Νιώθεις ότι έχεις χάσει κάθε κίνητρο; 5 τρόποι να βάλεις τέλος στη μελαγχολία μετά το καλοκαίρι

Νιώθεις ότι έχεις χάσει κάθε κίνητρο; 5 τρόποι να βάλεις τέλος στη μελαγχολία μετά το καλοκαίρι
Unsplash

Αν η μελαγχολία μετά το καλοκαίρι σου έχει «χτυπήσει» την πόρτα, βρήκαμε τους τρόπους που θα σε κάνουν να βρεις την όρεξη και τον εαυτό σου.

Μας αρέσει δεν μας αρέσει, ο Σεπτέμβρης έφτασε και μαζί του ήρθε και το φθινόπωρο. Κι όσο κι αν μας έχουν λείψει τα σακάκια και οι ζακέτες μας, οι μπότες και τα τζιν, μας λείπει ήδη λιγάκι η ζεστασιά του καλοκαιριού. Αυτή η ανεμελιά που είχε ο Αύγουστος, το αλάτι στα μαλλιά και το να φοράμε μαγιό όλη μέρα. Εντάξει, ίσως να μην μας έχουν ήδη λείψει όλα αυτά τόσο πολύ, αλλά ξέρουμε ότι ο Σεπτέμβρης ισοδυναμεί πολλές φορές με πιο βαρύ πρόγραμμα και υποχρεώσεις που δεν συγκρίνονται με τα tasks του καλοκαιριού.

Όσο κι αν αγαπάμε αυτούς τους μήνες που πέρασαν, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν μας άφησαν μια κάποια κούραση. Αν νιώθεις κι εσύ πως έχεις χάσει κάθε κίνητρο και όρεξη, νιώθεις μια μελαγχολία μετά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο έχει αρχίσει με μια εξάντληση, τότε ήρθε η ώρα να βρεις τον εαυτό σου.

gynaika_fthinopwro.jpg

Πώς θα διώξεις τη μελαγχολία μετά το καλοκαίρι και θα μπεις δυναμικά στο φθινόπωρο;

Δώσε προτεραιότητα στη ψυχική υγεία

Αν και θα έπρεπε να δίνουμε προτεραιότητα τόσο στη ψυχική όσο και στη σωματική μας υγεία όλο το χρόνο, τείνουμε φυσικά να νιώθουμε μεγαλύτερη τάση να φροντίζουμε για τη σωματική μας ευεξία κατά τους ζεστούς μήνες. Όμως, όταν φεύγει το καλοκαίρι, μια θλίψη μας «χτυπά» την πόρτα και μας κάνει να αντιμετωπίζουμε πιο σοβαρά την ψυχική μας υγεία, η οποία απαιτεί περισσότερη προσοχή από τους στόχους γυμναστικής ή διατροφής αυτή τη στιγμή.

Μπορείς να ασκείσαι και να τρως τροφές που θα κάνουν καλό στο σώμα σου, αλλά μην πιέζεις τον εαυτό σου σε μια προπόνηση ή ένα γεύμα που δεν αισθάνεσαι καλά όταν το κάνει. Επικεντρώσου σε αυτό που η ψυχολογία σου έχει ανάγκη, όπως λίγη yoga, ένας καφές με καλούς φίλους, χαλαρωτική μουσική και λίγο διάβασμα στο κρεβάτι πριν σηκωθείς για την πρωινή προπόνηση ή δουλειά. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και αποδέξου ότι αυτό που περνάς είναι πολύ λογικό.

Για να μην δηλώσεις παραίτηση στην επιστροφή στο γραφείο μετά τις διακοπές, να τι πρέπει να κάνεις

Θέσε νέους στόχους

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να έχουμε την τάση να θέτουμε νέους στόχους με την αλλαγή του χρόνου, την 1η Ιανουαρίου, όμως η αρχή του φθινοπώρου είναι ιδανική στιγμή για να κάνουμε restart. Τώρα που είμαστε πάνω από τα μισά της χρονιάς, μπορούμε να επανεκτιμήσουμε τι πραγματικά θέλουμε, καθώς και τι έχει αποτέλεσμα και τι όχι. Και το φθινόπωρο έχει κάτι φρέσκο και ενθαρρυντικό, όπως ο ενθουσιασμός που είχαμε όταν ξεκινούσαμε μια νέα σχολική χρονιά όταν ήμασταν παιδιά.

Τι πρέπει να κάνεις; Βρες αυτό που σου λείπει από την καθημερινότητά σου και κάντο πράξη. Αν είχες συνηθίσει να γυμνάζεσαι το πρωί, αλλά νιώθεις πως έχεις χάσει κάθε κίνητρο, βρες έναν τρόπο ώστε να αλλάξεις τις ώρες που ασκείσαι. Αν από την άλλη αισθάνεσαι πως έχεις χάσει λίγο τον εαυτό σου, πάρε χρόνο για εσένα και την ψυχική σου υγεία. Άκου τι χρειάζεται το σώμα και το μυαλό σου και βάλε τους νέους στόχους σε λειτουργία αντίστοιχα.

