7 φράσεις που χρησιμοποιούν οι βαθιά δυστυχισμένοι άνθρωποι & αποκαλύπτουν πολλά, βάσει ψυχολογίας

7 φράσεις που χρησιμοποιούν οι βαθιά δυστυχισμένοι άνθρωποι & αποκαλύπτουν πολλά, βάσει ψυχολογίας

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τη συναισθηματική του κατάσταση.

Συχνά, υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που λέει κάποιος και αυτού που πραγματικά εννοεί, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την έκφραση των συναισθημάτων και αυτή η διαφορά γίνεται πιο εμφανής όταν κάποιος είναι βαθιά δυστυχισμένος. Υπάρχουν, μάλιστα, μερικές συγκεκριμένες φράσεις που χρησιμοποιούν συχνά αυτοί οι άνθρωποι, αποκαλύπτοντας άθελά τους πολλά για την ψυχική τους κατάσταση, ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασής τους.

Η κατανόηση αυτών των φράσεων μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ερμηνεία της συμπεριφοράς των ανθρώπων και στην ενίσχυση της ενσυναίσθησης προς εκείνους που βιώνουν συναισθηματικές δυσκολίες.

Ιδού οι επτά φράσεις που ξεχωρίζουν σε αυτή την κατηγορία:

1. «Είμαι καλά»

Όταν μιλάμε για την έκφραση των συναισθημάτων, η φράση «Είμαι καλά» είναι μία από τις πιο κοινές, αλλά και μία από τις πιο παρεξηγημένες.

Πόσες φορές έχεις ρωτήσει κάποιον πώς είναι και σου έχει απαντήσει απλά «Είμαι καλά»; Φαινομενικά, πρόκειται για μια απλή και ξεκάθαρη απάντηση. Αν όμως το σκεφτούμε λίγο βαθύτερα, συχνά δεν είναι καθόλου έτσι.

Η ψυχολογία μας λέει ότι όταν οι άνθρωποι είναι πραγματικά χαρούμενοι και ικανοποιημένοι, εκφράζουν τα συναισθήματά τους ανοιχτά και ειλικρινά. Αντίθετα, όταν κάποιος είναι βαθιά δυστυχισμένος, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φράση «Είμαι καλά» ως τρόπο να κρύψει τα αληθινά του συναισθήματα.

Όπως είπε κάποτε ο Καρλ Γιουνγκ, ο διάσημος Ελβετός ψυχίατρος και ψυχαναλυτής, «Το πιο τρομακτικό πράγμα είναι να αποδεχτείς πλήρως τον εαυτό σου».

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τη δυστυχία τους, ειδικά προς τους άλλους. Γι’ αυτό, όταν ακούς κάποιον να λέει επανειλημμένα «Είμαι καλά», ίσως αξίζει να δώσεις λίγη περισσότερη προσοχή. Μπορεί να αποκαλύπτει περισσότερα για την ψυχική του κατάσταση απ’ ό,τι νομίζει.

7 χαρακτηριστικά ενός πραγματικά καλού ανθρώπου, βάσει ψυχολογίας - Πόσα αναγνωρίζεις σ' εσένα;

2. «Όλα μου πάνε στραβά»

Δυστυχώς, όλοι έχουμε έναν φίλο, ή έναν άνθρωπο στο περιβάλλον μας που έχει αυτή τη φράση μόνιμα στο λεξιλόγιό του. Μπορεί στην αρχή να μη δώσεις σημασία. Εξάλλου, όλοι έχουμε στιγμές αυτολύπησης και απογοήτευσης. «Όλα μου πάνε στραβά», ξανά και ξανά και ξανά.

Όμως, με τον καιρό, αν δώσεις περισσότερο βάση, θα δεις ότι αυτή η φράση δεν είναι απλά ένας περιστασιακός τρόπος να εκφράζει τη δυσαρέσκειά τους. Αντίθετα, πρόκειται για την αντανάκλαση μιας βαθιά ριζωμένης πεποίθησης για τον εαυτό της και τον κόσμο γύρω της.

Με αυτό τον τρόπο, οι άνθρωποι αυτοί αποκαλύπτουν, άθελά τους τη δυστυχία και την απαισιοδοξία τους. Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση αυτού που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «γνωστικές διαστρεβλώσεις» – δηλαδή μεροληπτικές αντιλήψεις για τον εαυτό μας και τον κόσμο, οι οποίες είναι συχνά παράλογες και υπερβολικά αρνητικές.

