«Ήρθαμε να δείξουμε ποιος είναι το αφεντικό»: Ο Νάσος Γκαβέλας απαντά στο bullying μ'ένα ακόμα χρυσό

«Ήρθαμε να δείξουμε ποιος είναι το αφεντικό»: Ο Νάσος Γκαβέλας απαντά στο bullying μ'ένα ακόμα χρυσό
AP Photo/Emilio Morenatti

Ο Νάσος Γκαβέλας το έκανε ξανά. Κατέκτησε ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο κι έγινε ο πιο γρήγορος Παραολυμπιονίκης του κόσμου. Η ζωή του, όμως, δεν είναι πάντα ρόδινη.

Ένα ακόμη μετάλλιο μετρά η Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 και μάλιστα χρυσό. Στον πίνακα μεταλλίων, ο Νάσος Γκαβέλας έγραψε το όνομά του στην κορυφή, κατακτώντας το δεύτερο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα στίβου σε Παραολυμπιακούς.

Όντας μόλις 25 ετών και με σοβαρή δυσκολία στην όραση, ο αθλητής χάρισε στην Ελλάδα το 10ο μετάλλιο στους Αγώνες του Παρισιού και μάλιστα, το δεύτερο χρυσό. Σε μια εκπληκτική εμφάνιση με χρόνο 11.02 ο «χρυσός» αθλητής επανέλαβε την επιτυχία του Τόκιο, κάνοντας το back to back σε Παραολυμπιακούς και ανεβαίνοντας στο πιο ψηλό βάθρο.Μάλιστα, στους Αγώνες του Τόκιο, ο Νάσος κατέκτησε το χρυσό με χρόνο 10.82, κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο παραμένει μέχρι και σήμερα.

https://www.instagram.com/reel/C_jaxmhN7bb/

9 μετάλλια και πολλά δάκρυα συγκίνησης: Οι Έλληνες αθλητές δίνουν τη ψυχή τους στους Παραολυμπιακούς. Όσα έχουν κατακτήσει πριν από το επίτευγμα του Νάσου.

Ο Νάσος Γκαβέλας συγκινεί για ακόμα μία φορά

Λίγο μετά τον θρίαμβό του στο Παρίσι, ο Νάσος Γκαβέλας μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ και αναφέρθηκε σε όλες τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει όλο αυτό το διάστημα, ώστε να δώσει το παρών στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ δεν ξέχασε και τον συνοδό του Γιάννη Νυφαντόπουλου ο οποίος ήταν φανερά συγκινημένος.

https://www.instagram.com/p/C_i1lSjo14U/

Στις δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά πως όταν βρέθηκε σε αρκετά δύσκολες στιγμές, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναφέρθηκαν υποτιμητικά προς το πρόσωπό του και θεώρησαν πως δεν θα μπορούσε να τρέξει σε αγωνιστικό επίπεδο. Ο Νάσος, όμως, απέδειξε πως είναι πολύ πιο δυνατός απ’ ό,τι άλλοι νομίζουν και οι δυσκολίες που του έτυχαν δεν ήταν αρκετές να τον σταματήσουν από το πάθος του.

«Ήρθαμε εδώ για να δείξουμε ποιος είναι το αφεντικό των 100 μέτρων, ήρθαμε για να κερδίσουμε και όχι για να χάσουμε. Δύο μήνες με τον Γιάννη ήμουν σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, με τον τραυματισμό του Δημήτρη, όταν μου έλεγαν όλοι τι έγινε Γκαβέλα, μήπως τελείωσες, μήπως δεν μπορείς να τρέξεις.

Όχι μάγκες, δεν είναι ότι δεν μπορώ να τρέξω, είναι ότι θέλω χαμόγελο και ανθρώπους να το πιστεύουν παραπάνω από δύο φορές για να κερδίσουμε. Δεν είμαι μόνος μου, είναι και ο Γιάννης, τρέξαμε μέχρι τέλους. Μου είπε, εγώ θα τρέξω, αν θέλεις πέσε κάτω να συρθείς, πονάει, θα βγάλεις δέρμα. Κι έλεγα όχι ρε φίλε μην κάτσω να σκοτωθώ, θα σκοτωθώ στον τερματισμό και θα τους κερδίσουμε με τρία εκατοστά, κι έτσι έγινε.

