4 λόγοι που το παιδί σου συμπεριφέρεται περίεργα και είναι ένα βήμα πριν την έκρηξη
Τα παιδιά στις μικρές ηλικίες δεν καταλαβαίνουν πολλά πράγματα, οπότε είναι λογικό να συμπεριφέρονται περίεργα.
Αν είσαι μαμά και το παιδάκι σου είναι κάτω από 4 ετών, τότε σίγουρα έχεις βιώσει περίεργες και αλλόκοτες συμπεριφορές από εκείνο. Δεν το κάνει επίτηδες και σίγουρα δεν θέλει να σε εκνευρίσει. Το γεγονός πως ενδεχομένως δεν μιλάει ακόμη και δεν ξέρει πώς να εκφράσει τις ανησυχίες του και τα θέλω του, μπορούν να οδηγήσουν σε περίεργες και δυσάρεστες συμπεριφορές.
Οι λόγοι που μπορεί να αντιμετωπίσεις τέτοιες στιγμές με το παιδί σου είναι πολλοί και παρακάτω θα δεις κάποιους από αυτούς και πώς να τους αντιμετωπίσεις, πριν το παιδί σου φτάσει σε tantrum φάση.
Σπίτι με τα παιδιά: 8 δραστηριότητες για να μην βαρεθείτε ποτέ
Αν δεν έχεις ακόμη παιδάκι, συνέχισε να διαβάζεις γιατί σίγουρα θα σου χρειαστούν κάποιες γνώσεις.
Cover photo: @motherly
Έχει πεινάσει και δεν ξέρει πώς να το πει
Πολλοί από εμάς μπορούμε να ταυτιστούμε και να καταλάβουμε πόσο ευερέθιστος μπορεί να γίνει κάποιος όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έχουν πέσει αρκετά. Όπως συμβαίνει και με τους ενήλικες, όταν ένα παιδί πεινάσει, μπορεί να μην το προσέξει καν, αλλά αυτόματα γίνεται ευέξαπτο και κάνει τρέλες όπως να πετάει παιχνίδια αριστερά και δεξιά, να φωνάζει κ.ο.κ.
Τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό; Μίλησε του με όμορφο τρόπο, βάλτε μαζί τα παιχνίδια στη θέση τους και πες του πως θα πάτε μαζί να ετοιμάσετε φαγητό.
Είναι κουρασμένο
Όταν τα παιδιά στερούνται ύπνου ή πρέπει να κοιμηθούν, η αποσύνθεση γίνεται γρήγορα. Έτσι, αντί σου πει γλυκά: «Σε παρακαλώ μαμά, μπορώ να ξεκουραστώ;», πόσο μάλλον αν δεν μιλάει, αρχίζει να πετάει τα παιχνίδια μέσα από τον κουβά σε όλο το δωμάτιο. Και πάλι η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ήπια για να μην αυξηθεί η ένταση τόσο ανάμεσά σας, όσο και στο παιδί το ίδιο.
Υπάρχει κάτι που φοβάται
Τα περισσότερα παιδιά βιώνουν φυσιολογικούς παιδικούς φόβους, όπως φόβο για το σκοτάδι, τέρατα ή τον γνωστό σε όλους παλιατζή. Ενώ μπορεί να είναι φυσιολογικά όλα αυτά, μπορούν να είναι επηρεασμένα όλη τη διάρκεια της ημέρας και αντί να παραμείνει ήρεμο, μπορεί να ενεργεί με θυμό. Το να το βοηθήσεις να βρει μηχανισμούς αντιμετώπισης για να αντιμετωπίσει σταδιακά αυτούς τους φόβους είναι το κλειδί για να βοηθήσεις το παιδί να ξεπεράσει τον φόβο και να μην ελέγχεται από αυτόν.
Είναι θυμωμένο με κάτι
Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχει θυμώσει είναι πολλοί. Σίγουρα όχι σοβαροί για εσένα, όμως το μικρό σου δεν ξέρει να ξεχωρίσει τι είναι σημαντικό και τι όχι, και μπορεί να θυμώσει ακόμη και για το πόδι της κούκλας που έσπασε.
Το θέμα είναι ότι τα παιδιά έχουν ατελείωτες απογοητεύσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας τους—μερικές από τις οποίες είναι φευγαλέες και άλλες ουσιαστικές. Έτσι, όταν ζωγραφίζει σκόπιμα το κάλυμμα του καναπέ, εκφράζει πόσο θυμωμένη είναι. Το κλειδί είναι μέσα από τον θυμό να την κάνεις να φτάσει σε ένα πιο απαλό συναίσθημα όπως η λύπη ή ο φόβος.
Μάθε στο παιδί σου να εκφράζει τον θυμό του μέσα από λέξεις, τραγούδια, ζωγραφική κοκ.