Το τρόφιμο που δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύεις μαζί με το αγγούρι, για να διατηρείται περισσότερο

Το τρόφιμο που δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύεις μαζί με το αγγούρι, για να διατηρείται περισσότερο
Pixabay

Το αγγούρι είναι βασικό συστατικό για τις σαλάτες μας και όσο πιο φρέσκο και δροσερό τόσο πιο ωραίο γίνεται το κρύο πιάτο μας. 

Μπορεί να σε εκπλήξει, αλλά τα αγγούρια και οι ντομάτες, αν και αχώριστοι σύντροφοι στο σάντουιτς, δεν είναι και τόσο καλοί φίλοι όταν πρόκειται για την αποθήκευσή τους. Ας δούμε γιατί και πώς μπορείς να τα διατηρήσεις φρέσκα για περισσότερο.

Ο «κρυφός εχθρός»

Οι ντομάτες, όπως και πολλά άλλα φρούτα, εκπέμπουν ένα αέριο που ονομάζεται αιθυλένιο. Αυτό το αέριο λειτουργεί ως φυσική φυτική ορμόνη, επιταχύνοντας τη διαδικασία ωρίμανσης. Δυστυχώς, τα αγγούρια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο αιθυλένιο. Η παρατεταμένη έκθεση σε αυτό μπορεί να τα κάνει να μαλακώσουν, να κιτρινίσουν και να χαλάσουν πρόωρα, καταστρέφοντας την τραγανή τους υφή και τη γεύση τους.

Για να απολαύσεις τα αγγούρια σου τραγανά και δροσερά για περισσότερο, οι ειδικοί συνιστούν να τα φυλάς στο συρτάρι του ψυγείου σου, μακριά από φρούτα που παράγουν αιθυλένιο, όπως οι ντομάτες. Η ιδανική θερμοκρασία για την αποθήκευση αγγουριών είναι μεταξύ 7-10°C. Απόφυγε να τα εκθέτεις σε θερμοκρασίες κάτω των 4°C για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβες από το κρύο, όπως κηλίδες και μειωμένη διάρκεια ζωής.

Από την άλλη πλευρά, οι ντομάτες προτιμούν τη θερμοκρασία δωματίου, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Έτσι, διατηρούν τη γεύση και την υφή τους καλύτερα.

Η γρήγορη και κρεμώδης συνταγή για σούπα τομάτας και ο λόγος που θα υποκύψεις σε αυτή πολλές φορές

«Γάμος» που δεν ευδοκιμούν στο ψυγείο

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, τα αγγούρια είναι ευαίσθητα στο αιθυλένιο που εκπέμπουν οι ντομάτες. Αυτό σημαίνει ότι η κοινή τους αποθήκευση μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη αλλοίωση των αγγουριών. Για να τα διατηρήσεις τραγανά, προτίμησε να τα τοποθετείς στο συρτάρι του ψυγείου σου, μακριά από τις ντομάτες και άλλα φρούτα που παράγουν αιθυλένιο. Επιπλέον, η διατήρησή τους με το κοτσάνι προς τα κάτω μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της φρεσκάδας τους.

Αντίθετα, οι ντομάτες ευδοκιμούν σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Ωστόσο, μόλις κοπούν, θα πρέπει να τις τοποθετήσεις στο ψυγείο για να επιβραδύνεις τη διαδικασία αλλοίωσης.

vegetables-1989428_1280.jpg

Πατάτες και κρεμμύδια: Καλύτερα χώρια

Παρόμοια με τον «γάμο» αγγουριού-ντομάτας, οι πατάτες και τα κρεμμύδια επίσης δεν τα πάνε καλά μαζί στην αποθήκευση. Και τα δύο απελευθερώνουν αέρια και υγρασία που μπορούν να επιταχύνουν την αλλοίωση του άλλου. Για να τα διατηρήσεις φρέσκα, φύλαξέ τα σε δροσερά, σκοτεινά μέρη με καλό αερισμό, αλλά σε ξεχωριστούς χώρους.

Ίσως να μαγειρεύουμε όλοι λάθος το κρέας - Η «αλλαγή παιχνιδιού» που ανατρέπει τα δεδομένα

potatoes-2046524_1280.jpg

Μπανάνες: Οι «μοναχικές» του μπολ με τα φρούτα

Οι μπανάνες είναι γνωστές για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων αιθυλενίου. Αυτό σημαίνει ότι η αποθήκευσή τους μαζί με άλλα φρούτα μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτατη ωρίμανση και στη συνέχεια αλλοίωση των υπόλοιπων φρούτων. Για να αποφύγεις τη σπατάλη, κράτα τις μπανάνες μακριά από τα υπόλοιπα φρούτα.

Να θυμάσαι πως με λίγη προσοχή και σωστή οργάνωση, μπορείς να απολαμβάνεις τα φρούτα και τα λαχανικά σου φρέσκα και γευστικά για περισσότερο καιρό, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

fruit-2833810_1280.jpg