Νιώθεις πως κάτι σου κόβει τα φτερά επαγγελματικά; 5 τρόποι για να κοιτάς μόνο μπροστά
Είναι εύκολο να στενοχωριόμαστε για την κακή μας μοίρα, δύσκολο όμως να συνειδητοποιήσουμε πως κάτι εμείς δεν κάνουμε καλά!
Πόσες φορές σκεφτόμαστε πράγματα για τον εαυτό μας και τη δουλειά μας που δεν μας ικανοποιούν, ωστόσο μερικές φορές πρέπει να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο για να πάρουμε την απόφαση να κάνουμε μια αλλαγή ή να κάνουμε αυτό το άλμα προς την επιτυχία.
Ανεξάρτητα από το πόση σαφήνεια έχεις αποκτήσει για την επιλογή της καριέρας που έχεις φανταστεί, πόσα πράγματα μπορεί να σε σταματούν, πόσες -λανθασμένες- πεποιθήσεις σε κάνουν λιγότερο ανθεκτική στην καθημερινότητα της εργασίας σου και επηρεάσουν αρνητικά την άνθησή σου!
Παρακάτω, η κορυφαία life couch της Αμερικής, Sarah Marshall μοιράζεται 5 σκέψεις που κρατούν πίσω τις γυναίκες στην καριέρα τους. Και ναι, μπορείς να τις ξεπεράσεις!
Αποφάσισες να παραιτηθείς από τη δουλειά σου; Πώς θα το κάνεις χωρίς να δυσαρεστηθεί κανείς
1. «Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή»
Είτε αυτό οφείλεται στην πανδημία/μετακόμιση σπιτιού/εξοικονόμηση χρημάτων για αγορά αμαξιού κλπ, δεν φαίνεται να υπάρχει ποτέ η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις μια αλλαγή σταδιοδρομίας. Να σου πούμε την αλήθεια; Δεν θα υπάρξει ποτέ η κατάλληλη στιγμή! Η αλλαγή σταδιοδρομίας μπορεί να φαίνεται σαν ένα τεράστιο ορόσημο για την καριέρα σου, αλλά το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να την χωρίσεις σε μικρά διαχειρίσιμα βήματα. Όρισε στον εαυτό σας μια ημερομηνία-στόχο, για το πότε έχεις ανάγκη να κάνεις την αλλαγή, προγραμμάτισε όλες αυτές τις μικρές υποχρεώσεις που έχεις αναλάβει και ξεκίνα!
2. «Δεν μπορώ να το αντέξω οικονομικά»
Υπάρχει συνήθως η άποψη πως όταν αλλάζεις σταδιοδρομία, αυτόματα γίνεται μείωση μισθού ή μειώνονται οι οικονομικές απολαβές, πράγμα που συνεπάγεται στερήσεις. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται πλήρως από τη μετάβαση που σκοπεύεις να κάνεις. Αρχικά καλό θα ήταν να κάνεις έναν μικρό προϋπολογισμό με τα έξοδα και τα έσοδά σου. Να μάθεις πού ξοδεύεις τα χρήματα σου και ποια από αυτά μπορείς να περιορίσεις για ένα διάστημα. Δεύτερον, σκέψου πώς θα μπορούσες να μεταβείς με έξυπνο τρόπο από την μία δουλειά στην άλλη, χωρίς να έχεις οικονομική χασούρα. Θα μπορούσες για παράδειγμα να δουλεύεις ημιαπασχόληση στη δουλειά που ήδη έχεις και τις υπόλοιπές ώρες να εργάζεσαι στην νέα εργασία που έχεις ονειρευτεί. Με αυτόν τον τρόπο η μετάβαση θα γίνει πιο ομαλή.
3. «Τι θα πουν οι φίλοι/οικογένεια/σύντροφός μου»;
Όλοι έχουμε τον φόβο της κρίσης από τους άλλους, ειδικά τους αγαπημένους μας. Είναι επίσης πολύ εύκολο για τους φίλους και την οικογένειά μας να προβάλλουν τους φόβους τους, οι οποίοι συνήθως προέρχονται κυρίως από αγάπη. Κάνε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση μαζί τους ως προς τα σχέδιά σου. Δώσε τους τον χώρο να μοιραστούν τις ειλικρινείς τους σκέψεις και να δεις πώς μπορούν να χαλαρώσουν ακόμη και στο χειρότερο σενάριο. Είναι σίγουρο πως αν ηρεμήσεις εσύ θα ηρεμήσουν κι εκείνοι και θα πιστέψουν σε σένα!
4. «Τι γίνεται αν αποτύχω»;
Όταν δοκιμάζεις κάτι νέο, είναι πολύ φυσιολογικό να αισθάνεσαι τον φόβο της αποτυχίας. Αν δώσεις μια ευκαιρία σε κάτι και δεν σου βγει, ή αν αποφασίσεις ότι δεν είναι για σένα, μπορεί να νιώσεις αποτυχημένη! Επαναδιατύπωσε αυτά τα συναισθήματα και δες τα ως μια μεγάλη ευκαιρία μάθησης. Κάτι που μπορεί να δεις ως αποτυχία μπορεί να σε κάνει να ξεχωρίσεις από τους άλλους ακόμη και στο βιογραφικό σου.
5. «Δεν έχω ιδέα τι να κάνω»
Μμμ, αυτό μοιάζει με την ιδέα πως έχεις τελικά πολλές επιλογές! Μην πιέζεις τον εαυτό σου να βρει ντε και καλά τον σκοπό του. Αντ 'αυτού, σκέψου τι σου αρέσει πραγματικά να κάνεις στη ζωή σου! Δεν χρειάζεται να είναι κάτι που έχει το νόημα της δουλειάς. Θα μπορούσε να είναι ένα χόμπι σου που αν το εξελίξεις, θα σε κάνει ευτυχισμένη!