Οι 10 μεγαλύτερες θεωρίες συνωμοσίας στην σύγχρονη ιστορία

Γεωργία Βλαχοπούλου
Οι 10 μεγαλύτερες θεωρίες συνωμοσίας στην σύγχρονη ιστορία

Ο Michael Jackson ζει; Τι είναι η Area 51; Ποιος σκότωσε την Diana και γιατί αγαπάμε τόσο τις θεωρίες συνωμοσίας; 

Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι θεωρίες συνωμοσίας κατάφεραν να εξαπλωθούν αστραπιαία την τελευταία δεκαετία.

H Miller-Idriss, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, λέει ότι οι άνθρωποι τείνουν να στραφούν σε θεωρίες συνωμοσίας όταν έχουν χάσει την αίσθηση του ελέγχου και αισθάνονται φόβο και άγχος, επειδή αυτές οι θεωρίες μπορούν να προσφέρουν παρηγοριά.

Όταν κάτι είναι τόσο τρομακτικό, είναι πιο εύκολο για τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι δεν μπορεί να είναι αληθινό. Μπορούν να γίνουν πιο ευάλωτοι στις θεωρίες συνωμοσίας γιατί ίσως δεν μπορούν να εκλάβουν ψυχολογικά το γεγονός ότι είναι αλήθεια.

10 μεγάλες θεωρίες συνωμοσίας

P. Diddy: Oι θάνατοι που συνδέονται με το όνομά του και η αποκάλυψη του Eminem για ακόμα ένα θύμα

1. Ο άνθρωπος δεν πάτησε στο φεγγάρι

Τον Ιούλιο του 1969, οι αστροναύτες Neil Armstrong και Buzz Aldrin έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που προσγειώθηκαν στην επιφάνεια του φεγγαριού—ή μήπως όχι; Απλά αστειεύομαι. Το έκαναν απολύτως.

Αλλά μέχρι τη δεκαετία του 1970, το 30% των Αμερικανών πίστευε ότι η προσγείωση στο φεγγάρι ήταν fake. Εναλλακτικές ιστορίες σύντομα υλοποιήθηκαν. Στην περίπτωση της «ψεύτικης προσγείωσης σε φεγγάρι», ο William Kaysing προφανώς άρχισε να γράφει το βιβλίο «We Never Went to the Moon: America’s Thirty Billion Dollar Swindle» ως σάτιρα, αλλά κατέληξε να πιστεύει πλήρως τη συνωμοσία.

Η κύρια ιδέα στο βιβλίο του ήταν ότι τα πλάνα των αστροναυτών που έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην επιφάνεια της Σελήνης - τα οποία εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν ζωντανά στην τηλεόραση - γυρίστηκαν στην περιοχή 51 της Νεβάδα (μια άλλη εστία για τους θεωρητικούς συνωμοσίας).

Μόλις το 2019, μια μικρή έρευνα έδειξε ότι το 10% των Αμερικανών εξακολουθούσε να πιστεύει ότι η προσγείωση στο φεγγάρι ήταν φάρσα. Το 2018 μάλιστα, ο αστέρας του ΝΒΑ Steph Curry είπε ότι δεν πίστευε στην προσγείωση σε φεγγάρι, η NASA του πρότεινε μια περιοδεία στο σεληνιακό εργαστήριο.

2.Ο θάνατος της Diana δεν ήταν ατύχημα

Όταν η πριγκίπισσα Diana, γνωστή ως «η πριγκίπισσα του λαού», σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Παρίσι το 1997, ένα χρόνο μετά το διαζύγιό της με τον πρίγκιπα Κάρολο, οι θεωρίες συνωμοσίας άρχισαν να κυριαρχούν.

Οι λεπτομέρειες ποικίλλουν, αλλά η ουσία των περισσότερων θεωριών που σχετίζονται με την Diana είναι η εξής: το αυτοκινητιστικό δυστύχημα που τη σκότωσε δεν ήταν ατύχημα.