Αν παρατηρήσεις κάποιον στη ζωή σου να λέει συνεχώς αυτή τη φράση ή κάτι παρόμοιο, μπορεί να παλεύει με κάτι περισσότερο από απλή κακοτυχία. Ίσως να αντιμετωπίζει υποβόσκοντα συναισθήματα δυστυχίας και απαισιοδοξίας, τα οποία ούτε ο ίδιος δεν έχει πλήρως κατανοήσει.

hamed-hoseini-pur-kOOzJmEtLRk-unsplash.jpg

3. «Δεν χρειάζομαι κανέναν»

Έχεις ακούσει ποτέ κάποιον να επιμένει ότι δεν χρειάζεται κανέναν; Πρόκειται για μια φράση που συχνά χρησιμοποιούν οι βαθιά δυστυχισμένοι άνθρωποι για να κρύψουν τα συναισθήματα μοναξιάς ή απόρριψης που νιώθουν.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους που βιώνουν βαθιά δυστυχία να απομακρύνονται από τους άλλους, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «Δεν χρειάζομαι κανέναν» ως αμυντικό μηχανισμό. Ίσως να πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουν τον περαιτέρω πόνο ή απογοήτευση. Όμως, κάνοντας αυτό, ενισχύουν ακόμα περισσότερο τα συναισθήματα μοναξιάς και απόγνωσης.

Είναι ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να σπάσει, όμως μην ξεχνάς πως όλοι έχουμε ανάγκη από σύνδεση, αγάπη και συντροφικότητα για να ευημερήσουμε συναισθηματικά. Οπότε, την επόμενη φορά που θα ακούσεις κάποιον να λέει «Δεν χρειάζομαι κανέναν», θυμήσου ότι μπορεί να είναι μια κραυγή βοήθειας κρυμμένη πίσω από έναν αμυντικό τοίχο.

10, ίσως κλισέ, μηνύματα που οφείλεις να λες στον εαυτό σου κάθε μέρα ξανά και ξανά

4. «Είμαι πάντα κουρασμένος»

Η φράση «Είμαι πάντα κουρασμένος» μπορεί να φαίνεται σαν μια απλή διαμαρτυρία για τη σωματική εξάντληση, αλλά συχνά υποδηλώνει κάτι βαθύτερο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της χρόνιας κόπωσης και της συναισθηματικής δυσφορίας. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που ανέφεραν πως νιώθουν συνεχώς κουρασμένα είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα στρες, άγχους και κατάθλιψης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε άτομο που παραπονιέται για κόπωση είναι βαθιά δυστυχισμένο. Όλοι έχουμε μέρες όπου νιώθουμε εξαντλημένοι για διάφορους λόγους. Ωστόσο, όταν κάποιος αναφέρει διαρκώς πως είναι κουρασμένος ή εξαντλημένος χωρίς εμφανή ιατρική αιτία, αυτό μπορεί να είναι σημάδι συναισθηματικής δυσφορίας ή δυστυχίας.

Την επόμενη φορά που θα ακούσεις κάποιον να λέει συχνά «Είμαι πάντα κουρασμένος», ίσως αξίζει να αναρωτηθείς τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια. Η συνεχής κόπωση μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της συναισθηματικής του κατάστασης ή μιας εσωτερικής σύγκρουσης.

woman-2333326_1280.jpg

5. «Δεν είμαι αρκετά καλός»

Αυτή είναι μια φράση με «ειδική βαρύτητα». Είναι οδυνηρό να το ακούς, γιατί συχνά αντικατοπτρίζει βαθιά ριζωμένα συναισθήματα ανεπάρκειας ή αυτοαμφισβήτησης, και, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, πρόκειται για μία φράση που δεν αφορά μόνο άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Από επαγγελματίες υψηλών επιδόσεων μέχρι ταλαντούχους καλλιτέχνες, πολλοί άνθρωποι – ανεξάρτητα από τα επιτεύγματά τους – πέφτουν θύματα αυτού του καταστροφικού μοτίβου σκέψης. Είναι ένα σαφές σημάδι δυστυχίας και χαμηλής αυτοεκτίμησης, καθώς αυτός που το λέει εκφράζει τη βαθιά του πεποίθηση ότι δεν ανταποκρίνεται σε κάποιον εσωτερικό ή εξωτερικό κανόνα αξίας.

