Αντισύλληψη για κάθε ηλικία
Ο γυναικολόγος-μαιευτήρας Θεολόγος Δημητριάδης δίνει συμβουλές για τους καλύτερους τρόπους αντισύλληψης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν γυναίκες από 18 έως 50+ χρονών.
Η σωστή ενημέρωση όσον αφορά το θέμα της αντισύλληψης είναι πολύ σημαντική, ειδικά για τις νέες κοπέλες που θέλουν να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Προκειμένου να καταλήξουμε στην κατάλληλη μέθοδο αντισύλληψης για κάθε γυναίκα ξεχωριστά, προηγείται η λήψη αναλυτικού ιστορικού και πλήρης γυναικολογικός έλεγχος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο οικογενειακό ιστορικό ασθενειών όπως είναι ο διαβήτης, θρομβοεμβολικές νόσοι ή νόσοι του ήπατος.
Αν βρίσκετε μεταξύ 20 -28 χρονών, και από τη στιγμή που δεν αλλάζετε ερωτικούς συντρόφους, τα σύγχρονα αντισυλληπτικά χάπια "νέας γενιάς", με ελάχιστες ποσότητες ορμονών, είναι ό,τι καλύτερο. Η τελευταία εξέλιξη αφορά ένα χάπι που παρέχει φυσική οιστραδιόλη και διενογέστη. Επίσης, πριν από τρία χρόνια κυκλοφόρησε ένα ακόμα χάπι, αυτό της 4ης γενιάς, με πολύ χαμηλή δόση οιστρογόνου και ένα καινούργιο προγεσταγόνο (τη δροσπιρενόνη).
Το νέο χάπι, που παρέχει φυσικό οιστρογόνο, έχει μελετηθεί εκτενώς σε γυναίκες ηλικίας 18-50 ετών, με αποτέλεσμα την αξιόπιστη αντισύλληψη και τον καλό έλεγχο του κύκλου. Όσο για το χάπι 4ης γενιάς, είναι ιδανικό για τις νεαρές γυναίκες που υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου και δερματικά προβλήματα.
Από τη στιγμή που οι σχέσεις σας είναι εναλλασσόμενες, η αντισυλληπτική μέθοδος που ταιριάζει στην περίπτωσή σας είναι η χρήση προφυλακτικού. Το προφυλακτικό, σας παρέχει αποτελεσματική αντισύλληψη και σε προφυλάσσει από κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα, καθώς και από το AIDS.
Αν βρίσκεστε στην ηλικία των 30+ και τα παιδιά δεν είναι στα άμεσα σχέδιά σας, τότε μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα αντισυλληπτικά χάπια "νέας γενιάς", το προφυλακτικό ή κάποια άλλη μέθοδο που σας ταιριάζει, εκτός από ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ), το οποίο πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται από γυναίκες που έχουν ήδη κάνει τουλάχιστον μία γέννα.
Αν έχετε παιδιά, το ενδομήτριο σπιράλ (τοποθετείται μέσα στη μήτρα από το γυναικολόγο) είναι ίσως η καταλληλότερη αντισυλληπτική λύση. Το σπιράλ δεν ενοχλεί κατά τη σεξουαλική πράξη, ενώ αφαιρείται εύκολα, ανά πάσα στιγμή.
Μετά τα 35, ο κίνδυνος θρομβώσεων, υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων αυξάνεται, γι' αυτό αν είστε καπνίστριες άνω των 35 ετών, με το αντισυλληπτικό χάπι αυξάνετε τον κίνδυνο γι' αυτές τις παθήσεις. Το χάπι αντενδείκνυται επίσης στην περίπτωση που έχετε βεβαρημένο ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου του μαστού ή αν αντιμετωπίζετε υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη.
Από τα 40 και μετά, το προφυλακτικό, το σπιράλ και το διάφραγμα είναι οι λύσεις που συνήθως συστήνονται, ενώ πολύ καλή επιλογή μέχρι και τα 50 είναι και το νέο χάπι. Ο συνδυασμός φυσικής οιστραδιόλης και διενογέστης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στις διαταραχές της περιόδου, όπως και στη μείωση της ποσότητας αίματος σε περιπτώσεις έντονης, παρατεταμένης και συχνής εμμηνορρυσίας.
Τέλος, τα τελευταία χρόνια έχει τελειοποιηθεί και η λαπαροσκοπική στεροποίηση, η οποία ενδείκνυται για γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν σκοπό να κάνουν παιδιά ή να μεγαλώσουν άλλο την οικογένειά τους. Πρόκειται για μια επέμβαση λαπαροσκόπησης, η οποία είναι απόλυτα επιτυχής και με μόνιμα αποτελέσματα που δεν ανατρέφονται.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν επίσης και ορισμένα άλλα σκευάσματα τα οποία εισάγονται από το εξωτερικό , όπως ενδοδερμικά εμφυτεύματα, χάπια προγεστερόνης (mini pills), ενδοκολπικοί δακτύλιοι κ.α., τα οποία όμως δεν είναι απολύτως αποδεκτά στην Ελλάδα και καλό είναι να τα αποφεύγετε, χρησιμοποιώντας μόνο κάποια από τις προαναφερθείσες μεθόδους.