Την ώρα του θανάτου της, έβγαινε με τον Dodi Fayed, έναν Αιγύπτιο παραγωγό ταινιών που πέθανε στη λιμουζίνα μαζί της, ο οποίος υποτίθεται ότι σχεδίαζε να κάνει πρόταση γάμου στην Diana το βράδυ του ατυχήματος.

Σε μια κατάθεση μάρτυρα στο δικαστήριο, ο πατέρας του Dodi, Mohamed al-Fayed, είπε ότι σκοτώθηκαν επειδή η μοναρχία δεν άντεχε τη σκέψη ότι οι γιοι της Diana και του πρίγκιπα Κάρολου -κληρονόμοι του βρετανικού θρόνου- θα είχαν έναν πατριό Αιγύπτιο και Μουσουλμάνο. Ο πατέρας του Dodi ισχυρίστηκε επίσης ότι η Diana ήταν έγκυος τη στιγμή της συντριβής, αν και ο ιατροδικαστής που εξέτασε την Diana είπε ότι δεν ήταν έγκυος.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι ο οδηγός λιμουζίνας, Henri Paul, ο οποίος ήταν μεθυσμένος την ώρα του ατυχήματος, τράκαρε επίτηδες το αυτοκίνητο.

Επειδή ο Paul ήταν ο επικεφαλής της ασφάλειας στο ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι, από όπου είχε αναχωρήσει το ζευγάρι λίγο πριν από το δυστύχημα, οι θεωρητικοί συνωμοσίας πιστεύουν ότι μπορεί να ήταν στη μισθοδοσία μιας ομάδας εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών που ήθελε τη Diana νεκρή.

DIANA ARRIVES AT CHARITY GALA

AP images

Άλλοι θεωρητικοί πιστεύουν ότι η ιατρική περίθαλψη της Diana μετά το δυστύχημα υπονομεύτηκε σκόπιμα. Για τους συνωμοσιολόγους στις ΗΠΑ, αυτή η ιδέα προέκυψε από τις διαφορές μεταξύ γαλλικών και αμερικανικών προσεγγίσεων στην επείγουσα περίθαλψη. Στη Γαλλία, το πρωτόκολλο υπαγορεύει ότι το ιατρικό προσωπικό έκτακτης ανάγκης προσπαθεί να σταθεροποιήσει έναν ασθενή πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Στις ΗΠΑ, η μετακίνηση στο νοσοκομείο είναι η πρώτη προτεραιότητα. Επειδή η Diana νοσηλεύτηκε στη σκηνή και δεν μεταφέρθηκε αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό είναι απόδειξη ότι δολοφονήθηκε σκόπιμα.

3.Η 9/11 ήταν δουλειά εκ των έσω

Σε μια σειρά από συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις, σχεδόν 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001, με χιλιάδες άλλους τραυματίες και πάνω από 2.000 πρώτους ανταποκριτές να χάνουν τελικά τη ζωή τους λόγω ασθενειών που σχετίζονται με το χρόνο εργασίας τους στο Ground Zero.

Εκείνη την φθινοπωρινή μέρα του 2001, οι Αμερικανοί παρακολούθησαν έκπληκτοι, δύο αεροπλάνα να χτυπούν τους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, ενώ ένα τρίτο χτύπησε το Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, DC και ένα τέταρτο έπεσε σε χωράφι έξω από το Shanksville της Πενσυλβάνια.

Η 11η Σεπτεμβρίου πήρε τη θέση της στην ιστορία ως η ημερομηνία της πιο φονικής ξένης επίθεσης σε αμερικανικό έδαφος, «κατακρεμνίζοντας» το Pearl Harbor.

Λόγω της κλίμακας της απώλειας - ότι σχεδόν 3.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να σκοτωθούν μέσα σε λίγες ώρες ένα ηλιόλουστο πρωινό του Σεπτεμβρίου - ή λόγω των ψεμάτων που έχουν ειπωθεί στον αμερικανικό λαό για να τους πουλήσει στους ατελείωτους πολέμους που ακολούθησαν τις επιθέσεις, το θέμα της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν πάντα μια «παιδική χαρά» για τους συνωμοσιολόγους.

