6 δροσερές & εύκολες συνταγές για την παραλία

6 δροσερές & εύκολες συνταγές για την παραλία

Καλοκαίρι σημαίνει άραγμα στην παραλία. Μην ξεχνάς την σωστή διατροφή σου όμως! Σου έχουμε τέλειες συνταγές για να μην ξαναπεινάσεις στην παραλία!

Το laptop επιτέλους κλειστό και τα εισιτήρια κλεισμένα. Ήρθε η ώρα για βουτιές και κρύες μπίρες, για εκείνα τα βιβλία, που μάζευαν σκόνη όλη τη χρονιά, για περιπέτειες και πεζοπορίες προς εκείνη την τέλεια παραλία ή για μεσημεριανούς ύπνους με soundtrack τα τζιτζίκια κάτω από τα αλμυρίκια.

Επειδή, όμως, αναπόφευκτα όλες αυτές οι βουτιές θα φέρουν και πείνα, μαζέψαμε μερικές εύκολες, δροσιστικές συνταγές, που θα αντικαταστήσουν τα κλασικά κεφτεδάκια της μαμάς. Προμηθεύσου τα πιο trendy lunchbox και γέμισέ τα με δροσερές σαλάτες, σνακ και λαχταριστές ομελέτες, που γίνονται στο άψε σβήσε και θα σε συνοδεύσουν στις εξορμήσεις σου στην παραλία.

Σφουγγάτο µε κολοκύθι, πατάτες και μυρωδικά

Υλικά:

6 μεγάλα αυγά

250 γρ. πατάτες βρασμένες

500 γρ. κολοκυθάκια τριμμένα

3 φρέσκα κρεµµυδάκια, ψιλοκοµµένα

150 γρ. γραβιέρα τριμμένη

150 γρ. φέτα, θρυµµατισµένη

1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκοµµένο

3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκοµµένο

30 ml ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα τρυπητό βάζουμε τα κολοκυθάκια, τα αλατίζουμε και τα πιέζουμε µε τα χέρια να βγάλουν τα υγρά τους. Σε ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα τριµµένα κολοκυθάκια για 3΄-4΄. Προσθέτουμε τα κρεµµυδάκια, τον άνηθο, και τον μαϊντανό και εξακολουθούμε να σοτάρουμε για 2΄. Χτυπάμε τα αυγά µε 4-5 κουτ. σούπας νερό, αλάτι και πιπέρι, τα προσθέτουμε στο τηγάνι και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια τις πατάτες, τη γραβιέρα και τη φέτα. Κουνάμε λίγο το τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε το σφουγγάτο για 12΄-15΄ ή µέχρι να
πήξουν τα αυγά. Αποσύρουμε και σερβίρουμε.

Το απόλυτο τοστ-ομελέτα!

Υλικά:

1 φέτα του τοστ, κομμένη κάθετα στη μέση

1/2 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

2 αυγά́

1 φέτα ζαμπόν ή γαλοπούλα, κομμένη κάθετα στη μέση

1 φέτα τυρί της αρεσκείας σου (κατά προτίμηση τσένταρ), κομμένη κάθετα στη μέση

αλάτι, πιπέρι

λίγο λάδι για το άλειμμα του τηγανιού́

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε χτυπώντας σε ένα μπολ με το σύρμα τα αυγά́ με το φρέσκο κρεμμυδάκι μέχρι να αφρατέψουν. Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα μικρό́ τηγάνι και το βάζουμε σε δυνατή́ φωτιά́. Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών και το απλώνουμε σε όλο τον πάτο του τηγανιού́, σε μια λεπτή́ ομελέτα. Βάζουμε στο κέντρο της ομελέτας, δίπλα-δίπλα (αφήνοντας λίγο κενό́ αναμεσά́ τους) τα κομμάτια του ψωμιού́, τα αφήνουμε ελάχιστα να απορροφήσουν το μείγμα των αυγών και τα γυρίζουμε από́ την άλλη πλευρά́. Αφήνουμε την ομελέτα με το ψωμί́ να ψηθεί́ από́ τη μια πλευρά́ και με μια σπάτουλα τη γυρίζουμε από́ την άλλη. Αφού́ ψηθεί́ και από́ την άλλη πλευρά́, γυρίζουμε τις άκρες της ομελέτας προς τα μέσα, φτιάχνοντας ένα τετράγωνο πακετάκι. Απλώνουμε πάνω το ζαμπόν και το τυρί́ και διπλώνουμε το πακετάκι στη μέση. Ψήνουμε για 1-2 λεπτά́ ακόμα, μέχρι να λιώσει το τυρί́.

