4 σημάδια τοξικότητας που μπορείς να εντοπίσεις όταν βρίσκεσαι σε μια συνέντευξη
Υπάρχουν 4 τρόποι που μπορούν να σε κάνουν να αντιληφθείς το μέγεθος της τοξικότητας σ΄ έναν νέο εργασιακό χώρο από το πρώτο κιόλας ραντεβού.
Πολλοί άνθρωποι -και κυρίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας- παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους εξαιτίας του τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος το οποίο βίωναν. Η αλήθεια είναι πως πολλοί εργαζόμενοι προτιμούν να παραιτηθούν παρά να τους απολύσουν, αν βρίσκονται σε ένα εργασιακό περιβάλλον που δεν αντέχουν. Αυτό απεδείχθη και σε με μια νέα ανάλυση που περιελάμβανε περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενους που δουλεύουν σε 500 από τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ.
Οι ερευνητές όρισαν πως μια τοξική κουλτούρα περιλαμβάνει ένα περιβάλλον όπου η ανήθικη συμπεριφορά είναι ανεξέλεγκτη, οι εργαζόμενοι αισθάνονται πως δεν τους σέβεται κανείς και η ισότητα στην εργασία δεν υφίσταται σε κανέναν βαθμό. Σαφώς, μια τοξική δουλειά δεν περιλαμβάνει απλώς μια κακή μέρα στη δουλειά. Είναι ένας ζωντανός εφιάλτης στον οποίο δεν μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι το τυραννικό αφεντικό σου ακόμη κι όταν προσπαθείς να χαλαρώνεις στο σπίτι σου στο τέλος της ημέρας.
Τοξικοί άνθρωποι: Πώς θα τους αναγνωρίσεις; Δες τα 5 πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά
Τοξικότητα θα πει να πηγαίνεις στη δουλειά κάθε μέρα γεμάτη τρόμο για την αντιμετώπιση συναδέλφων που σε υποτιμούν και δρουν με πισώπλατα μαχαιρώματα. Πες όχι σε ό,τι δεν σου κάνει καλό. Για χάρη της ευημερίας σου, μια τοξική δουλειά θα πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία. Είναι όμως δυνατόν να αποκλείσεις μια τοξική δουλειά πριν καν προσληφθείς; Και πώς θα διακρίνεις ότι το συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον δεν είναι για σένα;
Η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές μπορεί να μην συνειδητοποιούμε ότι ο ρόλος για τον οποίο ενθουσιαστήκαμε είναι στην πραγματικότητα ένα μεγάλο λάθος, κάτι που αντιλαμβανόμαστε μόνο αφού προσληφθούμε. Συχνά περνάμε από συνεντεύξεις και έχουμε στο μυαλό μας ένα και μόνο πράγματα: την εξέλιξή μας. Υπάρχουν 4 τρόποι που μπορούν να σε κάνουν να αντιληφθείς το μέγεθος της τοξικότητας σ΄ έναν νέο εργασιακό χώρο.
1. Δες πώς μιλούν για εργαζόμενους που δεν βρίσκονται πια στην εταιρεία
Το πώς συμπεριφέρεται κάποιος σε ένα άτομο όταν δεν είναι στον χώρο λέει πολλά για το πώς μπορεί μια μέρα να φερθεί και σε σένα. Ένας τρόπος για να μάθεις εάν αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα είναι να ρωτήσεις διακριτικά τι συνέβη με το άτομο που κατείχε προηγουμένως τη θέση την οποία διεκδικείς, συμβουλεύουν οι ειδικοί. Αν τον κακολογούν τότε αυτό είναι μάλλον κακό σημάδι. Αν κακολογούν τους σημερινούς υπαλλήλους, τότε τρέξε...
2. Ο διευθυντής προσλήψεων δεν θέλει να μιλήσεις με κανέναν άλλον από την ομάδα
Σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον, οι εργαζόμενοι μπορούν να μιλούν με ειλικρίνεια για το πώς είναι να εργάζονται εκεί. Αλλά σε έναν τοξικό χώρο εργασίας, τα αφεντικά ελέγχουν αυστηρά τον τρόπο επικοινωνίας των εργαζομένων, ακόμη και με πιθανούς νέους εργαζόμενους. Εάν ένας διευθυντής προσλήψεων είναι διστακτικός ή απρόθυμος να σε γνωρίσει με οποιονδήποτε άλλον στην ομάδα με τον οποίο θα συνεργάζεσαι, αυτό σηματοδοτεί έναν τοξικό χώρο εργασίας. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι δεν εμπιστεύονται τους υπαλλήλους τους, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει ένα εξαντλητικό εργασιακό περιβάλλον.
3. Οι συνεντευξιαζόμενοι αρνούνται να παραδεχτούν οποιαδήποτε από τις ελλείψεις της εταιρείας
Καμία δουλειά δεν είναι τέλεια. Αλλά σε έναν τοξικό χώρο εργασίας, οι διευθυντές είναι σίγουρο πως δεν είναι πρόθυμοι να αναγνωρίσουν οποιονδήποτε τομέα βελτίωσης για την ομάδα τους ή την εταιρεία. Εάν οι συνεντευξιαζόμενοί σου δεν είναι πρόθυμοι να είναι ειλικρινείς για τυχόν αδυναμίες της ομάδας ή του οργανισμού, αυτό είναι ένα πολύ κακό σημάδι του τι θ' αντιμετωπίσεις. Ένας υγιής χώρος εργασίας έχει την ασφάλεια του -ακόμη κι αν αντιμετωπίζεις προβλήματα- να μπορεί να τα επιλύνει. Εάν οι διευθυντές δίνουν μια αίσθηση ότι όλα είναι «τέλεια», τότε το θετικό κλίμα θα επηρεάζει και τους υφιστάμενούς τους.
4. Ο τρόπος με τον οποίο μιλούν για την επιτυχία είναι ακραίος
Η Manuela Priesemuth, καθηγήτρια διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο Villanova που ερευνά τοξικούς χώρους εργασίας, επεσήμανε ότι εφόσον οι υπεύθυνοι προσλήψεων τείνουν να δίνουν μια πιο θετική εικόνα της εταιρείας, οι ενδείξεις τοξικότητας είναι πιθανό να γίνουν λεπτές. Γι' αυτό συνιστά να «διαβάζεις» κάτω από τα προφανή για να καταλάβετε ποιες είναι οι αξίες της εταιρείας. Φράσεις όπως «Έτσι γίνονται τα πράγματα εδώ» ή «Έτσι είναι σε αυτόν τον κλάδο» δείχνουν ποια είναι τα πρότυπα της εταιρίας. Αν υπάρχει κάτι που θεωρείς προσβλητικό ή αισθάνεσαι ότι δεν συμβαδίζει με τις αξίες που έχεις, τότε μπορεί να μην είναι ο σωστός χώρος εργασίας για εσένα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Κατσουφιάζεις με το παραμικρό; 4 απλοί τρόποι για να είσαι ευτυχισμένη
- 4 tips για να αντιμετωπίσεις το άγχος σου σύμφωνα με τους ειδικούς
- Η δουλειά σου σε πνίγει; 5 απλά βήματα για να ξαναβρείς τη χαρά σου