Θες να κάνεις καλή πρώτη εντύπωση; Οι ειδικοί λένε να αποφύγεις ένα και μόνο πράγμα

Το να κάνεις καλή πρώτη εντύπωση είναι το θεμέλιο για κάθε επαγγελματική ή προσωπική σχέση.
Σύμφωνα με τον επιχειρηματία Mark Cuban το να είσαι αρεστός είναι η πιο υποτιμημένη επαγγελματική ικανότητα κάποιου.
Και η έρευνα τον επιβεβαιώνει, αφού τα άτομα που είναι πιο αγαπητά τείνουν να κινητοποιούν και να καθοδηγούν τους άλλους πιο εύκολα, είναι πιο επιδραστικοί leaders, τα πηγαίνουν καλύτερα στις πωλήσεις και είναι πιο πιθανό να προσληφθούν ή να πάρουν αύξηση.
Για να γίνεις αρεστός πολλές φορές ξεκινάς από μια καλή πρώτη εντύπωση.
8 βραδινές συνήθειες ανθρώπων που δε θα γίνουν ποτέ πλούσιοι ή επιτυχημένοι, λέει η ψυχολογία
Αν και συνήθως όλοι ξέρουμε πως για να κάνεις καλή εντύπωση χρειάζεται η οπτική επαφή, το να χαμογελάς ή το να δείχνεις πως ενεργά ακούς τον άλλο, λίγοι έχουν στο μυαλό τους τι μπορεί να την καταστρέψει και αυτό είναι το «πέναλτι καινοτομίας», όπως είναι ο ορισμός.
Τι είναι το «πέναλτι καινοτομίας»;
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Phychological Science, οι άνθρωποι προτιμούν περισσότερο να ακούν για πράγματα που τους είναι οικεία παρά για πράγματα που ακούν για πρώτη φορά.
Αν για παράδειγμα ξεκινήσεις να λες για το ταξίδι σου στο Μπαλί σε κάποιον που δεν έχει ταξιδέψει ποτέ στο εξωτερικό, μην περιμένεις εκείνος να μπορεί να συνδεθεί.
Το «πέναλτι καινοτομίας» συμβαίνει επειδή ο ανθρώπινος λόγος έχει κάποια κενά στις πληροφορίες που δίνουμε όταν μιλάμε, τα οποία συμπληρώνονται από τους ανθρώπους που μας ακούν μόνο αν έχουν κάποια αντίστοιχη γνώση.
Αν δεν μπορεί να ταυτιστεί ο συνομιλητής σου συμπληρώνοντας αυτά τα κενά, τότε η συζήτηση που κάνετε δεν σας φέρνει πιο κοντά αλλά σας απομακρύνει.

Και δεν θα μπορούμε ποτέ να μιλάμε για νέες εμπειρίες που είχαμε;
Φυσικά και δεν σημαίνει πως δεν θα μπορείς να μοιραστείς μια νέα εμπειρία που είχες με κάποιον που γνωρίζεις πρώτη φορά ή πως αντίστοιχα εκείνος δεν θέλει να μάθει καινούργια πράγμα.
Αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να συμπληρώσεις εσύ τα κενά στις πληροφορίες που έδωσες έτσι ώστε να υπάρξουν μεγαλύτερες πιθανότητες να συνδεθεί με τα λεγόμενά σου.
Αν πάρουμε για παράδειγμα το ταξίδι στο Μπαλί, μην ξεκινήσεις μιλώντας πρώτα για όλα τα extreme sports που έκανες, ξεκίνα με πράγματα που όλοι έχουν μια σχετική εμπειρία - το πώς ήταν η πτήση, το φαγητό εκεί, το ξενοδοχείο και σιγά σιγά προχώρα και στις υπόλοιπες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές όσο πιο λεπτομερής είναι η ιστορία που λες (για να μπορεί να γεμίζει το κενό των πληροφοριών που αναφέραμε πιο πάνω), τόσο πιο χρήσιμη είναι η ιστορία σε αυτούς που την ακούν και τόσο πιο εύκολα μπορούν να σχετιστούν και να περάσουν καλά.
Όταν περνάει καλά ο συνομιλητής σου με αυτά που λες, τότε και εσύ περνάς καλά και επομένως έχετε μια εποικοδομητική επικοινωνία, κάνοντας και οι δύο μια καλή πρώτη εντύπωση.