Πριν σκεφτούμε την προστασία της «αγέννητης ζωής» ας φροντίσουμε τα παιδιά που έχουν ήδη γεννηθεί

Ακούμε πολλές γνώμες τα τελευταία εικοσιτετράωρα, για το κάρμα και την τύχη των παιδιών που δεν έχουν έρθει στον κόσμο αυτό. Την ίδια ώρα, άτυχα πλάσματα που ήρθαν στον κόσμο από τους λάθος ανθρώπους περνούν βασανιστήρια και δίνουν μάχη για τη ζωή τους.
Εσύ είπες τη γνώμη σου έξω από κάποιο θέατρο για το κάρμα των παιδιών που δεν έχουν γεννηθεί; Εμείς πάντως δύο μερόνυχτα τώρα νιώθουμε εκείνο το σφίξιμο στην κοιλιά μας και αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας πιο δυνατά από ποτέ.
Γιατί όσο μιλάμε για τα δικαιώματα των πλασμάτων που δεν έχουν έρθει ακόμα στον κόσμο αυτό, την ίδια ακριβώς στιγμή, ένα τρίχρονο μωρό δίνει μάχη να μείνει στη ζωή μετά τα βασανιστήρια που υπέστη από την ίδια του μάνα και τον σύντροφό της.
Μιλάμε για βασανιστήρια που σόκαραν ακόμα και τους ίδιους τους γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, σε ένα μωρό τριών ετών που έπεσε σε κώμα μετά από ανελέητους ξυλοδαρμούς, που έχει εγκαύματα από τσιγάρα που έκαιγαν στο κορμάκι του, που έχει γεμίσει μώλωπες, που η ίδια η γυναίκα που το έφερε στον κόσμο - μάνα δεν μπορούμε να την αποκαλούμε - σπρώχνει την ευθύνη στον 45χρονο σύντροφό της. Οι κατηγορίες είναι κοινές για το ζευγάρι των δύο τεράτων και αφορούν απόπειρα ανθρωποκτονίας, άσκηση σωματικής βίας σε αδύναμο άτομο, οπλοκατοχή και χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
Αυτά τα δύο τέρατα αποδοκιμάστηκαν από απλούς πολίτες έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου.
Και δεν έχουμε συνέθλει από το σοκ του Νοεμβρίου για εκείνα τα πέντε παιδιά των αστυνομικών που ζούσαν τη δική τους φρίκη σεξουαλικής κακοποίησης στο ίδιο τους το σπίτι με πράξεις που ούτε η πιο νοσηρή φαντασία δεν μπορούσε να περιγράψει αυτό το δράμα διαρκείας. Εκεί τουλάχιστον λύσαμε το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας κι ας γεμίσαμε τις ψυχές αυτές με σημάδια ανεξίτηλα.
Κι ας μην φέρουμε άλλα παραδείγματα της σάπιας κοινωνίας μας στο τραπέζι. Ας αφήσουμε τα στοιχεία από τον απολογισμό του έργου από τα δέκα Κέντρα Δράσης που παρουσίασε ο οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και πραγματοποιήθηκε στο Πανελλήνιο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο 'Αμέσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επαφής «Ανδρέας Γιαννόπουλος».
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των 10 Εξειδικευμένων Κέντρων Δράσεων του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το 2024, στηρίχτηκαν 97.089 παιδιά και οικογένειές τους, ενώ στις 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας, στο προσωπικό του οργανισμού διαχειρίστηκε 185,3 συνεδρίες. την ημέρα.
Μέσα στη χρονιά που πέρασε, πραγματοποιήθηκαν αναφορές ή/και υποστήριξη σε 2 παιδιά ανά 3 ημέρες για θέματα σεξουαλικής κακοποίησης, αναφορές ή/και υποστήριξη σε 2 παιδιά ανά 3 ημέρες για θέματα bullying, αναφορές ή/και υποστήριξη σε 7 παιδιά καθημερινά για θέματα σωματικής, ψυχολογικής κακοποίησης και παραμέλησης, ενώ πραγματοποιήθηκε υποστήριξη σε 2 παιδιά ανά 3 ημέρες για θέματα αυτοκτονικότητας. (Δες στο τέλος τα βασικά στοιχεία απολογισμού του Χαμόγελου).
Ανάμεσα στα στοιχεία που μας κάνουν να νιώθουμε παραπάνω σφίξιμο στην καρδιά αυτή τη φορά, είναι:
- Η υποστήριξη 1.018 παιδιών θυμάτων ή εμπλεκόμενων σε περιστατικά trafficking
- 1.336 αναφορές σοβαρών περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης 2.390 παιδιών (Σωματική κακοποίηση για 873 παιδιά, Σεξουαλική κακοποίηση για 132 παιδιά, Παραμέληση / Εγκατάλειψη για 1.072 παιδιά, Ψυχολογική/Συναισθηματική κακοποίηση για 245 παιδιά)
- Υποστήριξη 296 γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και των 465 παιδιών τους
- 138 επιτόπιες παρεμβάσεις για 234 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο
- Συμβουλευτική σε 1.862 για θέματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, παραβατικότητας,σχέσεις συνομήλικων, ψυχικής υγείας κ.λπ.
- Ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες μέσω του Κέντρου Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού» σε 116 παιδιά -Θύματα Κακοποίησης, Παραμέλησης, Ενδοοικογενειακής Βίας, Παιδιά Θυματοποιημένα, Εμπλεκόμενα σε Περιστατικά Βullying-
- Διαδραστικές παρεμβάσεις σε 5.890 παιδιά, 1.014 εκπαιδευτικοί, 1.622 γονείς και κηδεμόνες, 311 επαγγελματίες για θέματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης, δικαιωμάτων των παιδιών
- Διαδραστικές παρεμβάσεις σε 770 παιδιά, 230 εκπαιδευτικοί, 503 γονείς και κηδεμόνες
- 247 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισθέντων 214 παιδιών
- Για 26 παιδιά ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός Amber Alert Hellas, ενώ για 24 παιδιά κινητοποιήθηκε η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» και ο μέσος χρόνος εύρεσης των παιδιών ήταν σε λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την εξαφάνιση τους.
- Πραγματοποιήθηκε συμβουλευτική σε 211 παιδιά για θέματα Εκφοβισμού
- Διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης για θέματα Εκφοβισμού σε 35.701 μαθητές και μαθήτριες, 2.776 γονείς και κηδεμόνες, 1.206 εκπαιδευτικοί, 91 επαγγελματίες (αύξηση 22% σε σχέση με το 2023)
- Αναφορές σχετικά με θέματα Εκφοβισμού στο Cybertipline Hellas για 15 παιδιά
- Υποστήριξη 3 παιδιών αναφορικά με υλικό διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης - εκμετάλλευσης ανηλίκων, σε συνεργασία με τη ΔΗΕ της ΕΛ.ΑΣ.
- Διαδραστικές παρεμβάσεις σε 6.712 παιδιά, 110 εκπαιδευτικοί, 667 γονείς και κηδεμόνες, 21 επαγγελματίες για θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου
- Διαχείριση περιστατικών διαδικτυακού κινδύνου για 114 παιδιά. Οι βασικές αιτίες ήταν η προβληματική χρήση Διαδικτύου και ο ηλεκτρονικός σεξουαλικός εκβιασμός - Sextortion
- 47 αιτήματα για φιλοξενία παιδιών σε κίνδυνο που φορούσαν σε 87 παιδιά
- Υποστήριξη 80 νέων, που πλέον ενηλικιώθηκαν, έχοντας μεγαλώσει στα Σπίτια του Οργανισμού
- Στα Σπίτια φροντίδας φιλοξενήθηκαν συνολικά 158 παιδιά, ενώ στο Πρόγραμμα Ημερησίας Φροντίδας υποστηρίχθηκαν 56 παιδιά και οικογενειές τους
Ας προστατεύσουμε λίγο και τα παιδιά που έχουν γεννηθεί και παλεύουμε να τα μεγαλώσουμε.
Tα παιδιά που δεν υπάρχουν θέσεις σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς για να τα υποδεχτούν, τα παιδιά που δεν έχουν δασκάλους, που δεν έχουν ολοήμερο τμήμα, τα παιδιά που δεν έχουν παιδικά γεύματα, τα παιδιά που κάνουν μάθημα σε σχολεία ετοιμόρροπα, τα παιδιά που μαθαίνουν από βιβλία κακογραμμένα, τα παιδιά που δεν τους αξίζει αυτός ο κόσμος.
Και δεν είναι μόνο τα παιδιά στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα παγκόσμια στοιχεία της Unicef:
- Κάθε 4 λεπτά, ένα παιδί σκοτώνεται από πράξεις βίας παγκοσμίως.
- Περίπου 90 εκατομμύρια παιδιά ζουν σήμερα έχοντας βιώσει σεξουαλική βία.
- 650 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες (1 στις 5) ζουν σήμερα έχοντας υποστεί σεξουαλική βία ως παιδιά, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 370 εκατομμυρίων (1 στις 8) που βίωσαν βιασμό ή σεξουαλική επίθεση.
- Σε επισφαλή περιβάλλοντα, o κίνδυνος για τα κορίτσια είναι ακόμα μεγαλύτερος, με περιστατικά βιασμού ή σεξουαλικής κακοποίησης να καταγράφονται σε περισσότερα από 1 στα 4 κορίτσια, στην παιδική τους ηλικία.
- Σχεδόν 50 εκατομμύρια κορίτσια στην εφηβεία, ηλικίας 15-19 ετών (ή αλλιώς 1 στα 6) έχουν πέσει θύματα σωματικής ή σεξουαλικής βίας από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους, τον τελευταίο χρόνο.
- 410 έως 530 εκατομμύρια αγόρια και άνδρες (περίπου 1 στους 7) βίωσαν σεξουαλική βία στην παιδική ηλικία, συμπεριλαμβανομένων 240 έως 310 εκατομμυρίων (περίπου 1 στους 11) που βιάστηκαν ή κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.
- 1,6 δισεκατομμύρια παιδιά (2 στα 3) αντιμετωπίζουν σε τακτική βάση βίαιη τιμωρία στο σπίτι. Περισσότερα από τα δύο τρίτα υπόκεινται τόσο σε σωματική τιμωρία όσο και σε ψυχολογική κακοποίηση.
- Κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο, η βία στοιχίζει τη ζωή σε περίπου 130.000 παιδιά, εφήβους και νέους κάτω των 20 ετών.
- Τα αγόρια αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη βία: 3 στα 4 παιδιά και έφηβοι που βρίσκουν βίαιο θάνατο είναι αγόρια.
- Ο κίνδυνος θανάτου από βία αυξάνεται απότομα στα τέλη της εφηβείας: Τα 7 στα 10 παιδιά που πέθαναν επειδή υπέστησαν βία ήταν μεταξύ 15 και 19 ετών, τα περισσότερα από αυτά αγόρια.
- Σχεδόν 550 εκατομμύρια παιδιά (περίπου 1 στα 4 παγκοσμίως) ζουν με μητέρες επιζήσασες βίας και κακοποίησης από τους συντρόφους τους.
Οπότε, ας προστατεύσουμε τα παιδιά που είναι εδώ κι ας αφήσουμε να πέσουν κάτω οι γνώμες για τα αγέννητα παιδιά, εκείνων που για εμάς δεν είναι τόσο σημαντικές. Κι ας έχουμε ως οφείλουμε κριτική άποψη για ό,τι ακούμε και ό,τι βλέπουμε.
Ας σώσουμε και ένα παιδί...