Επίσης, θα ήταν πολύ αποτελεσματικό, αν έθετες και έναν πιο μεγάλο στόχο, που θα σου έδινε κίνητρο το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό θα μπορούσε να είναι η ολοκλήρωση ενός σημαντικού project ή task για εσένα, ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού ή ένας επαγγελματικός ή οικονομικός στόχος. Το να βάζεις υψηλούς στόχους είναι μια καλή πρόκληση και ένας τρόπος να βρεις το χαμένο σου κίνητρο.

1725134781994-893639666-gynaika.jpg

Δώσε σημασία στον ύπνο σου

Στην περίπτωση που σου διαφεύγει, η έλλειψη ύπνου δεν προκαλεί μόνο μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, αλλά και διακυμάνσεις στη ψυχολογία, έλλειψη συγκέντρωσης και άγχος. «Ο ύπνος είναι θεμελιώδης τόσο για τη σωματική όσο και για τη ψυχική υγεία και μπορεί να είναι τόσο θεραπευτικός, ειδικά σε περίοδο άγχους ή όταν αισθάνεσαι πεσμένη», δηλώνουν οι ειδικοί.

Το πόσες ώρες θα κοιμηθείς εξαρτάται από την καθημερινή κούραση που έχεις και το πρόγραμμά σου. Αν μπορείς τουλάχιστον μια - δυο μέρες την εβδομάδα να ξυπνάς χωρίς ξυπνητήρι, αυτό θα ήταν το ιδανικό. Καθιέρωσε μια ρουτίνα ύπνου και φρόντισε να κοιμάσαι και να ξυπνάς περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Αν χρειάζεσαι μια επανεκκίνηση του προγράμματος ύπνου μετά τους καλοκαιρινούς μήνες, η αρχή του φθινοπώρου είναι η τέλεια ευκαιρία για να καλύψεις το κενό του ύπνου και να δώσεις προτεραιότητα στην ξεκούραση.

Σκέψου ξανά τη ρουτίνα γυμναστικής σου

Το σώμα σου χρειάζεται διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές εποχές - και αυτό ισχύει και για την άσκηση. Αν δεν αισθάνεσαι έτοιμη για το ίδιο μάθημα pilates ή το ίδιο πρόγραμμα γυμναστικής που κάνεις τόσο καιρό, μην αναγκάσεις το σώμα σου σε αυτό. Άλλωστε, οι έντονες προπονήσεις που δεν σε ευχαριστούν και δεν θες όντως να κάνεις μπορεί να σε αγχώσουν περισσότερο.

Άκου το σώμα και τη ψυχή σου και δες τι είναι αυτό που έχεις πραγματικά ανάγκη αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν τόσα είδη σωματικής άσκησης που μπορείς να κάνεις, δεν υπάρχει λόγος να περιοριστείς σε ένα.

gymnastiki.jpg

Μήπως αυτό που χρειάζεσαι πραγματικά είναι ένα διάλειμμα;

Μερικές φορές, η έλλειψη κινήτρων ή η κατάπτωση δεν είναι σημάδι για να πιεστείς αλλά ένδειξη ότι χρειάζεσαι επειγόντως ένα διάλειμμα. Το να κάνεις διαλείμματα είναι γενικά ζωτικής σημασίας για τη συνολική σου υγεία. Εκτός από τα οφέλη για τη ψυχική υγεία, συνήθως με αυτόν τον τρόπο αισθάνεσαι περισσότερα κίνητρα και ενθουσιασμό για τη γυμναστική, τη διατροφή ή τις υγειείς συνήθειες. Σκέψου πόσο εύκολο είναι να σχεδιάζεις υγιεινά σνακ για τη Δευτέρα να έχεις περάσει καλά το Σαββατοκύριακο, έχεις βγει έξω κι έχεις κάνει ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις σου και πόσο δύσκολο αν όλο το ΣΚ δεν έκανες καμία παύση από τη δουλειά.

Έστω και μία ημέρα αυτοφροντίδας μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει θαύματα. Μην υποτιμάς το γεγονός ότι είναι ακόμα φθινόπωρο και θα έχεις περισσότερο χρόνο για ξεκούραση το χειμώνα. Άσε στην άκρη όσο μπορείς το τηλέφωνο, όταν τελειώνεις τη δουλειά, ασχολήσου με ευχάριστες δραστηριότητες και πέρνα μια μέρα με κάποιον ή κάτι που όντως σε γεμίζει. Όταν θα έρθει η ώρα να επιστρέψεις από το διάλειμμα, θα είσαι πιο ξεκούραστη, γεμάτη κίνητρα και όρεξη να αδράξεις τη μέρα σου.