Μήπως τα social media σε κάνουν τελικά αντικοινωνική;
Νέες έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες έχουν την τάση να... εθίζονται στο κινητό τους!
Συναντιέσαι με τις κολλητές σου για να πείτε τα νέα από τις διακοπές και μόλις μαζεύεστε όλες, αγκαλιάζεστε για μια ομαδική selfie και την ανεβάζετε στο facebook. Σύντομα βρίσκεστε η καθεμία σκυμμένη πάνω από το κινητό της να μετράει likes και να απαντάει στα σχόλια κάτω από την ανάρτησή σας, ώσπου στο τέλος της βραδιάς συνειδητοποιείς ότι τελικά πέρασες περισσότερη ώρα με το τηλέφωνό σου, παρά με τις φίλες σου. Και τη στιγμή που καληνυχτίζεστε θυμάσαι ότι ποτέ δεν ρώτησες τη Ματίνα για εκείνη την περιπετειώδη μέρα της προς την πιο απομονωμένη παραλία του νησιού, ούτε την Ειρήνη για τον ωραίο τύπο με τον οποίο εμφανίστηκε σε πολλές από τις φωτογραφίες που ανέβασε.
Μήπως έχεις νιώσει κι εσύ ότι η τεχνολογία μάς φέρνει πιο κοντά σε πολύ περισσότερους ανθρώπους, αλλά μας απομακρύνει από αυτούς που κάθονται δίπλα μας και με τους οποίους μοιραζόμαστε (ή έτσι νομίζουμε) τη ζωή μας; Και ότι αυτή μας η προσκόλληση στα social media μάς έχει κάνει να βιαζόμαστε να αποθανατίσουμε τη στιγμή αλλά μέχρι να κάνουμε check-in και tag αυτή έχει ξεγλιστρήσει κι έχει χαθεί για πάντα; Και μαζί της χάνονται βέβαια και όλα εκείνα τα υπέροχα συναισθήματα χαράς και αληθινής ενότητας που θα είχαμε νιώσει αν σηκώναμε το βλέμμα μας από την οθόνη του κινητού μας και κοιτούσαμε στα μάτια την κολλητή μας ρωτώντας την ειλικρινά «πώς είσαι;»...
Υπόθεση γένους θηλυκού
Οι έρευνες των επιστημόνων έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που έχουμε υποψιαστεί ότι ίσως αφορά κι εμάς τις ίδιες: ότι το να βρεθούμε κάποια στιγμή χωρίς το κινητό μας, χωρίς πρόσβαση στα μηνύματά μας, τα μέιλ μας και τα προφίλ μας, μας αγχώνει σε σημείο να μας δημιουργεί μέχρι και ψυχικές διαταραχές. Και μάλιστα, οι γυναίκες φαίνεται να είμαστε πιο ευαίσθητες σε αυτό: ενώ το ποσοστό των αντρών που εμφανίζουν άγχος αποχωρισμού από τα κινητά και τα τάμπλετ τους φτάνει το 61%, στις γυναίκες αυτό το ποσοστό εκτοξεύεται στο 70%.