Μία από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες είναι ότι η κυβέρνηση του Προέδρου George Bush «έκανε» την 11η Σεπτεμβρίου ή τουλάχιστον το γνώριζε και το άφησε να συμβεί επειδή η κυβέρνηση ήθελε να κάνει πόλεμο στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ για το πετρέλαιο.

Πολλές θεωρίες της 11ης Σεπτεμβρίου διακλαδίζονται από τη βασική συνωμοσία ότι η 11η Σεπτεμβρίου ήταν μια «εσωτερική» δουλειά. Η «απόδειξη»; Υποτίθεται ότι οι Δίδυμοι Πύργοι θα μπορούσαν να είχαν καταρρεύσει μόνο με τον τρόπο που κατέρρευσαν ως αποτέλεσμα ελεγχόμενης κατεδάφισης (αυτό είναι ψευδές). Ένα άλλο αγαπημένο μεταξύ των συνωμοσιολόγων: το Πεντάγωνο δεν χτυπήθηκε από αεροπλάνο, αλλά από πύραυλο.

4.H Avril Lavigne πέθανε και την υποδύεται μια άλλη

Η Καναδή μουσικός και είδωλο πολλών μαθητών Avril Lavigne είναι το θέμα μιας περίφημης θεωρίας συνωμοσίας που λέει ότι πέθανε το 2003. Σύμφωνα με αυτήν, η Lavigne, η οποία έγινε γνωστή το 2002 με το τραγούδι της επιτυχίας «Complicated», πέθανε το 2003 και μια γυναίκα με το όνομα Melissa Vandella την υποδύεται από τότε.

Η θεωρία συνωμοσίας, η οποία λέγεται ότι εμφανίστηκε το 2005 σε μια σελίδα θαυμαστών της στη Βραζιλία, ισχυρίζεται ότι η Lavigne πάλεψε με την εκτοξευόμενη φήμη της μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ της με τίτλο «Let Go» και χρησιμοποίησε μια σωσία για να διαχειριστεί το βάρος της δημοσιότητας.

Κάποια στιγμή το 2003, η «πραγματική» Lavigne πέθανε, αλλά η κληρονομιά και η καριέρα της έζησαν με τη Melissa.

Η θεωρία αναφέρει αλλαγές στην εμφάνιση της Lavigne, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών του προσώπου της και ορισμένα σημάδια και κρεατοελιές που δεν εμφανίζονται πλέον στο σώμα της τραγουδίστριας.

Το 2022, η Lavigne φαινομενικά αντιμετώπισε τη συνωμοσία, φτιάχνοντας ένα TikTok που κορόιδεψε τα συνεχή σχόλια που ρωτούσαν αν είναι η «πραγματική» Avril Lavigne.

https://www.instagram.com/p/DAbTB0nRBpN/

5.Η Beyoncé και ο Jay-Z είναι ηγέτες των Illuminati

Η Beyoncé και ο Jay-Z λέγεται ότι είναι εξέχοντες ηγέτες της μυστικής ομάδας των ελίτ που ελέγχουν τον κόσμο. Οι Illuminati είναι πολύ δημοφιλείς ως κορυφαία συνωμοσία, αλλά υπάρχει κάποια αλήθεια για την ομάδα που προέρχεται από περισσότερα από 300 χρόνια.

Οι Βαυαροί Illuminati ήταν μια ομάδα διαφωτισμού που ιδρύθηκε το 1776 στη Γερμανία. Η ομάδα ξεκίνησε με λίγα μόνο μέλη και πιστεύεται ότι έχει αυξηθεί σε μερικές εκατοντάδες, με ιδέες μεγαλείου και επιρροής στις πολιτικές αποφάσεις. Η μυστική εταιρεία ήταν γνωστή για τη χρήση συμβόλων και κωδικών ονομάτων για να αποφύγει την ταυτοποίηση.