Μακαρονοσαλάτα με τόνο

Υλικά:

115 γραμμάρια ζυμαρικά της αρεσκείας μας (κατά προτίμηση πένες ή βίδες) βρασμένα

1/4 φλιτζάνι κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1/4 φλιτζάνι φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

85 γραμμάρια τόνος σε νερό

1/4 φλ. καλαμπόκι βρασμένο

Για το dressing:

1 κ.γ. μαγιονέζα

1 κ.γ. μουστάρδα

1 κ.γ. γιαούρτι

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε πρώτα τα υλικά της μακαρονοσαλάτας και στη συνέχεια, σε ένα μικρότερο μπολ τα υλικά για το dressing. Ρίχνουμε το dressing στην μακαρονοσαλάτα και ανακατεύουμε να πάει παντού.

Αλμυρό κέικ με φέτα, ελιές και μυρωδικά

Υλικά:

200 γρ. αλεύρι

220 γρ. φέτα κομμένη σε μικρά κυβάκια

10 ελιές μαύρες, κομμένες κομματάκια

100 γρ. κρέμα γάλακτος

100 γρ. ελαιόλαδο

1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη

2 κ.σ. ρίγανη

¼ φλ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε μια λεκάνη, βάζουμε το αλεύρι ανακατεμένο με τη μαγιά και ελάχιστο αλάτι και κάνουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αβγά, ανακατεύοντας με το σύρμα. Κατόπιν ρίχνουμε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας, και τέλος την κρέμα. Χτυπάμε το μείγμα με το σύρμα να γίνει λείο. Προσθέτουμε τη φέτα και τις ελιές, που έχουμε προηγουμένως ανακατέψει με λίγο αλεύρι.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε με κουτάλι απαλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη, αντικολλητική μακρόστενη φόρμα και το ψήνουμε για 40'-45', ελέγχοντας με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί στο κέντρο. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Αραβικές πίτες με χούμους και ψητά λαχανικά

Υλικά:

6 αραβικές πίτες μεσαίου μεγέθους

1 1/2 φλ. τσαγιού χούμους

2 μελιτζάνες μακρόστενες

3 πιπεριές Φλωρίνης

1 μέτριο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες

3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές μακρόστενες φέτες και τις πιπεριές στη μέση κατά μήκος. Τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις αλατίζουμε. Τις ψήνουμε σε τηγάνι ή στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν. Ανοίγουμε κάθε πίτα και βάζουμε στη μέση 3-4 κ.σ χούμους. Τοποθετούμε επάνω δυο φέτες μελιτζάνας, μισή πιπεριά, λίγες ροδέλες κρεμμύδι και πασπαλίζουμε με μαϊντανό. Τυλίγουμε την πίτα γυρίζοντας προς τα μέσα το κάτω μέρος και την κλείνουμε σε αλουμινόχαρτο.

Tip: Αν δεν έχετε το χρόνο να ετοιμάσετε χούμους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο από το σουπερμάρκετ.

Καλοκαιρινή φρουτοσαλάτα

Υλικά:

500 γρ. ροδάκινα

2 μπανάνες

8 βερίκοκα

1 μικρό ανανά

Χυμό από ένα πορτοκάλι

Χυμό από 2 φρούτα του πάθους

5-6 φυλλαράκια δυόσμο, ψιλοκομμένα

100 γρ. κεράσια, χωρίς τα κουκούτσια τους

3 κ.σ. λικέρ triple sec

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα ροδάκινα σε φετούλες. Κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες και χωρίζουμε τα βερίκοκα στα δύο. Αφαιρούμε το περίβλημα και την καρδιά του ανανά και τον κόβουμε σε κυβάκια. Βγάζουμε τα κουκούτσια από τα κεράσια και βάζουμε όλα τα φρούτα σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε το χυμό από το πορτοκάλι και τα φρούτα του πάθους με το λικέρ και περιχύνουμε τα φρούτα. Αφήνουμε τη φρουτοσαλάτα στο ψυγείο και πριν την βάλουμε στο ταπεράκι, πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο δυόσμο.

Καλή σου όρεξη!