Μπακαλιάρος στον ατμό με σάλτσα κάπαρης
Μια ιδιαίτερη και νόστιμη συνταγή που συνδυάζει το ψάρι με την αλμυρή κάπαρη
Υλικά
1000 γρ βακαλάος ολόκληρος
3 κούπες νερό
3 μέτριες πατάτες κομμένες σε μεγάλους κύβους
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο στα 4
1 μέτριο καρότο κομμένο στη μέση
1 φύλλο δάφνης
2 κσ λευκό ξύδι
1 κγ αλάτι
1 κγ κόκκους μαύρου πιπεριού
¼ κούπας ελαιόλαδο
30 γρ. κάπαρη ξαλμυρισμένη
χυμός από 1-2 λεμόνια
2 κσ κορν φλάουρ
1 κσ ψιλοκομμένο άνηθο
Εκτέλεση
Καθαρίζετε, πλένετε και στεγνώνετε καλά με χαρτί κουζίνας το ψάρι. Το πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ατμού βάζετε το νερό, το κρεμμύδι, το καρότο, το φύλλο δάφνης, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Όταν βράσει το νερό τοποθετείτε το ειδικό καλαθάκι για μαγείρεμα σε ατμό στην κατσαρόλα.
Στρώνετε τις πατάτες από κάτω και το ψάρι από πάνω και τα αφήνετε να σιγοβράσουν στον ατμό μέχρι να ψηθεί το ψάρι και οι πατάτες για 15΄-20΄ περίπου.
Μεταφέρετε το ψάρι σε πιατέλα μαζί με τις πατάτες.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σουρώνετε το ζωμό από την κατσαρόλα μέσα σε ένα μπολ. Αναμιγνύετε το λάδι, την κάπαρη, το χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ και τα ρίχνετε στο μπολ . Ανακατεύετε και ρίχνετε το μείγμα στην κατσαρόλα. Σιγοβράζετε την σάλτσα ανακατεύοντας την συνεχώς μέχρι να πήξει.
Προσθέτετε τον άνηθο, ανακατεύετε και σερβίρετε την σάλτσα πάνω από το ψάρι και τις πατάτες.
*Tip
Συνοδεύετε το φαγητό με μια πράσινη σαλάτα ή με ντοματοσαλάτα. Αν έχετε χρόνο και διάθεση, ένα ριζότο με κάπαρη θα ήταν επίσης εξαιρετικό συνοδευτικό.