Μαζί θα το κάψουμε, ραντεβού τώρα στις Βρυξέλλες στο Diamond League, τελευταία κουρσίτσα και θα πάμε να πανηγυρίσουμε με τον Καραλή και τον Τεντόγλου διότι στο ΟΑΚΑ δεν θα είναι μόνοι τους».

Στις δηλώσεις που έκανε μετά την απονομή των μεταλλίων, ο ίδιος δήλωσε ότι το back to back χρυσό μετάλλιο είναι «πολύ βαρύ». Το επίτευγμά του είναι η καλύτερη απάντηση στους επικριτές του και όπως λέει χαρακτηριστικά ο Νάσος, για να πετύχεις πρέπει να είσαι «συνεπής, ήρεμος, με κατεβασμένο το κεφάλι», αλλά και «απόλυτα συγκεντρωμένος και να πιστεύεις στον εαυτό σου».

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή δημοσίευσε δύο insta stories στον λογαριασμό της, με φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τέσσερα χρόνια πριν όταν ο Γκαβέλας είχε κερδίσει και πάλι το χρυσό. Η παρουσιάστρια έγραψε μάλιστα ότι τότε «μας είχε κάνει πολύ περήφανους για τις επιδόσεις αλλά και τη χρυσή καρδιά του».

Η ζωή του Νάσου δεν ήταν πάντα ρόδινη

Γεννήθηκε το 1999, είναι μόλις 25 ετών, αλλά από τα 10 του χρόνια είχε προβλήματα όρασης και από τα δύο μάτια.

Στην τετάρτη Δημοτικού άρχισε να μην διαβάζει καλά και να συλλαβίζει. Η δασκάλα τον μάλωνε επειδή νόμιζε πως δεν διάβαζε το μάθημα, ενώ οι συμμαθητές του, πίστευαν ότι έκανε πλάκα. Διαγνώσθηκε με τη νόσο Stargardt, που είναι γονιδιακή και έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική μείωσης της όρασης.

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, αγαπάει τον αθλητισμό από την πολύ μικρή του ηλικία. Ήθελε να δοκιμάσει όλα τα αθλήματα και δεν του άρεσε να κάθεται. Η ταχύτητα τον εκστασίαζε και ο στίβος ήταν κάτι ξεχωριστό για εκείνον και τον κέρδισε.

Παρά τις δυσκολίες, ο Νάσος τελείωσε το σχολείο και πέρασε στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα 17 του ξεκίνησε να αγωνίζεται σε διεθνείς διοργανώσεις για αθλητές με αναπηρίες και αν και δυσκολεύτηκε δεν το έβαλε κάτω.

Το 2018 στο Βερολίνο ήρθαν τα πρώτα μετάλλια, με το χρυσό στα 100μ. (Τ12) και το ασημένιο στα 200μ. Τότε, έκανε το πρώτο του επίτευγμα, αφού ήταν ο νεότερος αθλητής που αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στην κατηγορία του.

Το 2019, η όρασή του επιδεινώθηκε και άρχισε να αγωνίζεται στην κατηγορία Τ11 που οι δρομείς έχουν οδηγό. Οι επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν για την αθλητή, με πρώτο το χρυσό στα 100μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μπίντγκοζ με νέο πανευρωπαϊκό ρεκόρ, ενώ συνέχεια είχε και το χρυσό στο Τόκιο.

Όσα μετάλλια κι αν έχει κατακτήσει στην καριέρα του μέχρι τώρα, ο Νάσος Γκαβέλας δίνει το θάρρος και την ενθάρρυνση σε όσους βιώνουν οποιεσδήποτε δυσκολίες. «Στα παιδιά θα ήθελα να δώσω την συμβουλή να κυνηγούν τα όνειρά τους και αυτό που τους κάνει χαρούμενους. Ό,τι εμπόδια και αν προκύψουν, έχουν σίγουρα τη δύναμη να τα προσπεράσουν και να γίνουν ακόμα καλύτεροι.»

https://www.instagram.com/p/C_i8YzbI3Ae/