Το αν οι Illuminati ήταν επιτυχείς στο να έχουν κάποια επιρροή στην κοινωνία μένει να φανεί, αλλά οι θεωρίες συνωμοσίας πιστεύουν ακράδαντα ότι η ομάδα επέμενε και τώρα διευθύνει τον κόσμο.

Ο Jay-Z εισήχθη για πρώτη φορά στη θεωρία συνωμοσίας μετά την άνοδό του στη φήμη και την περιουσία στην κοινότητα του hip-hop. Ο ράπερ φτιάχνει περίφημα ένα σχήμα τριγώνου με τα χέρια του.

Fashion Kanye West Adidas Fall 2015
Sean Combs, from left, Jay Z, and Beyonce watch as Kanye West's Yeezy Boost shoe line for Adidas is shown during Fashion Week in New York on Thursday, Feb. 12, 2015. (AP Photo/Bebeto Matthews)

Οι πιστοί των Illuminati πιστεύουν ότι το τρίγωνο αντιπροσωπεύει τη μυστική ομάδα. Η Beyoncé έχει δείξει το τρίγωνο επίσης, κάτι που έκανε τους ανθρώπους να υποψιαστούν ότι ήταν επίσης στην ομάδα.

Οι θεωρίες συνωμοσίας υποστηρίζουν ότι το ζευγάρι δίνει τέτοιου είδους «ενδείξεις» για την πίστη του σε μουσικά βίντεο και τραγούδια.

Παράλληλα, αυτή η θεωρία έρχεται να συνδεθεί τέλεια με κάποιες νέες θεωρίες συνωμοσίας που θέλουν το ζευγάρι να εμπλέκεται με τον P.Diddy σε διάφορους θανάτους ονομάτων της μουσικής βιομηχανίας (όπως η Aaliyah) ή η Beyoncé να έχει σκοτώσει την ερωμένη του Jay - Z και αληθινή μαμά της Blue Ivy, η Cathy White.

Beyoncé: Η πρώτη της εμφάνιση μετά τη σύλληψη P.Diddy και η αντίδρασή της στις φήμες ότι «She Knows»

6.Οι εξωγήινοι έχτισαν τις αιγυπτιακές πυραμίδες

Αυτή η μακροχρόνια θεωρία έχει επικρατήσει εδώ και χρόνια και είναι από αυτές που πολλοί πιθανότατα έχουν δει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο. Η περίφημη θεωρία συνωμοσίας ισχυρίζεται ότι οι αρχαίες πυραμίδες στην Αίγυπτο, ιδιαίτερα η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, δεν κατασκευάστηκαν από αρχαίους Αιγύπτιους, αλλά δημιουργήθηκαν από εξωγήινες μορφές ζωής.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι άνθρωποι έλκονται από αυτήν την ιδέα επειδή ορισμένοι δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι ένας αρχαίος πολιτισμός είχε τα μέσα να χτίσει τέτοιες μεγαλειώδεις κατασκευές που έχουν αντέξει χιλιάδες χρόνια αργότερα.

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι οι πυραμίδες χρειάστηκαν περίπου 85 χρόνια για να χτιστούν και κατασκευάστηκαν κάποια στιγμή μεταξύ 2589 και 2504 π.Χ. - με αποτέλεσμα να ξεπερνούν τα 4.000 χρόνια.

Εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Elon Musk και ο Joe Rogan, έχουν υποστηρίξει τα τελευταία χρόνια αυτή τη θεωρία συνωμοσίας. Αφού ο Μusk έγραψε στο Twitter το 2020 ότι «Οι εξωγήινοι έχτισαν την πυραμίδα προφανώς».

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι απάντησαν και προθυμοποιήθηκαν του να του δείξουν τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον αυτής της θεωρίας - συμπεριλαμβανομένων των τάφων που βρέθηκαν κάτω από τις πυραμίδες.

