δικό του haute couture atelier το 2005 μέσα στον οίκο του, ενώ επίσης κυκλοφόρησε και πιο οικονομικές συλλογές όπως η Emporio Armani και η Armani Exchange. Σήμερα διατηρεί περίπου 500 αποκλειστικά καταστήματα σε όλο τον κόσμο, ενώ η τελευταία του επιχειρηματική κίνηση αφορά τα ξενοδοχεία Armani Hotel, που ξεκίνησε να δημιουργεί από το 2010 στο Dubai και το Μιλάνο.

Μαρινιέρα: Το κλασικό sailor chic τοπ επιστρέφει και θα φορεθεί και στην πόλη

«Μου αρέσει η ιδέα του ότι έχω χτίσει αυτή την όμορφη αυτοκρατορία, αλλά εξακολουθώ να θέλω να βλέπω τον εαυτό μου ως ένα προσγειωμένο αγόρι». Σήμερα στα 90 του και έχοντα παρουσιάσει μόλις πριν από λίγες μέρες στο Παρίσι τη νέα του Haute Couture συλλογή του έλαβε το πιο θερμό χειροκρότημα. Γιατί ο Armani θα είναι για πάντα η χρυσή υπογραφή της Ιταλίας, ο μαέστρος του smocking, ο άνθρωπος που άλλαξε το τοπίο στην ιστορία του κοστουμιού. Του ευχόμαστε στα 100 του χρόνια να είμαστε και πάλι εδώ, μετά από μία ακόμα νέα συλλογή ενός σχεδιαστή που παραμένει πάντα νέος και δημιουργικός. Που θα κρύβεται στις βιτρίνες των μαγαζιών του για να ισιώσει την παραμικρή λεπτομέρεια με τα χέρια του, no matter what.

ARMANI

AP IMAGES