Ο γνωστός ψυχολόγος Albert Ellis, που ανέπτυξε τη Θεραπεία Ορθολογικής Συναισθηματικής Συμπεριφοράς (REBT), είπε κάποτε: «Η τέχνη της αγάπης είναι σε μεγάλο βαθμό η τέχνη της επιμονής». Και ναι, αν το σκεφτείς, αυτό ισχύει όχι μόνο για το πώς αγαπάμε τους άλλους, αλλά και για το πώς αγαπάμε και αποδεχόμαστε τον εαυτό μας.

Όταν ακούς κάποιον να λέει ξανά και ξανά «Δεν είμαι αρκετά καλός», σκέψου ότι μπορεί να παλεύει με την αυτοαποδοχή και ίσως να χρειάζεται ενθάρρυνση, κατανόηση ή ακόμη και επαγγελματική βοήθεια.

6. «Απλά θέλω να είμαι ευτυχισμένος»

Παραδόξως, η φράση «Απλά θέλω να είμαι ευτυχισμένος» μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνει βαθιά δυστυχία, όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται αυτό.

Η επιθυμία για ευτυχία είναι καθολική. Όλοι αναζητούμε την ικανοποίηση και την ευημερία στη ζωή μας. Ωστόσο, όταν κάποιος εκφράζει συνεχώς τη λαχτάρα του να είναι ευτυχισμένος, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι του λείπει αυτό το συναίσθημα στην παρούσα κατάσταση της ζωής του.

Επιπλέον, η εμμονική αναζήτηση της ευτυχίας μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και αποθάρρυνση όταν η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα συναισθήματα δυστυχίας.

Επομένως, όταν κάποιος επαναλαμβάνει διαρκώς «Απλά θέλω να είμαι ευτυχισμένος», ίσως αυτό να είναι μια ένδειξη ότι δυσκολεύεται να βρει χαρά στην καθημερινότητά του.

Νιώθεις ότι δεν έχεις μεγάλη αυτοπεποίθηση; Mε αυτά τα tips θα γίνει η «super δύναμή» σου

7. «Όλα είναι δικό μου λάθος»

Η φράση «Όλα είναι δικό μου λάθος» συχνά συνδέεται με συναισθήματα ενοχής, τύψεων και βαθιάς δυστυχίας. Άτομα που χρησιμοποιούν συχνά αυτή τη φράση τείνουν να επωμίζονται υπερβολική ευθύνη για αρνητικές καταστάσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια αρνητική αυτοεικόνα και να ενισχύσει τα συναισθήματα απογοήτευσης και θλίψης.

Όταν κάποιος λέει διαρκώς «Όλα είναι δικό μου λάθος», αυτό μπορεί να σημαίνει ότι παλεύει με ενοχές και δυστυχία που ίσως ούτε ο ίδιος να μην έχει πλήρως αντιληφθεί.

Μάθε να «διαβάζεις» πίσω από τις λέξεις

Η πολυπλοκότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων και της επικοινωνίας είναι ένα συναρπαστικό πεδίο. Κάθε φράση που χρησιμοποιούμε μπορεί να αποκαλύψει κάτι για τον εσωτερικό μας κόσμο.

Όπως φάνηκε παραπάνω, κάποιες φράσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως παράθυρα στη βαθύτερη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου, ακόμη και αν εκείνος δεν τη συνειδητοποιεί πλήρως. Αυτές οι φράσεις δεν αποτελούν διαγνώσεις, αλλά ενδείξεις. Είναι σημάδια ότι κάποιος μπορεί να παλεύει με συναισθήματα που δυσκολεύεται να εκφράσει ανοιχτά. Ο ρόλος μας, ως φίλοι, οικογένεια ή συνάδελφοι, είναι να προσέχουμε, να δείχνουμε κατανόηση και να προσφέρουμε τη στήριξή μας όταν χρειάζεται.

Να θυμάσαι, τα αληθινά συναισθήματα συχνά αποκαλύπτονται στις πιο απλές καθημερινές συνομιλίες. Ας ακούσουμε λίγο πιο προσεκτικά, ας κατανοήσουμε λίγο πιο βαθιά και ας νοιαστούμε λίγο πιο ειλικρινά. Γιατί, στο τέλος της ημέρας, οι λέξεις είναι απλώς ψίθυροι του νου και αντίλαλοι της καρδιάς.