Ενώ ορισμένοι μπορεί να διαγράψουν τη συνωμοσία ως ακριβώς αυτή, ορισμένοι πιστεύουν ότι έχει τις ρίζες της στον ρατσισμό. Μεγάλες κατασκευές που χτίστηκαν στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη φαίνεται να είναι απρόσβλητες σε παρόμοιες θεωρίες συνωμοσίας και οι ειδικοί πιστεύουν ότι «διαιωνίζει μια πολύ ευρωκεντρική άποψη άλλων πολιτισμών», συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, των Μάγια και των Ίνκας.

7.Η περιοχή 51 φιλοξενεί πολλούς εξωγήινους (και κυβερνητικά μυστικά)

Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη θεωρία συνωμοσίας εξωγήινων στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει δημιουργήσει περισσότερες από μερικές πλοκές ταινιών και απομνημονεύματα.

Τοποθετημένη στην Υψηλή Έρημο, είναι εδώ και πολύ καιρό η σκηνή πολλών ιστοριών UFO. Και ενώ γνωρίζουμε επίσημα - όπως επιβεβαιώθηκε από το Πεντάγωνο το 2017 - ότι η κυβέρνηση έχει συμφέρον να συλλέξει και να αναλύσει οτιδήποτε θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την αεροδιαστημική μας, η ακριβής εργασία που γίνεται στην περιοχή 51 εξακολουθεί να είναι ένα πλήρες μυστήριο.

Ένα ολόκληρο θησαυροφυλάκιο από ενδιαφέρουσες θεωρίες συνωμοσίας έχει εμφανιστεί καθώς περνούν τα χρόνια. Η πιο δημοφιλής σχολή σκέψης από ομάδες συνωμοσίας είναι ότι υπάρχουν πραγματικές εξωγήινες μορφές ζωής από μια τυχαία προσγείωση στη Γη κρυμμένη στους λόφους της ερήμου και υποβάλλονται σε δοκιμές και πειραματισμούς.

pexels-miriamespacio-365625.jpg

Αυτός ο ισχυρισμός έγινε από έναν αγρότη ονόματι William "Mac" Brazel, ο οποίος βρήκε περίεργα υπολείμματα μετάλλου και άλλα υπολείμματα στην ιδιοκτησία του στο Roswell του Νέου Μεξικού το 1947. Μετά την αναφορά του περιστατικού, τα λείψανα συλλέχθηκαν από θωρακισμένα οχήματα που έστειλε η κυβέρνηση.

Άλλες δημοφιλείς σκέψεις - που ξεφεύγουν από τις εξωγήινες θεωρίες συνωμοσίας - είναι ότι η περιοχή χρησιμοποιείται για επιστήμονες που μελετούν τα ταξίδια στο χρόνο, την τηλεμεταφορά ή/και πειραματίζονται με τρόπους μετατροπής του καιρού σε όπλο μαζικής καταστροφής.

Είναι πιθανό να συμβαίνει κάτι μυστικό και σημαντικό εδώ, αλλά είναι πιο πιθανό να δούμε ένα νέο αεροσκάφος με απίστευτες δυνατότητες ταχύτητας ή δυνατότητες καμουφλάζ προτού δούμε να συμβαίνει κάποιο ταξίδι στον χρόνο.

8. H δολοφονία του J.F Kennedy

Ο John F. Kennedy πυροβολήθηκε το 1963 σε μια αυτοκινητοπομπή του Ντάλας. Αλλά ο Lee Harvey Oswald έδρασε μόνος; Ή μήπως υπήρχε και δεύτερος ένοπλος;

Αυτά τα ερωτήματα είναι η πύλη σε μια τεράστια αρένα θεωριών συνωμοσίας που έχουν προκαλέσει ατελείωτες εικασίες και εκατοντάδες βιβλία, άρθρα και ταινίες. Δεν βοήθησε το γεγονός ότι ο Lee Harvey Oswald δολοφονήθηκε στο υπόγειο του Αρχηγείου της Αστυνομίας του Ντάλας ενώ ήταν περικυκλωμένος από αστυνομικούς μόνο δύο ημέρες μετά τη δολοφονία — και από έναν τύπο με δεσμούς με τον όχλο.

Πολλοί «σκοτεινοί» ένοχοι έχουν προταθεί ως εγκέφαλοι της δολοφονίας του Kennedy: η κυβέρνηση του Fidel Castro ή ίσως ακτιβιστές κατά του Castro ή η CIA ή ο αντιπρόεδρος Lyndon Johnson. Το θέμα πάντως, με τους προέδρους είναι πως έχουν πολλούς εχθρούς. Η έκθεση της Επιτροπής Warren, που εκπονήθηκε από την επίσημη έρευνα για τον θάνατο του Kennedy, δεν βρήκε στοιχεία για γενικές συνωμοσίες, αν και πολλές θεωρίες εξακολουθούν να κυκλοφορούν.

9. Μάς «ψεκάζουν»

Καθώς τα αεροπλάνα ταξιδεύουν, αφήνουν πίσω τους μεγάλα «μονοπάτια» συμπύκνωσης νερού που ονομάζονται contrails. Αυτά τα ίχνη σαν σύννεφο εξαφανίζονται γρήγορα.

Αλλά ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας λένε πως αυτά τα «μονοπάτια» συμπύκνωσης είναι πολύ πιο κακά. Η θεωρία συνωμοσίας "Chemtrails" υποστηρίζει ότι τα μονοπάτια συμπύκνωσης είναι γεμάτα από άλλες χημικές ουσίες που οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις σπέρνουν στην ατμόσφαιρα. Γιατί; Μπορεί να είναι βιολογικός πόλεμος ή έλεγχος πληθυσμού ή γεωμηχανική ή προσπάθεια χειραγώγησης του καιρού.

Ερευνητές που μελετούν πράγματα όπως ο αντίκτυπος των νεφών στις παγκόσμιες θερμοκρασίες συχνά παρενοχλούνται από «πιστούς» των Chemtrails, που πιστεύουν ότι αποτελούν μέρος μιας μεγάλης κλίμακας συνωμοσίας για κρυφό ψεκασμό άγνωστων χημικών στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τον David Keith του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

pexels-sevenstormphotography-2091316.jpg

Μια μελέτη του 2016 δεν βρήκε στοιχεία ασυνήθιστων ιχνών ή ανεξήγητης μόλυνσης στο περιβάλλον από αυτά τα «μονοπάτια» νέφους, παρ' όλα αυτά οι αληθινοί συνωμοσιολόγοι δεν επηρεάζονται, όπως ανέφερε ο Guardian το 2017.

10. O Μichael Jackson και ο Elvis Presley ζουν

Ο Elvis Presley και ο Michael Jackson ήταν δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας και όπως είναι λογικό οι θαυμαστές τους σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν τον θάνατό τους.

«Έφυγαν» όμως, από τη ζωή στ' αλήθεια ή προσποιήθηκαν το θάνατό τους;

Οι θεωρίες συνωμοσίας θέλουν τον Elvis Presley να ζει και να προσποιήθηκε το θάνατό του το 1977 για να βρει γαλήνη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και αυτό υπάρχουν διάφοροι μάρτυρες να το επιβεβαιώσουν λέγοντας πως τον έχουν δει.

Από την άλλη ο Michael Jackson προσποιήθηκε τον θάνατό του το 2009, ενδεχομένως για να γλιτώσει από τον P.Diddy ή τον Tommy Mottola, για τον οποίο έλεγε συνεχώς πως είναι «δαιμόνιος» άνθρωπος. Άλλοι πάλι λένε πως ήθελε να βρει την ησυχία του.

Mε την ξαφνική εμφάνιση ενός άντρα ονόματι Dave Dave, που ήταν κολλητός όπως ισχυρίζεται του Michael Jackson, αλλά του μοιάζει και ακούγεται σαν αυτόν, οι θεωρίες συνωμοσίας ότι ο «βασιλιάς» της ποπ ζει ξαναφούντωσαν, ιδιαίτερα στο TikTok, όπου λένε πως άλλαξε πρόσωπο για να μην τον καταλάβουν.

DPG Network