Το σύμβολο των πουλιών στο show της Stella McCartney έκρυβε ένα ισχυρό μήνυμα για τη βιωσιμότητα
Εσένα ποιος είναι ο αγαπημένος σου ήχος, όταν ξυπνάς το πρωί;
Μόδα, περιβάλλον, βιωσιμότητα. Τρεις διαφορετικές λέξεις και έννοιες που πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν πάνε μαζί. Ευτυχώς designers όπως η Stella McCartney είναι εδώ για να τους διαψεύσουν. Η Βρετανίδα σχεδιάστρια και κόρη του θρυλικού σκαθαριού κάνει κάθε χρόνο ένα βήμα πιο πέρα στο ταξίδι της βιώσιμης μόδας, φθάνοντας σήμερα στην ευχάριστη θέση να μας παρουσιάσει στο catwalk μία συλλογή κατά 91% φιλική ως προς το περιβάλλον. Είτε αυτό αφορά την προέλευση των υλικών της, είτε τη διαδικασία παραγωγής, είτε τη στήριξη αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Μιλάμε επομένως για αυτό που αποκαλούμε ηθική μόδα.
Κανένα σακάκι -Το flannel shirt είναι το πρώτο πανωφόρι που θα χρειαστείς τον Οκτώβριο
Εκτός, όμως, από όλα αυτά τα σπουδαία επιτεύγματά της η νέα της SS25 collection που παρουσιάστηκε στο Παρίσι είχε να μας αποκαλύψει και ένα βαθύτερο νόημα και συμβολισμό πίσω από τα πουλιά που είδαμε στο catwalk σε διάφορες μορφές. Πάνω σε printed φορέματα, ως charms πάνω στις τσάντες, ως μοτίβα σε sheer μπλουζάκια, ως bra tops από μεταλλικό υλικό αλλά και ως τεράστια κολιέ.
Stella McCartne: Ήρθε η στιγμή η μόδα να «ελευθερώσει» τα πουλιά.
«Τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο πουλιά σκοτώνονται για τα φτερά τους από τη βιομηχανία της μόδας κάθε χρόνο», δήλωσε η ίδια αμέσως μετά το show της στους fashion editors και τους δημοσιογράφους. «Όταν βλέπεις ένα όμορφο φτερωτό τελείωμα ή ένα puffer jacket με πουπουλένια επένδυση, δεν νομίζω ότι καταλαβαίνεις απαραίτητα ότι ένα πουλί έχει θανατωθεί. Και όλοι αγαπάμε τα πουλιά, σωστά; Οι άνθρωποι δεν συμπαθούν πραγματικά τις αγελάδες, για κάποιο λόγο, οπότε είναι διαφορετικό όταν μιλάμε για το δέρμα. Αλλά τα πουλιά είναι όμορφα, και είναι καιρός να θέσουμε αυτό το θέμα στην προσοχή της βιομηχανίας της μόδας».
Η φράση «Save What You Love» από το βιβλίο «Το τέλος του τέλους της γης» του Jonathan Franzen έγινε η κεντρική ιδέα πίσω από το συμβολισμό των πουλιών στην συλλογή της, μιας και ο ίδιος ο συγγραφέας στο συγκεκριμένο του έργο εξομολογείται το πόσο λάτρευε και τον γοήτευε η παρατήρηση των πουλιών. «Μόνο η βιομηχανία μόδας κακομεταχειρίζεται ή σκοτώνει 3,4 δισεκατομμύρια πάπιες, χήνες και όρνιθες για τα φτερά τους,» συνέχισε, υπογραμμίζοντας το πόσο θεραπευτικός είναι ο ήχος από το τραγούδι των πουλιών και πώς επιδρά ευεργετικά στην ψυχική μας υγεία. Η ίδια εξάλλου όπως έχει ξαναπεί αφήνεται και θεραπεύεται μέσα στη μαγεία της φύσης.
Στο παρακάτω βίντεο οι καλεσμένοι του show ανασύρουν και μιμούνται τον δικό τους αγαπημένο ήχο πουλιών, που όλοι ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να ακούμε στο μέλλον.
Πώς το bohemian girl έγινε η ηρωίδα του φθινοπώρου; Τα styling tips για να υιοθετήσεις την τάση