Όταν ο πονόλαιμος χτυπάει την πόρτα!
Οι ιώσεις και τα κρυολογήματα έχουν κάνει αισθητή για τα καλά την παρουσία τους
Ο καιρός έχει κρυώσει για τα καλά ενώ σε αυτό προστίθεται η υγρασία. Τα κρυώματα είναι αναπόφευκτα και η εποχή επιβάλλει να χτυπήσουν πρώτα το λαιμό μας. Το αίσθημα του πονόλαιμου μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνο, ενώ πολλές φορές συνοδεύεται και από καταρροή ή μπούκωμα, φτάρνισμα, πυρετό καθώς και από πόνους. Στις περιπτώσεις αυτές μιλάμε για κρυολόγημα ή γρίπη. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται κατά κανόνα σε ιούς ,οι οποίοι είναι ιδιαίτερα μεταδοτικοί και εξαπλώνονται γρήγορα, ειδικά κατά το χειμώνα. Το σώμα μας δημιουργεί αντισώματα που καταστρέφουν τους ιούς οι οποίοι προκαλούν τα παραπάνω συμπτώματα, μια διαδικασία που διαρκεί περίπου μία εβδομάδα.
Στη περίπτωση της ίωσης αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να:
-Περιορίσετε τον ήπιο πόνο με ένα απλό αναλγητικό , β) τον έντονο πόνο με αντιφλεγμονώδη.
-Ανακουφίστε το λαιμό σας με ειδικές καραμέλες . Διαθέτουν θεραπευτική δράση ενώ συγχρόνως ανακουφίζουν από τον πόνο. Στην αγορά κυκλοφορούν καραμέλες που διαθέτουν στη σύνθεσή τους δραστικούς αντιμικροβιακούς παράγοντες που καταπολεμούν ένα ευρύ φάσμα μικροοργανισμών οι οποίοι προκαλούν τις στοματικές λοιμώξεις και το αίσθημα πόνου στο λαιμό. 'Ετσι, σαν αποτέλεσμα της αντισηπτικής προστασίας προσφέρουν και καταπραϋντική δράση.
-Πίνετε ζεστά (όχι καυτά) ροφήματα, καθώς τα ζεστά υγρά ενυδατώνουν και προκαλούν υπεραιμία στην περιοχή του λαιμού, με αποτέλεσμα να περιορίζουν τον πόνο. Επίσης βοηθούν στη ρευστοποίηση τυχόν εκκρίσεων από τη μύτη ή το στόμα.
-Το ζεστό τσάι με μέλι και λεμόνι είναι μια προτιμώμενη σπιτική θεραπεία για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο.
-Πίνετε φρεσκοστυμμένες πορτοκαλάδες. Το πορτοκάλι είναι φυσική πηγή βιταμίνης C, η οποία ,ως αντιοξειδωτικός παράγοντας ,ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην ανάρρωσή του. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα, αλλά σίγουρα θα σας ωφελήσει. Γι΄αυτό καλό θα είναι να συνεχίσετε να καταναλώνετε φυσικό χυμό πορτοκαλιού και αφού συνέλθετε.
-Φροντίστε να ντύνεστε καλά και να μην έχετε εκτεθειμένους στο κρύο το θώρακα και το λαιμό σας.
-Να κοιμάστε αρκετά και να τρέφεστε υγιεινά.
Αποφύγετε!
-Τα κρύα, καυτά ή πικάντικα φαγητά που μπορεί να ερεθίσουν το λαιμό σας περισσότερο.
-Να πίνετε ή να κάνετε μπουκώματα με αλκοόλ. Θα σας προσφέρουν πρόσκαιρη ανακούφιση ενώ τα μπουκώματα ενδέχεται να προκαλέσουν χημικό έγκαυμα στην ήδη πάσχουσα περιοχή.
Πρέπει να πάτε στο γιατρό:
-Εάν παρατηρήσετε ότι οι περιοχές δεξιά και αριστερά του λαιμού σας (λεμφαδένες) είναι πρησμένες.
-Όταν οι αμυγδαλές σας πονούν πολύ και έχουν μαζέψει πύον (αμυγδαλίτιδα).
-Εάν βουλώνουν και πονούν τα αυτιά σας (ωτίτιδα), δεν μπορείτε να αναπνεύσετε καθόλου από τη μύτη και νιώθετε μεγάλο βάρος στην περιοχή (πιθανή ένδειξη ιγμορίτιδας).
Πρέπει να πάρετε αντιβίωση:
Εάν και εφόσον τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα και επίμονα, ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει ποια αντιβίωση θα πάρετε και για πόσο διάστημα είναι ο γιατρός σας!
Διαβάστε ακόμη: