Στρες των γιορτών: 3 tips για να διώξεις το άγχος & να ξαναγίνουν αυτές οι μέρες λαμπερές
Έξυπνοι τρόποι ώστε να διαχειριστούμε το χρόνο, τα χρήματα και τα… νεύρα μας!
Μπορεί αυτή να είναι η πιο χαρούμενη και λαμπερή εποχή του χρόνου, αλλά τα στατιστικά δείχνουν πως τις μέρες των γιορτών τα επίπεδα του στρες μας χτυπούν κόκκινο. Χρειαζόμαστε χρόνο για να στολίσουμε, να ψωνίσουμε δώρα, να κλείσουμε ραντεβού για μαλλιά, νύχια, αποτρίχωση και μακιγιάζ, να οργανώσουμε πάρτι και ρεβεγιόν, ενώ για όλα αυτά συχνά απαιτούνται περισσότερα χρήματα από ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων. Και από πάνω, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το οικογενειακό τραπέζι, όπου ξέρουμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα «κάποιοι» να είναι και φέτος γκρινιάρηδες, να πιάσουν πολιτική συζήτηση ή να αρχίσουν να σχολιάζουν το ότι -σε αντίθεση με την ξαδέρφη με τον τέλειο γάμο, τα υπέροχα παιδιά και την ιδανική δουλειά- εμείς είμαστε ακόμα στην ίδια δουλειά, single και πολλά χιλιόμετρα μακριά από το να κάνουμε οικογένεια. Δεν είναι λοιπόν παράξενο το ότι σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων το 69% των ανθρώπων βιώνει στρες την περίοδο των γιορτών. Διάβασε 3 τρόπους για να ξεφύγεις από τα στατιστικά νούμερα και να παραμείνεις ήρεμη – γιατί μόνο έτσι θα μπορέσεις να απολαύσεις τη μαγεία των γιορτών.
1. Οργάνωσε ρεαλιστικά το χρόνο και το χρήμα σου
Κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο η κίνηση στους δρόμους αυξάνεται κατακόρυφα, οι ουρές για τα πάρκινγκ των μεγάλων εμπορικών κέντρων θυμίζουν πασχαλινή έξοδο στην Εθνική και τα ραντεβού στα ινστιτούτα ομορφιάς σπάνια τηρούνται. Όλα αυτά αυξάνουν σημαντικά το χρόνο που χρειάζεσαι για να ψωνίσεις τα δώρα που θέλεις, αλλά και για να κάνεις τις απαραίτητες προετοιμασίες για το πάρτι, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και το ρεβεγιόν. Κάνε, λοιπόν, πρόγραμμα, γράφοντας όλα όσα χρειάζεται να κάνεις, φρόντισε να υπερ-εκτιμήσεις το χρόνο που χρειάζεσαι για καθένα και ξεκίνησε νωρίς – την παραμονή των Χριστουγέννων είναι απίθανο να μη χρειαστεί να περιμένεις αρκετή ώρα στο ταμείο οποιουδήποτε καταστήματος. Μίλα με το σύντροφό σου για να δείτε αν έχει κι αυτός υποχρεώσεις που πρέπει να μπουν στο κοινό σας πρόγραμμα και, αν έχεις παιδιά, εξήγησέ τους ότι δεν μπορείτε να βρίσκεστε μόνο με τους δικούς τους φίλους, ώστε οι προσδοκίες όλων να είναι ρεαλιστικές.
Οργάνωση χρειάζεται και το budget μας. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC News, τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο αυξάνονται κατά 25% τα άτομα που απευθύνονται σε χρηματοοικονομικούς συμβούλους κι αυτό οφείλεται στο ότι κατά τις γιορτές έχουμε την τάση να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα -όπως αποδεικνύεται τελικά ότι- μπορούμε να αντέξουμε. Φαίνεται ότι για πολλούς από εμάς, το φάντασμα των Χριστουγέννων έρχεται κρατώντας αποδείξεις και υπόλοιπα πιστωτικών καρτών… Για να περιορίσουμε το στρες που μας προκαλούν τα έξοδα των γιορτών, ας θυμηθούμε ότι οι έννοιες «δώρο» και «προσφέρω» δεν είναι αναγκαστικά συνώνυμες με ακριβά δώρα. Φτιάξε μόνη σου χριστουγεννιάτικα στολίδια για τους φίλους και τις κολλητές σου και να είσαι σίγουρη ότι θα τα λατρέψουν περισσότερο από το πιο fancy στολίδι έχουν αγοράσει ποτέ, γιατί θα προέρχονται από εσένα και θα είναι φτιαγμένα με το πιο πολύτιμο υλικό: την αγάπη σου! (για DIY ιδέες, δες εδώ, εδώ και εδώ!).
