Τι θα ρώταγες μια φάλαινα; Η AI δίνει φωνή στα ζώα και τώρα μπορείς να συζητήσεις μαζί τους

Άρτεμις Σκούφου
Τι θα ρώταγες μια φάλαινα; Η AI δίνει φωνή στα ζώα και τώρα μπορείς να συζητήσεις μαζί τους
Unsplash

Τι έχουν να μας πουν τα κατοικίδιά μας; Αν αναρωτιέσαι τι θα μπορούσες να κουβεντιάσεις με τα ζώα, τώρα η τεχνητή νοημοσύνη δίνει την απάντηση και σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση των οικοσυστημάτων τους. 

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας κι όποιες αρνητικές συνέπειες κι αν έχει σε κάποιες περιπτώσεις, έχει βοηθήσει να γίνουν άλματα στην πρόοδο της υγείας και της επιστήμης. Σε πολλές, μάλιστα, μας έχει λύσει και τα χέρια.

Τώρα η AI είναι ξανά στο προσκήνιο για έναν κάπως διαφορετικό και ασυνήθιστο λόγο. Για να ακούσει τι έχουν να μας πουν τα ζώα. Φαντάζεσαι να μπορούσες να καταλάβεις τι σου λέει το κατοικίδιό σου κάθε φορά που έρχεται και τρίβεται στα πόδια σου; Αυτός είναι ο νέος στόχος και το National Geographic περιγράφει πολύ απλά πώς αυτό μπορεί να γίνει εφικτό.

6 ντοκιμαντέρ στο Netflix που θα σου αλλάξουν το mindset περισσότερο απ' όσο φαντάζεσαι

Η τεχνητή νοημοσύνη ακούει τι λένε τα ζώα

Τον Μάιο του 2020, η Pratyusha Sharma και η ερευνητική της ομάδα ξεκίνησαν να αναλύουν δεδομένα που είχαν συλλεχθεί επί μια δεκαετία σχετικά με τις φωνές των φαλαινών. Το έργο αυτό με το όνομα CETI-Cetacean Translation Initiative είναι μια προσπάθεια να κατανοήσουμε, σύμφωνα με τα λόγια της ομάδας, «τι λένε οι φάλαινες». Όλο αυτό το σχέδιο, όμως, δεν είναι αρκετά εύκολο.

https://www.instagram.com/reel/DA08TA9AhZI/

Έτσι, η Sharma και η υπόλοιπη ομάδα είχαν επιστρατεύσει τον δικό τους μη ανθρώπινο σύμμαχο, ένα υποτυπώδες πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, για να βοηθήσει στην οργάνωση των ακουστικών ενδείξεων με νέους τρόπους για περισσότερη έμπνευση.

Ουσιαστικά, η έρευνα εξετάζει πώς οι φάλαινες χρησιμοποιούν τις φωνές τους για να επικοινωνούν, και οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν αυτή τη γλώσσα για να κατανοήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά και τις κοινωνικές τους σχέσεις και δομές. Χάρη στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και τις ηχογραφήσεις, αναλύονται τα πρότυπα και οι συχνότητες των φωνών τους.

Ποιο το κέρδος αυτού του project; Οι ανακαλύψεις θα μπορούσαν να προσφέρουν νέες γνώσεις για την οικολογία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την προστασία των φαλαινών και θα ήταν ένα πραγματικά μεγάλο επίτευγμα για την καλύτερη διαφύλαξη της ζωής στη φύση.

Η ομάδα της Sharma είναι πραγματικά αισιόδοξη για το παραπάνω σχέδιο. Στη δεκαετία του 1960, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένες φάλαινες τραγουδούσαν μεταξύ τους, γεγονός που οδήγησε στην επιτυχημένη εκστρατεία Save the Whales (Σώστε τις φάλαινες) και στον νόμο για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών. Οι φάλαινες αυτές, λοιπόν, που απειλούνταν σοβαρά για δεκαετίες, άρχισαν να προστατεύονται αποτελεσματικά.

Το CETI έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και μερικά χρόνια την έρευνά του και οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από αυτό το έργο είναι θετικοί με την παραπάνω προσέγγιση. Κι αν τελικά η τεχνητή νοημοσύνη μας κάνει να καταλάβουμε τι λένε τα ζώα;

6 influencers που έχουν αλλάξει τρόπο ζωής και μας εμπνέουν να κάνουμε κάτι καλύτερο

Η τεχνητή νοημοσύνη δίνει φωνή σε ζώα που έχουν πεθάνει και η απόδειξη είναι μια έκθεση του Cambridge

Σε ένα πρόσφατο εγχείρημα αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης, τα νεκρά ζώα αποκτούν και πάλι φωνή και αυτό δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται.

Το Μουσείο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge έκανε κάτι που πολλοί θα χαρακτήριζαν ως πρωτοπόρο. Χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για να δώσει φωνή σε νεκρά ζώα, αναπαριστώντας τους ήχους και τις επικοινωνιακές τους εκφράσεις. Με τη βοήθεια προηγμένων τεχνολογιών, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα και ηχογραφήσεις για να αναδημιουργήσουν τους ήχους που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει τα ζώα όσο ζούσαν.

Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση για τη σημασία της διατήρησης της άγριας ζωής και την κατανόηση των οικοσυστημάτων. Η έκθεση προσκαλεί τους επισκέπτες να σκεφτούν τις συνέπειες της απώλειας των ζώων και τονίζει την ανάγκη για προστασία της βιοποικιλότητας.

https://www.instagram.com/p/DBI10pAx21c/

«Τα μουσεία χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πρώτη εφαρμογή όπου μιλάμε από την οπτική γωνία του εκθέματος», δήλωσε ο Jack Ashby, υποδιευθυντής του μουσείου. «Μέρος του πειράματος είναι να δούμε αν, δίνοντας σε αυτά τα ζώα τη δική τους φωνή, οι άνθρωποι σκέφτονται διαφορετικά γι' αυτά. Μπορούμε να αλλάξουμε την αντίληψη του κοινού για μια κατσαρίδα δίνοντάς της φωνή;»

Το έργο επινοήθηκε από την Nature Perspectives, μια εταιρεία που κατασκευάζει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει στην ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ των ανθρώπων και του φυσικού κόσμου. Για κάθε έκθεμα, η τεχνητή νοημοσύνη έχει στη διάθεσή της όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για το κάθε είδος που αντιπροσωπεύει.

Τα εκθέματα αλλάζουν τον τόνο και τη γλώσσα τους ανάλογα με την ηλικία του ατόμου στο οποίο μιλούν και μπορούν να συνομιλούν σε περισσότερες από 20 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ισπανικών και των ιαπωνικών.

Στο πλαίσιο του έργου, οι συνομιλίες που κάνουν οι επισκέπτες με τα εκθέματα θα αναλυθούν για να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα των πληροφοριών που θέλουν οι άνθρωποι για τα εκθέματα. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη προτείνει μια σειρά από ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα να ρωτήσει τη φάλαινα «πες μου για τη ζωή στον ωκεανό», οι επισκέπτες μπορούν να ρωτήσουν ό,τι θέλουν.

«Όταν μιλάς σε αυτά τα ζώα, τα βλέπεις πραγματικά σαν προσωπικότητες, είναι μια πολύ παράξενη εμπειρία», δήλωσε ο Ashby. «Ξεκίνησα ρωτώντας πράγματα όπως «πού έζησες;» και «πώς πέθανες;», αλλά κατέληξα σε πολύ πιο ανθρώπινες ερωτήσεις».