Η τηλεόραση δεν θέλει φωνές, ουσία θέλει: Οι φορές που ο Ετεοκλής Παύλου τούς έβαλε τα γυαλιά
Ένας παρουσιαστής που δεν σπούδασε δημοσιογραφία αλλά γνωρίζει τα βασικά. Που η περιπέτεια με την υγεία του τον έκανε ψηλότερο. Ένας άνθρωπος που σέβεται απόλυτα τις γυναίκες: τη μητέρα του, τη σύζυγό του και την κόρη του. Και αυτό αποδεικνύει πως διαθέτει και όλο το υπόβαθρο για να σέβεται και τον τηλεθεατή.
Καταρχάς, είδηση είναι ό,τι αξίζει να μεταδοθεί. Η αυτοαναφορικότητα και το εσωτερικό κουτσομπολιό είναι κάτι διαφορετικό. Ας ξεκαθαρίσουμε επίσης κάτι: η τηλεόραση είναι ένα μέσο που σκοπός του είναι να μεταφέρει εικόνες, ειδήσεις, μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ και πολλά ακόμη. Είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός. Όταν όμως γίνεται αυτοσκοπός, μετατρέπεται σε πεδίο αυτοπροβολής, αυταρέσκειας ή φωνασκίας από ανθρώπους που πληρώνονται ουσιαστικό για όλο αυτό.
Ας είμαστε ειλικρινείς: η ένταση στη φωνή δεν προσδίδει βαρύτητα στις ειδήσεις. Προσφέρει μόνο τηλεθέαση, αλλά αυτά τα παρωχημένα κόλπα της δεκαετίας του ’90 το κοινό τα έχει ξεπεράσει. Και δύσκολα θα επιστρέψει σε ένα μέσο που τόσο συχνά στρεφόταν εναντίον του υποτιμώντας τη νοημοσύνη του.
Η νέα γενιά απέχει έτσι κι αλλιώς από αυτό το μέσο που συχνά της κουνάει το δάχτυλο με σηκωμένο φρύδι και δείχνοντάς της παράλληλα πως για να υπάρξεις στην τηλεόραση πρέπει να φωνάζεις ή να είσαι αδιάβαστος, για παράδειγμα. Η νέα γενιά έχει το TikTok και την τεχνολογία στα χέρια της. Και αν θέλει μπορεί να βγάλει χρήματα από εκεί. Να είστε καλά για τις συμβουλές και τα «Να κάνουν τον σταυρό τους οι νέοι που παίρνουν 800 ευρώ».
Ημέρα Τηλεόρασης: 1000 φορές να βλέπουμε αυτές τις 9 σειρές σε επανάληψη, παρά ανούσια infotainment
Σαφώς και δεν είναι όλοι έτσι στην τηλεόραση
Σαφέστατα και η γενίκευση είναι η αρχή της βλακείας. Προφανώς και δεν είναι όλοι έτσι. Και πέρα από σπουδαίες σειρές και προγράμματα, υπάρχουν και αξιόλογοι επαγγελματίες, σπουδαίοι δημοσιογράφοι, αφανείς «ήρωες» μπροστά και πίσω από τις κάμερες που εργάζονται «αθόρυβα» για να στηρίξουν το μέσο. Όμως, και το μεγαλύτερο κοινό -που κάποτε εκπαιδεύτηκε με τηλεοπτικά τρικ, έχει πλέον στραφεί αλλού. Γιατί αυτό που επικρατεί σήμερα είναι ένας κλειστός κύκλος ανθρώπων που ανακυκλώνονται, φτιάχνοντας εκπομπές όπου ουσιαστικά απαντούν ο ένας στον άλλον. Αυτό το rotation κούρασε και μάλιστα κανονικοποίηθηκε και από τους ίδιους που πλέον φαίνεται να βαριούνται για τα βασικά που πρεσβεύει η δουλειά: τι, πού, πώς, πότε και γιατί.
Ένα παράδειγμα πως υπάρχουν αξιόλογοι επαγγελματίες στην τηλεόραση και που μπορούν να ασκήσουν επιρροή χρησιμοποιώντας το σωστά εμπνέοντας, είναι και ο Ετεοκλής Παύλου ο οποίος μάλιστα προέρχεται από τον χώρο του αθλητισμού και της εστίασης. Ο άντρας που απέδειξε πως τίποτα δεν είναι ικανό να τον γονατίσει, και που η συνολική στάση ζωής του θυμίζει τα λόγια του Χιόνη περί αναστήματος:
«Το ύψος του ανθρώπου ξεκινά από τα πόδια και φτάνει μέχρι το κεφάλι. Από εκεί και πάνω ξεκινάει το ανάστημά του».
Τον Ετεοκλή Παύλου δεν τον γνωρίζω προσωπικά, αλλά τον θαυμάζω για τη στάση ζωής του. Όχι μόνο γιατί η περιπέτεια με την υγεία του τον έκανε ψηλότερο ως άνθρωπο, αλλά και για το ότι σέβεται απόλυτα τις γυναίκες: τη μητέρα του, τη σύζυγό του και την κόρη του. Αυτό αποδεικνύει πως διαθέτει και όλο το υπόβαθρο για να σέβεται και τον τηλεθεατή. Γιατί ένας τέτοιος άνθρωπος έχει πραγματικά κάτι να πει.
Ο άνθρωπος που σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε: «Προτιμώ να χάσω και το άλλο μου πόδι παρά την Ελένη Χατζίδου», μιλώντας σήμερα μέσα από την εκπομπή Breakfast@Star, αναφέρθηκε στην εκπομπή Πρωταγωνιστές και στη συνέντευξη του Δημήτρη Σταρόβα. Ο Σταρόβας μίλησε για την αποκατάστασή του μετά το εγκεφαλικό που υπέστη. Ο Ετεοκλής τόνισε ότι ο ίδιος δεν είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αντίστοιχη θεραπεία μετά το δικό του περιστατικό. Και κάπως έτσι, θυμηθήκαμε πόσο σημαντική μπορεί να είναι η φωνή ενός παρουσιαστή.
Μάθημα ζωής ο Δημήτρης Σταρόβας στους Πρωταγωνιστές: Τα viral σχόλια για την Άννα του
Να γιατί:
«Η παγκόσμια μέρα ΑΜΕΑ είναι για να γίνουν ορατοί οι άνθρωποι αυτοί σε εκείνους που δεν καταλαβαίνουν»
«Εσείς οι δημοσιογράφοι προβληματιστείτε αν κάνετε καλά τη δουλειά σας και μετά κρίνετε εμάς»
«Η Μαρία Καρυστιανού περνά ένα τεράστιο μήνυμα»
«Ο πατέρας μου πέθανε στα χέρια μου όταν ήμουν επτά χρονών»
«Θυμάμαι μέχρι και σήμερα την κάννη από το όπλο, ήταν σαν να αδειάζει η ψυχή μου»
«Είστε σίγουροι ότι δεν θέλετε την Μαρινέλλα να τραγουδάει; Εμείς θα είμαστε οι χαμένοι»
«Δεν είναι εδώ το κοριτσάκι μου»
«Οι άνθρωποι που έχουμε περάσει κάτι δύσκολο οφείλουμε να είμαστε χαρούμενοι»
«Η Ελένη είναι ο βασικός πυλώνας του σπιτιού»
«Τη ζωή μου την έχω χαρεί περισσότερο από όταν βγήκα από το νοσοκομείο, παρά τα προηγούμενα χρόνια»
«Δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος για να είσαι στην τηλεόραση»