Αέρας από αστέρια Michelin σε μία ολοκαίνουρια άφιξη στην Κεφαλονιά

Νέλλη Καλαμαρά
Αέρας από αστέρια Michelin σε μία ολοκαίνουρια άφιξη στην Κεφαλονιά

Ο Michelin-starred chef Ασημάκης Χανιώτης υπογράφει το μενού του νέου Térre Mouikis στο Αργοστόλι και υπόσχεται ένα εμπνευσμένο γευστικό ταξίδι στο Ιόνιο και στην τοπική κουζίνα της Κεφαλονιάς. 

Οι νέες αφίξεις δεν σταματούν να καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα. Αυτή τη φορά τα νέα μας έρχονται από το Ιόνιο και συγκεκριμένα από την Κεφαλονιά, όπου ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Ασημάκης Χανιώτης αναλαμβάνει τη γευστική επιμέλεια του ολοκαίνουριου εστιατορίου Térre Mouikis στο Αργοστόλι, φιλοδοξώντας να αναδείξει τα αληθινά χρώματα και αρώματα της Κεφαλονιάς και να διατηρήσει τη μνήμη της γεύσης τής ζωντανή.

All-day κοσμοπολιτισμός και παριζιάνικα vibes σε μία γοητευτική νέα άφιξη στο Νέο Ψυχικό

1000000304.jpg

Γεύσεις και αρώματα θάλασσας και γης, τοπικά υλικά της εποχής, σεβασμός στη επτανησιακή γαστρονομική ιστορία, ένας διάσημος επικεφαλής σεφ και ένα περιβάλλον, όπου η αριστοκρατική αύρα του παρελθόντος είναι «πασπαλισμένη» με τις ριπές του φρέσκου αέρα που φέρνει μαζί της η σύγχρονη αστική αισθητική, αυτό είναι το νέο Térre Mouikis. Τo ολοκαίνουργο γευστικό απόκτημα του Αργοστολίου, όπου το χθες και το σήμερα, το τοπικό και το παγκόσμιο, συμμαχούν για να αναδείξουν την αδιαπραγμάτευτη διαχρονικότητα και ένταση της παραδοσιακής κουζίνας της Κεφαλονιάς.

Η πιο «σοφή κουζίνα» της Αθήνας ανανεώνεται και πατάει γερά στην αξία των υλικών

https://www.instagram.com/p/C1jhyo7pf29/

«Kαι εδώ, όπως ακριβώς και στο Pied a Terre, το διακεκριμένο εστιατόριο στο Λονδίνο, όπου δημιουργώ τα τελευταία χρόνια ως executive chef και διευθυντής, η πρόθεσή μου είναι να δώσω γεύση και υπόσταση σε όλες τις μνήμες των παιδικών χρόνων μου στο νησί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ασημάκης Χανιώτης, ο σεφ που μέχρι πρόσφατα υπήρξε ο νεότερος με αστέρι Michelin στο Λονδίνο. «Να φέρω στα πιάτα, όλα όσα συνέλεξα από τις φυσιολατρικές αναζητήσεις και τα κυνήγια μου σε αυτόν τον τόπο, όσα ανακάλυψα στους βυθούς της θάλασσάς του και ό,τι διδάχτηκα από τη βαριά γνώση των παλαιότερων για την κουζίνα της Κεφαλονιάς».

1000000918.jpg

Και κάπως έτσι δημιουργούνται εδώ μοναδικά γαστρονομικά πιάτα, όπως η κεφαλονίτικη κρεατόπιτα μιλφέιγ, οι σουπιές τσιγαρίδια, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά (και με χαβιάρι!), η παραδοσιακή ριγανάδα ή και το παρφέ γιαουρτιού με μάντολες. Κάθε μία πρόταση από το μενού που εκτελεί με πάθος η Γιώνα Χαϊνταράι, είναι και μία αντανάκλαση του πλούσιου terroir του νησιού.

1000000928.jpg

Ακόμα και μια σύντομη ματιά στον περιβάλλοντα χώρο, στην εσωτερική κατάφυτη αυλή, αλλά και την υπερυψωμένη βεράντα, που και οι δύο διαθέτουν κάτι από αυτή τη ζεστασιά με την οποία καλωσορίζουν τους «ξένους» οι ντόπιοι, είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς ότι αυτή η «κάτι παλιό – κάτι καινούργιο» διάθεση δεν σταματά μόνο στα πιάτα. Κυριαρχεί παντού, στην αρχιτεκτονική, την αισθητική, τη διακόσμηση. Χρώματα της γης σε όλες τις εκδοχές και εποχές της, αναφορές - υπαινιγμοί στο κομψό αρχιτεκτονικό παρελθόν της περιοχής και μοντέρνα στοιχεία επίπλωσης και διακόσμησης που αποδίδουν στο έπακρο την απαιτούμενη σύγχρονη μητροπολιτική αίσθηση.

1000000545.jpg

Σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Παναγιώτη Κουρκουμέλη, Εμμανουήλ Μάτση και Simone de Nardi, το Térre Mouikis, στο σύνολό του, αποτίει φόρο τιμής στη φυσική ομορφιά και αίγλη της Κεφαλονιάς, ενώ ταυτόχρονα με τις επίκαιρες διακοσμητικές εκφράσεις του υπενθυμίζει ότι είναι απόλυτα εναρμονισμένο στις νέες τάσεις. Υψηλή γαστρονομία και αισθητική, λοιπόν που ρίχνουν νοσταλγικές ματιές στο παρελθόν, ενώ ατενίζουν το μέλλον.

Info: Σταύρου Μεταξά 10, Αργοστόλι, Κεφαλονιά, 2671024091

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.