Μπορεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών να προκαλέσει ακμή;
Ένα ερώτημα που ταλαιπωρεί πολλά κορίτσια…
Θα έχεις ακούσει αρκετές φορές στη ζωή σου για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Ίσως να πάσχεις κι εσύ από αυτό ή να το έχει βιώσει κάποια φίλη σου. Στην ουσία, πρόκειται για μια κοινή πάθηση, που επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των ωοθηκών μιας γυναίκας. Μάλιστα, θεωρείται ότι μία στις πέντε γυναίκες πάσχουν από αυτό το σύνδρομο, το οποίο προκαλεί διογκωμένες ωοθήκες με πολλαπλές μικρές κύστες στο εξωτερικό των ωοθηκών, λόγω των ωοθυλακίων που δεν ωριμάζουν. Δηλαδή, λόγω έλλειψης ωορρηξίας.
Η ακριβής αιτία για αυτό το σύνδρομο είναι άγνωστη ως τώρα, ενώ τα συμπτώματα ποικίλουν, γεγονός που μερικές φορές καθιστά δύσκολη τη διάγνωση. Μερικά από τα συμπτώματα είναι τα εξής: ακανόνιστες περίοδοι, πολυκυστικές ωοθήκες που παρατηρούνται στο υπερηχογράφημα και συμπτώματα υπερβολικών ανδρικών ορμονών, όπως υπερτρίχωση σε περίεργα σημεία, τριχόπτωση και επίμονη ακμή. Αυτό ακριβώς, δηλαδή την ακμή σε σχέση με τις πολυκυστικές ωοθήκες, θα αναλύσουμε εδώ σήμερα.
Μπορεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών να προκαλέσει ακμή;
Η απάντηση είναι… ΝΑΙ! Σχεδόν το 70% των ασθενών με πολυκυστικές ωοθήκες ταλαιπωρούνται και από ακμή. Και είναι κάτι περισσότερο από μερικά, κλασικά σπυράκια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίσσεια των ανδρικών ορμονών, γνωστή και ως υπερανδρογονισμός, είναι αυτή που οδηγεί συνήθως στην ακμή και στην ύπαρξη πολλών τριχών. Με λίγα λόγια, η περίσσεια ανδρικής ορμόνης στον οργανισμό μιας γυναίκας μπορεί να προκαλέσει το υπερβολικό σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που παγιδεύονται στα θυλάκια των τρίχων, προκαλώντας σπυράκια και ξεσπάσματα στην επιδερμίδα.
Τι πρέπει να κάνεις αν νομίζεις πως η ακμή σου οφείλεται σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;
Η αλήθεια είναι πως οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ένα περίπλοκο σύνδρομο, καθώς τα σημάδια και τα συμπτώματα ποικίλουν από τη μία γυναίκα στην άλλη, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Εκτός από αυτό, η διαχείριση και αντιμετώπιση της ασθένειας μπορεί να μην απαιτεί μόνο τη συμβουλή και παρακολούθηση μιας ειδικότητας γιατρού, αλλά να χρειάζονται περισσότεροι. Σίγουρα, πρέπει να απευθυνθείς σε δερματολόγο και γυναικολόγο.
Ο γιατρός σου είναι αυτός που θα σου συστήσει να κάνεις εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος, αλλά και υπερηχογράφημα, ώστε να διαπιστώσετε μαζί αν έχεις σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Από εκεί και έπειτα, αφού γίνει η διάγνωση, τόσο ο γυναικολόγος όσο και ο δερματολόγος μπορούν να σε συμβουλεύσουν αναλόγως για το τι συμβαίνει και αν θα πρέπει να ακολουθήσεις αγωγή.
Ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές θεραπείας;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ακμή που εμφανίζεται λόγω πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να είναι ανθεκτική σε συμβατικές θεραπείες, όπως οι τοπικές κρέμες και τα αντιβιοτικά. Εξαιτίας αυτού, λοιπόν, μπορεί να απαιτείται ορμονική θεραπεία ή να πρέπει να ακολουθήσεις αγωγή με ισοτρετινοΐνη. Τι είναι αυτό; Πρόκειται για ένα ισχυρό φάρμακο, το οποίο μόνο με συνταγή γιατρού χορηγείται, και μόνο ο γιατρός σου μπορεί να σε συμβουλεύσει πώς και σε τι συχνότητα θα το χρησιμοποιείς.
Εν συνεχεία, σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος ζωής για όσα κορίτσια ταλαιπωρούνται από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ακμής. Η καθημερινότητά τους, λοιπόν, θα πρέπει να περιλαμβάνει τακτική σωματική άσκηση και ισορροπημένη διατροφή με ελάχιστη κατανάλωση ζάχαρης. Είναι ζωτικής σημασίας να εξισορροπηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σε τέτοιες περιπτώσεις.
Τέλος, στην αντιμετώπιση της ακμής λόγω πολυκυστικών ωοθηκών μπορούν να βοηθήσουν διάφορα facials, όπως μια θεραπεία με τη χρήση φωτός, που συμβάλλει στην εξολόθρευση των βακτηρίων του δέρματος. Προσοχή, όμως! Σκληρές μέθοδοι, όπως η δερμοαπόξεση, θα πρέπει πάση θυσία να αποφεύγονται, καθώς μπορεί να ερεθίσουν ακόμα πιο πολύ το δέρμα και να προκαλέσουν περαιτέρω φλεγμονή. Σε κάθε περίπτωση, αυτός που μπορεί να σε βοηθήσει, να σε κατατοπίσει απόλυτα και να σε συμβουλεύσει σωστά είναι μόνον ο γιατρός σου.
Διάβασε ακόμα: 6+1 χτενίσματα της Ζέτας Μακρυπούλια που μπορείς να δοκιμάσεις τα Χριστούγεννα