6 απλές, καθημερινές συνήθειες που θα σε σώσουν από το burnout

6 απλές, καθημερινές συνήθειες που θα σε σώσουν από το burnout

Νιώθεις αγχωμένη και εξαντλημένη; Όλο τρέχεις και δεν φτάνεις και δεν αντέχεις άλλο; Ιδού μερικές απλές συμβουλές αυτοφροντίδας που θα σε βοηθήσουν.

Το ότι ανέκαθεν έτρεχες και προλάβαινες τα πάντα δεν σημαίνει ότι κάποια στιγμή αυτό δεν θα σε κουράσει και δεν θα θελήσεις να το αλλάξεις. Αν αυτή η στιγμή είναι τώρα, αν νιώθεις ότι η ενέργειά σου εξαντλείται, ότι η συγκέντρωσή σου πνέει τα λοίσθια, και όσο κι αν δουλεύεις αισθάνεσαι ότι μένεις στο ίδιο σημείο, τότε μάλλον θα πρέπει να αναγνωρίσεις το καμπανάκι που χτυπά ως προειδοποίηση και να προχωρήσεις σε αλλαγές.

Ιδού 6 από τις πιο σημαντικές μικρές, στοχευμένες αλλαγές στην καθημερινότητά σου που μπορεί να είναι σωτήριες, να σε αναζωογονήσουν και να σου δώσουν το boost που χρειάζεσαι. Μία προσπάθεια αξίζει.

Κεφάλαιο burnout: Μπορείς να το ξεπεράσεις ενώ συνεχίζεις να δουλεύεις;

1. Κάνε πιο συνειδητά τα πρωινά σου

Κόψε ταχύτητα από το πρωί. Ένας καφές στο πόδι οδηγεί πάντα σε μια αγχωτική μέρα. Μια απλή αλλαγή μπορεί να βοηθήσει: η ενσυνειδητότητα. Είναι η πρακτική του να είσαι παρών στη στιγμή, χωρίς κριτική για το τι σκέφτεσαι ή νιώθεις. Αφιέρωσε πέντε λεπτά κάθε πρωί, με focus στην αναπνοή σου και θέτοντας μια θετική πρόθεση για τη μέρα. Αυτή η απλή ρουτίνα μπορεί να κάνει τη διαφορά, δίνοντάς σου την αίσθηση μιας «φρέσκιας αρχής» κάθε πρωί.

2. Μην παραλείπεις την κίνηση του σώματος

Είναι γνωστό ότι η άσκηση κάνει καλό στην υγεία, αλλά όταν είσαι υπερβολικά απασχολημένος, μπορεί να παραμεληθεί. Πολλοί την αντιμετωπίζουν ως κάτι που θα κάνουν «όταν βρουν χρόνο». Αλλά αυτή η αναβολή μπορεί να καταλήξει σε συνεχή κούραση και εξάντληση.

Μια απλή λύση είναι να αρχίσεις με κάτι μικρό, όπως έναν 15λεπτο περίπατο κάθε μέρα. Σύντομα θα ανακαλύψεις ότι αυτή η συνήθεια έχει άμεσα αποτελέσματα, όχι μόνο στην ενέργειά σου, αλλά και στη διαύγεια του μυαλού σου. Σταδιακά, μπορείς να αυξήσεις τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης, όποια μορφή κι αν επιλέξεις. Όσο κινείσαι, τόσο καλύτερα θα νιώθεις.

3. Αποσυνδέσου

Στον ψηφιακό κόσμο, η συνεχής ροή πληροφοριών μέσω emails, social media και ειδήσεων μπορεί να γίνει πηγή άγχους. Αν βρίσκεσαι διαρκώς συνδεδεμένος, το μυαλό σου δεν έχει ποτέ πραγματική ξεκούραση.

Η λύση είναι να εισάγεις στη ζωή σου έναν «ψηφιακό αποτοξινωτικό» χρόνο. Αφιέρωσε καθημερινά μια ώρα χωρίς συσκευές, ώστε να ανακτήσεις τον έλεγχο του χρόνου και της προσοχής σου. Αυτή η μικρή αλλαγή μπορεί να μειώσει το άγχος και να σε βοηθήσει να παραμείνεις πιο συγκεντρωμένος και ήρεμος.

marcos-paulo-prado-tcyW6Im5Uug-unsplash.jpg

4. Ξεκίνα ένα ημερολόγιο

Το γράψιμο σε ημερολόγιο μπορεί να φανεί παλιομοδίτικο, αλλά είναι μία από τις πιο ισχυρές τεχνικές για την αποφόρτιση του άγχους. Αντί να κρατάς τις σκέψεις και τις ανησυχίες σου μέσα σου, το γράψιμο επιτρέπει στον εγκέφαλό σου να αδειάσει.

Άρχισε να γράφεις καθημερινά, ακόμα κι αν είναι απλές σημειώσεις για τα επιτεύγματα και τις δυσκολίες της ημέρας. Με τον καιρό, το ημερολόγιο θα γίνει το εργαλείο για την κατανόηση των συναισθημάτων σου και την απελευθέρωση από το άγχος.

hernan-sanchez-kEFrAFKY6Sk-unsplash.jpg

5. Εστίασε στην ποιότητα του ύπνου σου και βελτίωσέ την

Ο ύπνος συχνά θυσιάζεται για την παραγωγικότητα, αλλά το να μην κοιμάσαι επαρκώς μπορεί να καταστρέψει την απόδοσή σου την επόμενη μέρα. Ο καλός ύπνος δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαία προϋπόθεση για να λειτουργείς σωστά.

Όρισε έναν αυστηρό χρόνο για ύπνο και ξύπνημα, και ακολούθησε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν από τον ύπνο (όπως διάβασμα ή χαλαρωτική μουσική). Ο ύπνος θα σε κάνει να νιώθεις ανανεωμένος και έτοιμος για την επόμενη ημέρα.

Αν ξυπνάς κι εσύ στις 3 τα χαράματα, υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσεις

6. Μάθε να σε συμπονάς

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι που εργάζονται σκληρά και έχουν υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό τους γίνονται οι σκληρότεροι κριτές του εαυτού τους. Αυτή η συνεχής αυτοκριτική δημιουργεί επιπλέον άγχη και αυξάνει τον κίνδυνο εξάντλησης.

Η αυτοσυμπόνια είναι το κλειδί. Να θυμάσαι ότι είναι φυσιολογικό να κάνεις λάθη, να έχεις κακές μέρες ή να μην έχεις πάντα τις απαντήσεις. Το να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου μπορεί να μειώσει το άγχος και να σε βοηθήσει να μάθεις από τις δυσκολίες αντί να τις βλέπεις ως αποτυχίες.


Σε γενικές γραμμές πάντως, το σημαντικό όλων είναι να ξεκινήσεις με μικρά βήματα και να είσαι συνεπής στο εαυτό σου. Η αυτοφροντίδα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Το μέλλον σου, πιο ευτυχισμένο και ξεκούραστο, θα σε ευγνωμονεί.