Και μην ξεχνάς ότι τα επίπεδα ευτυχίας δεν ανεβαίνουν με όσα αποκτούμε, αλλά με όσα ζούμε, με τις εμπειρίες.
Επίσης, όπως λέει η σύμβουλος Ψυχικής Υγείας κα Χριστίνα Κωστολιά, «καλό είναι στα πλαίσια της γιορτής και της χαράς να εντάσσουμε και τον εαυτό μας, υπολογίζοντας και ένα δώρο για εμάς, ακόμα και αν χρειαστεί για να γίνει αυτό να περιορίσουμε τα χρήματα που θα διαθέσουμε για τους άλλους».
2. Εντόπισε τι σε πιέζει και βρες εναλλακτικές
Μπορεί κάθε χρόνο να έχεις αναλάβει να κάνεις εσύ το τραπέζι ανήμερα τα Χριστούγεννα, αλλά αν νιώθεις ότι όλο αυτό σε αγχώνει και σε πιέζει, μπορείς να προτείνεις φέτος να το αναλάβει κάποιος άλλος «ή να φωνάξεις τους καλεσμένους σου από νωρίς στο σπίτι ώστε να μαγειρέψετε όλοι μαζί, παρέα με μουσική και ποτό», όπως προτείνει η κα Κωστολιά. «Έτσι, η γιορτή θα ξεκινήσει από νωρίς, θα έχουν βοηθήσει όλοι και εσύ θα έχεις κουραστεί λιγότερο. Διαφορετικά, μπορείς να βγάλεις το μενού και να αναλάβει ο καθένας να μαγειρέψει κάτι από αυτό». Επειδή τόσα χρόνια ήταν δεδομένο ότι κάτι γινόταν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος τα πράγματα να γίνουν και αλλιώς, με άλλο τρόπο που θα σε στρεσάρει λιγότερο! Επιπλέον, πριν και μετά από τέτοιες υποχρεώσεις, φρόντισε να ελευθερώσεις το πρόγραμμά σου ώστε να βρεις χρόνο για ξεκούραση. Και το σημαντικότερο: μπορεί να χρειαστεί να μάθεις να λες «όχι»: όσο κι αν το θέλεις, είναι αδύνατο να μπορέσεις να βρίσκεται ταυτόχρονα στο σπίτι των γονιών σου και στης κολλητής σου το βράδυ της Παραμονής. Σε κάποιον θα χρειαστεί να πεις «όχι» και να εξηγήσεις ευγενικά τους λόγους. Το κυριότερο είναι βέβαια, ότι θα χρειαστεί να εξηγήσεις σε εσένα τι σου δίνει περισσότερη χαρά…
3. Κάποια πράγματα απλώς πρέπει να τα αποδεχτείς. Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, κάποιοι είναι και θα παραμείνουν γκρινιάρηδες, επικριτικοί και αρνητικοί. Αν δεν έχεις τη δύναμη να πας κόντρα στα δεδομένα (αποφεύγοντας για παράδειγμα φέτος για πρώτη φορά να δηλώσεις το παρόν στο καθιερωμένο οικογενειακό τραπέζι που περισσότερο σε αγχώνει παρά σε κάνει να περνάς καλά), βρες τρόπους να μη σε αγγίξει ο αρνητισμός αυτών των ανθρώπων για αυτές τις 3-4 ώρες. «Σκέψου», προτείνει η κα Κωστολιά, «ότι ο λόγος που βρίσκεσαι εκεί είναι για να περάσεις καλά, οπότε μοίρασε αυτή τη σκέψη σου και στους άλλους. Αν, για παράδειγμα, η συζήτηση επικεντρώνεται σε αρνητικές καταστάσεις, μπορείς να προτείνεις: ‘‘Μπορούμε μόνο για σήμερα, που είναι γιορτή, να μιλάμε μόνο για ευχάριστα πράγματα;’’. Οπωσδήποτε όλο αυτό θέλει χιούμορ και κατανόηση. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και είναι λογικό να υπάρχουν διαφωνίες, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να μην παίρνουμε προσωπικά ούτε τις διαφωνίες ούτε την κριτική». Και όπως πάντα όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον παράγοντα «στρες», βοηθάει πολύ να επαναφέρουμε στο «τώρα» το μυαλό μας που ταξιδεύει σε όλα τα «πριν» και τα «μετά»: «για να εστιαστούμε στο παρόν», εξηγεί η κα Κωστολιά, «μπορούμε να κάνουμε τρεις ερωτήσεις στον εαυτό μας αν τον ‘‘πιάσουμε’’ να αγχώνεται για όλα όσα πρέπει να γίνουν: 1. Ποια είμαι; 2. Πού είμαι; 3. Τι κάνω; - Γεύομαι όμορφες γεύσεις και περνάω με χαρά αυτή τη γιορτινή μέρα».