Η Nokia υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τις έρευνές της τσεκάρουμε τις ειδοποιήσεις μας στα έξυπνα κινητά μας περίπου 150 φορές μέσα στην ημέρα. Σίγουρα είναι καταπληκτικό το ότι χάρη στο Spotify έχουμε πρόσβαση σε 25 εκατομμύρια τραγούδια όπου κι αν είμαστε και πλέον έχουμε τη δυνατότητα να χωρέσουμε σε μία πανάλαφρη συσκευή τα αγαπημένα μας βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή. Ποιο είναι όμως το νόημα αν πας σινεμά και χάσεις την καλύτερη ατάκα του έργου γιατί εκείνη τη στιγμή έ-πρε-πε να τσεκάρεις τα μέιλ σου; Ποιο το νόημα αν χάσεις το ηλιοβασίλεμα γιατί έψαχνες να διορθώσεις τις ρυθμίσεις της φωτογραφικής;
3 ουσιαστικοί τρόποι για υγιή σχέση με το κινητό μας
Κάποιοι τολμηροί δοκιμάζουν μείνουν tech-free για ένα διάστημα απενεργοποιώντας, για παράδειγμα, τα προφίλ τους. Όμως ούτε ρεαλιστικό είναι να αποκοπούμε τελείως από την τεχνολογία (κανένας προϊστάμενος δεν θα δεχτεί έτσι απλά ότι εσύ αποφάσισες να μην κοιτάζεις το μέιλ σου για ένα μήνα), ούτε μπορεί κανείς να μας εγγυηθεί ότι μετά από αυτό το διάστημα δεν θα καταλήξουμε το ίδιο αγκιστρωμένες στις έξυπνες συσκευές μας. Να, λοιπόν, 3 τρόποι ώστε να βάλουμε τη σχέση μας με την τεχνολογία σε πιο υγιείς βάσεις, ώστε η απόλαυση που αντλούμε από αυτή να μην καταδικάζει την υπόλοιπη ζωή μας:
1. Βρες πού και πότε μπορείς να αφήσεις την τεχνολογία στην άκρη
Το έχουμε κάνει όλοι: παίρνουμε το κινητό δίπλα μας στο κρεβάτι κι ας έχουμε καταλάβει ότι «αυτή η μία ανάρτηση που δεν πρόλαβα να δω» τελικά μας κάνει να κοιμόμαστε μισή ώρα αργότερα κάθε βράδυ. Ή ότι ακούγοντας τον ήχο της δόνησης στη μέση της νύχτας ασυναίσθητα θα απλώσουμε το χέρι να δούμε από ποιον ήρθε μήνυμα. Δες ποιες ώρες πραγματικά δεν σου χρειάζεται η πρόσβαση στο δίκτυο. Οι βραδινές, όταν κοιμόμαστε, είναι σίγουρα μερικές από αυτές. Όπως και η ώρα του φαγητού. Αλήθεια, πόσο απολαμβάνεις το 10λεπτο διάλειμμα που κάνεις για φαγητό στη δουλειά όταν έχεις ανοιχτά δέκα παράθυρα στον υπολογιστή και με το ένα χέρι κρατάς το ποντίκι αντί για το πιρούνι; Στην επόμενη συναυλία που θα βρεθείς, σκέψου: μπορείς να χορέψεις όσο προσπαθείς να κρατήσεις την κάμερα σταθερή;
2. Φτιάξε την «άμυνά» σου
Οργάνωσε το χρόνο σου και αφιέρωσε συγκεκριμένες μόνο ώρες, για παράδειγμα, στα social media. Κάποιους τους βολεύει το πρωί, πριν ξεκινήσουν τη δουλειά, να αφιερώνουν σε αυτό 20'. Και μετά, όρισε το χρόνο σου ως «χρόνο εργασίας», χωρίς να αφήνεις ανοιχτό το tab με το facebook, γιατί ο πειρασμός είναι μεγάλος. Επίσης, μπορείς να απενεργοποιήσεις τα push notifications (όπως το να λαμβάνεις ενημερώσεις στο μέιλ σου για το λογαριασμό σου στο facebook).
3. «Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο»...
...είπε ο Γκάντι και είχε απόλυτο δίκιο. Σε ενοχλεί όταν ο σύντροφός σου όσο είστε μαζί διακόπτει την κουβέντα για να κοιτάξει τα μηνύματά του; Αν θέλεις ο σύντροφός σου, η κολλητή σου, ο συνεργάτης σου και το παιδί σου να αφιερώνει το χρόνο που περνάτε μαζί σε εσάς τους δύο, ξεκίνησε πρώτα εσύ. Άσε εσύ πρώτη το κινητό μέσα στην τσάντα και δείξε με τη συμπεριφορά σου τι θα εκτιμούσες να κάνει και ο άλλος. Κι αν βγεις για πρώτο ραντεβού, μια καλή ιδέα είναι να του πεις: «τι θα έλεγες αν για σήμερα συμφωνούσαμε να βάλουμε και οι δύο τα τηλέφωνά μας στο αθόρυβο και να μην τα κοιτάξουμε πριν περάσει, για παράδειγμα, μία ώρα;». Αν δεν δείχνουμε σεβασμό στον όποιο άνθρωπο έχουμε απέναντί μας, δεν πρόκειται να τον εισπράξουμε κι εμείς με τη σειρά μας από τον άλλο. Γι' αυτό, πρώτα ας σεβαστούμε πρώτα εμείς τη δική μας απόφαση να βγούμε με τη φίλη μας και το πιθανότερο είναι να ακολουθήσει και εκείνη.