Ας μιλήσουμε: 6 βήματα για καλύτερη επικοινωνία

Άρτεμις Σκούφου
Ας μιλήσουμε: 6 βήματα για καλύτερη επικοινωνία

Αν θες να έχεις καλύτερη επικοινωνία με τους γύρω σου, αυτά τα 6 βήματα είναι ό,τι πρέπει να κάνεις. 

Έχεις νιώσει κι εσύ ότι δυσκολεύεσαι να επικοινωνήσεις με κάποιον φίλο, συνάδελφο ή μέλος της οικογένειας; Μπορεί να ξέρουμε ότι πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους, αλλά μερικές φορές διστάζουμε επειδή δεν ξέρουμε πώς να προσεγγίσουμε ένα θέμα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να έχουμε κατά νου όταν προσεγγίζουμε μια κατάσταση που χρειάζεται πιο άμεση αλληλεπίδραση.

Ποιες είναι αυτές και πώς θα έχουμε καλύτερη επικοινωνία με τους γύρω μας;

Μήπως μιλάς δυνατά στον εαυτό σου; Ιδού τι σημαίνει αυτό, σύμφωνα με την ψυχολογία

Κράτα το πρώτο πρόσωπο

Όποιος παρακολούθησε μάθημα ξένης γλώσσας στο σχολείο πιθανότατα θα θυμάται τις ασκήσεις κλίσης που αφορούσαν την ανάγκη συμφωνίας υποκειμένου-ρήματος. Αυτού του είδους οι γραμματικές αλλαγές θεωρούνται ένα από τα πιο δύσκολα μέρη της εκμάθησης μιας νέας γλώσσας. Ωστόσο, όταν στόχος είναι να έχεις μια ξεκάθαρη συζήτηση με κάποιον στη μητρική σου γλώσσα, συνιστάται να μιλάς σε πρώτο πρόσωπο.

Αντί να εστιάζεις στο «Έκανες το Χ» ή «Δεν μπορείς να κάνεις το Ψ» κατά την αρχή της συζήτησης, είναι καλύτερο να λες «Σοκαρίστηκα όταν συνέβη το Χ» ή «Φοβήθηκα πολύ όταν συνέβη το Ψ», μιλώντας δηλαδή για τον εαυτό σου. Αυτού του είδους η προσέγγιση βοηθά να μειωθεί η αμυντικότητα, δείχνει κάποια υπευθυνότητα και παρέχει την ευκαιρία στο άλλο άτομο να απαντήσει με παρόμοιο τρόπο, χωρίς να μπει ασυναίσθητα στη διαδικασία να σε κατηγορήσει.

gynaikes-(2).jpg

Άκου καλά

Ο Έλληνας φιλόσοφος Επίκτητος είχε πει: «Έχουμε δύο αυτιά και ένα στόμα για να μπορούμε να ακούμε δύο φορές περισσότερο απ' όσο μιλάμε». Αυτή η τέχνη της ακρόασης, ειδικά σε περιόδους διαφωνιών, είναι απαραίτητη.

Υπάρχουν διάφορα βήματα για να ακούς αποτελεσματικά. Η ενθάρρυνση του άλλου ατόμου να μοιραστεί περισσότερα μπορεί να υποστηριχθεί με φράσεις όπως «Πες μου περισσότερα». Η αντανάκλαση των όσων πιστεύεις ότι άκουσες είναι επίσης κρίσιμη από την άποψη της αποφυγής παρεξηγήσεων ή πιθανών προκαταλήψεων κατά την επεξεργασία των πληροφοριών. Η συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία επιτρέπει στο άλλο άτομο να αισθανθεί ότι το άκουσαν.

Σκέψου πριν απαντήσεις

Άκουσες τις ανησυχίες του άλλου ατόμου που έχεις απέναντί σου σε μια συζήτηση και τώρα είναι ώρα να σκεφτείς πριν δώσεις την απάντησή σου. Αυτό τι σημαίνει; Ότι δε θα απαντήσεις απαραίτητα αμέσως με βάση τη δική σου θέση, αλλά θα σκεφτείς πρώτα τα δεδομένα που σου έχει δώσει. Μπορεί να έχεις πολλά ακόμα να πεις από την πλευρά σου, αλλά μην παραλείπεις όσα σου ανέφερε ο άλλος.

Εξαφάνισε τις προσβολές

Πώς θα έχεις καλύτερη επικοινωνία με τους άλλους; Εάν μια υποτιμητική παρατήρηση στο πλαίσιο της συζήτησης είναι ήσσονος σημασίας ή μηδαμινή, η συζήτηση ενδέχεται να μπορεί να συνεχιστεί. Ωστόσο, η χρήση οποιουδήποτε αρνητικού μπορεί να μειώσει την αξία της συζήτησης και να αποσπάσει την προσοχή.

Αν η αρνητικότητα γίνεται προσβλητική και σκληρή, τότε σίγουρα αυτό που θες να πεις δε θα ακουστεί σωστά και μην ξεχνάς πως ό,τι κι αν συμβαίνει φρόντισε να κρατάς τον σεβασμό απέναντι στον συνομιλητή σου.

Δώσε σημασία στην ανάγκη

Αν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει και τι μπορεί να έχει οδηγήσει σε κάποια ένταση με το άλλο άτομο, τότε μπορεί να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα της αποσαφήνισης της ανάγκης. Παρόμοια με το πώς θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε για την αγαπημένη γεύση παγωτού κάποιου αντί να υποθέσουμε ότι έχει τις ίδιες προτιμήσεις με εμάς, το να ρωτάμε κάτι το οποίο δε γνωρίζουμε είναι σημαντικό.

Το να ρωτάς ευθέως: «Τι χρειάζεσαι από μένα σχετικά με αυτό;» είναι ένας άμεσος, ξεκάθαρος, ευθύς τρόπος για να ξεκινήσει ενδεχομένως ο διάλογος.

Η συγγνώμη μπορεί να παραταθεί

Η αποκατάσταση μιας ρήξης σχέσεων δεν είναι πάντα εύκολη ή άμεση, αλλά συχνά είναι εφικτή με την πάροδο του χρόνου. Χρειάζονται γνήσιες, ειλικρινείς συγγνώμες από το ένα ή και από τα δύο άτομα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της πρόθεσής μας και του τελικού αντίκτυπου που είχε κάτι σε κάποιον - το ότι δεν είχαμε πρόθεση να πληγώσουμε δε σημαίνει ότι δεν δικαιολογείται μια συγγνώμη. Και όταν περιμένουμε μια συγγνώμη, ο χρόνος είναι σχεδόν πάντα πιο αργός από αυτόν που νομίζουμε ότι θα ήταν ιδανικός. Όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά ακόμη και οι καθυστερημένες συγγνώμες μπορούν να έχουν νόημα.