Η γιορτή της μητέρας δεν ήταν αυτό που νομίζεις! Η ιστορία της Anna Jarvis και της μαμάς της
Εσύ ποια λουλούδια χάρισες στη μαμά σου σήμερα; Κακώς! Το μόνο επιτρεπτό λουλούδι για την ημέρα είναι το γαρύφαλλο!
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αγκαλιάζουν σήμερα τη μαμά τους με ένα λουλούδι στο χέρια και ένα φιλί ευγνωμοσύνης, άλλοι κλείνουν τα μάτια με ένα βαθύ αναστεναγμό προσπαθώντας να θυμηθούν το χαμόγελό της, τα μαλλιά της, την μυρωδιά της, πολλοί περισσότεροι στεκόμαστε απέναντι σε μια οθόνη smartphone για μια καλημέρα και ένα “αχ” για τον covid-19 που μας κρατάει μακριά.
Η Γιορτή της Μητέρας είναι μια γιορτή του κόσμου όλου. Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Κάποτε ήταν μια γιορτή της Anna Jarvis. Μόνο.
Πώς άρχισαν όλα
Η Anna Jarvis ξεκίνησε καμπάνια για την επισημοποίηση της Ημέρας της Μητέρας το 1905 και τρία χρόνια αργότερα τα κατάφερε! Διοργάνωσε ένα δημόσιο event στην πόλη Grafton της Δυτικής Virginia, για να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, της σπουδαίας (θα σου πω σε λίγο γιατί) Ann Jarvis. Η ανταπόκριση (και η επιμονή της Anna) ήταν τόο μεγάλη που το 1914 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Woodrow Wilson, ανακήρυξε την δεύτερη Κυριακή του Μάη “Ημέρα τη Μητέρας”.
Την χαρά που πήρε εκείνη την ημέρα η Anna Jarvis την πλήρωσε πολύ ακριβά. Αλλά γι' αυτό θα μιλήσουμε λίγο αργότερα.
Τι πραγματικά γιόρταζαν την Ημέρα της Μητέρας
Η Γιορτή της Μητέρας αρχικά ονομαζόταν “Ημέρα Φιλίας της Μητέρας” και για να καταλάβεις τι ακριβώς εορταζόταν θα πρέπει να μεταφερθείς νοερά στην εποχή που ζούσε η δραστήρια, επίμονη, ακτιβίστρια και Σουφραζέτα, Ann Reeves Jarvis (μητέρα της Anna).
Βρισκόμαστε, λοιπόν, στην καρδιά του αμερικανικού εμφύλιου πολέμου (12 Απριλίου 1861 – 9 Απριλίου 1865) όταν οι μητέρες ολόκληρης της χώρας θρηνούσαν τους χιλιάδες νεκρούς (618.000) και σοβαρά τραυματισμένους (500.200) στρατιώτες τους.
Η μαμά Jarvis ξεκίνησε μια τεράστια εκστρατεία προσπαθώντας να συγκεντρώσει τις μητέρες Βορείων και Νοτίων κάτω από τον ίδιο σκοπό: Το τέλος του πολέμου και την συμφιλίωση!
Η Jarvis ήθελε να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη της μάνας ενάντια στη δύναμη του στρατού. Για πολλά χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου η “Ημέρα Φιλίας της Μητέρας” έφερνε κοντά μητέρες και από τα δύο πρώην “στρατόπεδα” προκειμένου να βοηθήσουν παιδιά που βούλιαζαν στη φτώχια, τη μιζέρια και την απόγνωση της εποχής.
Σε πολλές χώρες, σε διαφορετικές κουλτούρες και με εντελώς διαφορετικά ερρίσματα το ετήσιο καλεντάρι περιελάμβανε μια ημέρα εορτασμού της μητρότητας. Ο ιερός σκοπός της Jarvis, όμως, φαίνεται πως συσπείρωσε όλους τους λαούς κάτω από την ομπρέλα του και σιγά σιγά όρισαν ημέρα της Μητέρας την δεύτερη Κυριακή του Μάη (έπαιξε τον ρόλο του βέβαια το γεγονός ότι η Jarvis ζούσε στις ΗΠΑ).
Ο αγώνας της Anna Jarvis κατά του εορτασμού της Γιορτής της Μητέρας!
Στο πρώτο άκουσμα της είδησης ότι η Anna Jarvis αφιέρωσε τελικά τη ζωή της στην προσπάθεια να σταματήσει τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας, ξαφνιάζεσαι. Είχε, όμως, τα δίκια της...
Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ κήρυξε επίσημη εορτή την Ημέρα, τότε η Anna κατάλαβε ποιο θα ήταν το τίμημα. Δεν της άρεσε καθόλου η εμπορική εκμετάλλευση της γιορτής. Την έπιανε υστερία στην ιδέα ότι κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη, τα ζαχαροπλαστεία και τα ανθοπωλεία ξεπουλούσαν την πραμάτεια τους.
Ακόμη περισσότερο θύμωνε με τους εράνους των φιλόπτωχων ταμείων για την βοήθεια των ορφανών και πτωχών παιδιών! Κι αυτό γιατί πίστευε ότι τα ταμία αυτά έστελναν τα λεφτά στις τσέπες των πλουσίων προέδρων τους και δεν πήγαιναν ποτέ στη φροντίδα των παιδιών.
Γαρύφαλλο vs Τριαντάφυλλου
Σε μια κίνηση υπέροχου συμβολισμού η Anna Jarvis έπεισε τους ανθοπώλες της εποχής να καθιερώσουν ως λουλούδι για την Ημέρα της Μητέρας το λευκό γαρύφαλλο και να πουλάνε τη μέρα εκείνη μόνο αυτό.
Ο λόγος ήταν ότι το γαρύφαλλο όταν πεθαίνει δεν ρίχνει τα πέταλά του αλλά κλείνεται προς τα μέσα, προς το κέντρο του λουλουδιού, όπως ακριβώς η αγάπη της μητέρας δεν πεθαίνει ποτέ και η αγκαλιά της μητέρας κλείνει πάντα μέσα της τα παιδιά της.
Από το 1920 και μετά η Jarvis ξεκίνησε έναν ατέρμονο δικαστικό πόλεμο για τον περιορισμό της σπατάλης γύρω από την Ημέρα της Μητέρας και όταν κατάλαβε ότι δεν θα τα καταφέρει προσπάθησε να την βγάλει από το επίσημο καλεντάρι των ΗΠΑ. Προφανώς δεν το κατάφερε ούτε αυτό.
Το γραμματόσημο που σκίστηκε
Το 1934 ο πρόεδρος Franklin Delano Roosevelt προσωπικά σχεδίασε ένα γραμματόσημο με τoν πίνακα του σπουδαίου ακτιβιστή ζωγράφου James Abbott McNeill Whistler που εικόνιζε την μητέρα του Anna και την επιγραφή “Σε μνήμη και τιμή όλων των μητέρων της Αμερικής”.
Η Anna Jarvis δεν το ενέκρινε, δεν της άρεσε καθόλου και δεν επέτρεψε να χρησιμοποιηθούν οι λέξεις “Mother’s Day"!
Έχασε όλη της την περιουσία στη μάχη κατά της Γιορτής της Μητέρας
Η Jarvis ξόδεψε όλα της τα λεφτά στον αγώνα για την κατάργηση της εμπορικής -πια- Γιορτής της Μητέρας που αμαύρωνε, όπως πίστευε, τη μνήνη και στον σκοπό της μαμάς της (εκτιμάται πως ξεκίνησε περισσότερες από 33 δικαστικές διαμάχες).
Πέθανε σε ηλικία 84 ετών, έχοντας ζήσει τα τέσσερα τελευταία χρόνια σε σανατόριο, εντελώς φτωχή.
Τι συμβαίνει σήμερα
Σύμφωνα με έρευνες η Γιορτή της Μητέρας είναι η τρίτη πιο εμπορική γιορτή του χρόνου, μετά τα Χριστούγεννα και την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Σύμφωνα μάλιστα με την Ένωση Εστιατόρων των ΗΠΑ η Γιορτή της Μητέρας είναι η πιο δημοφιλής μέρα όλου του χρόνου για δείπνο σε εστιατόριο!
Δεν ξέρω τι σκέφτεσαι αυτή τη στιγμή. Κλείσε τα μάτια σου, πάρε μια βαθιά ανάσα και μείνε στο γεγονός ότι αυτή η ημέρα σου δίνει μια ευκαιρία πολύτιμη να πεις στη μαμά σου όλα τα σ' αγαπώ που ξέχασες να της πεις. Διάβασε το κείμενο σε αυτό το link και μετά μπες στην gallery να ταξιδέψουμε μαζί πίσω στον χρόνο.