Πώς να μην σε πιάσει καταθλιπτική διάθεση στις γιορτές αν δεν είσαι στα καλύτερά σου
Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα μας δίνει τις πιο αποτελεσματικές συμβουλές για να τα βγάλουμε πέρα με τη... γιορτινή κατάθλιψη.
Χριστούγεννα και πάλι! Η εποχή αυτή που είναι σα να απαιτεί να είναι όλοι χαμογελαστοί, χαρούμενοι και λαμπεροί. Αν δεν ανήκεις όμως σε αυτή την μερίδα ανθρώπων που ξαναγίνονται παιδιά αυτές τις ημέρες, θα πρέπει να απομονωθείς και να νιώσεις να σε τυλίγει μία σκουρόχρωμη και καταθλιπτική διάθεση; Τι μπορείς να κάνεις για να μην αισθανθείς άσχημα αν δεν είσαι στα καλύτερά σου;
«Πρώτα από όλα, χρειάζεται να είσαι όσο πιο ειλικρινής μπορείς με τον εαυτό σου και να απαντήσεις σε κάποιες από τις ερωτήσεις που θα του κάνεις, όσο δύσκολες και αν σου φανούν», τονίζει η Μαρίνα Μόσχα:
«Πώς είμαι;» η ερώτηση που κάνουμε σε κάθε ψυχοθεραπευτική συνεδρία και ασφαλώς δεν πρόκειται για μία ερώτηση, όπου η αναμενόμενη απάντηση είναι ένα ξερό «καλά».
«Πώς αισθάνομαι; Τι έχω ανάγκη;» Ερωτήσεις που εστιάζουν κυρίως στις βαθύτερες ανάγκες μας, στα συναισθήματα και στην αναγνώρισή τους.
Η ψυχική μας υγεία βασίζεται στην ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις και να προσαρμοζόμαστε σε αυτές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Και η προσαρμογή αυτή συνήθως αναφέρεται σε καταστάσεις που λίγο πολύ έχουμε πιθανά ξαναζήσει ή έχουμε ακούσει από άλλους. Ίσως βρούμε κάποιους πιο αποδοτικούς τρόπους ή δοκιμάσουμε κάποιους τρόπους για να δούμε αν θα πετύχουν, όπως:
- «Μαθαίνω να αναγνωρίζω πως αισθάνομαι»
- «Προσπαθώ να αναπνεύσω»
- «Δίνω σημασία στο σώμα μου και στις ανάγκες του»
- «Προσέχω την διατροφή μου»
- «Αθλούμαι, έστω και με απλό περπάτημα»
- «Αποφεύγω την υπερκατανάλωση αλκοόλ»
- «Αποφεύγω να μιζεριάζω»
- «Προσπαθώ να αποδεχτώ πως το μόνο που μπορώ να έχω τον έλεγχο είναι ελάχιστα πράγματα»
- «Κάνω έστω και μικρά πραγματάκια που θα με βοηθήσουν να νιώσω καλύτερα»
- «Αφήνομαι στο να βιώσω με έναν διαφορετικό τρόπο τις φετινές γιορτές, χωρίς να πρέπει να είναι κάπως…»
Και τι μπορείς να κάνεις για τα αρνητικά συναισθήματα;
Μπορεί να εξακολουθήσεις να νιώθεις αρνητικά συναισθήματα, είτε για τον εαυτό σου, είτε για τους άλλους! Η κακή διάθεση δεν παίρνει …ρεπό λόγω ημερών! Βέβαια, σκέψου πόσο καιρό αισθάνεσαι έτσι και αν έχεις κάνει κάτι για να ξεφύγεις από τη γκρίζα αυτή διάθεση…
Αν λοιπόν δεν είσαι φαν των Χριστουγέννων, μπορείς να επικεντρωθείς σε όλα τα παραπάνω και σκέψου ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μέρες της καθημερινότητας που όπως και όλο τον υπόλοιπο καιρό, υπάρχουν άνθρωποι που είναι πιο χαρούμενοι και με μεγαλύτερη ενέργεια και άλλοι που έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορες υποχρεώσεις και καθημερινές πιο δύσκολες καταστάσεις. Το θέμα είναι αν ενώ δεν υπάρχουν δυσκολίες στη ζωή σου, τις προκαλείς εσύ και τις «φτιάχνεις» μέσα από μία πιο μίζερη διάθεση! Αν ταυτίζεσαι με αυτό, τότε μάλλον χρειάζεται να δεις ειδικό για να μπορέσεις να δεις και πάλι πιο θετικά όλα όσα υπάρχουν γύρω σου…
Ευχαριστούμε τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο, MA Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
https://marinamoscha.wordpress.com
https://www.facebook.com/marinamoscha