Νιώθεις συνεχώς κουρασμένη; Ιδού τι μπορεί να φταίει
Και σίγουρα δε φταίει μόνο η... αυπνία
Μπορεί να κοιμήθηκες αρκετά τις ημέρες που μας πέρασαν και να μην άφησες λεπτό να πάει χαμένο, αλλά και πάλι βλέπεις το ξυπνητήρι σαν το χειρότερο εχθρό σου. Πέφτεις στο κρεβάτι νωρίς μα στο γραφείο δε σταματάς στιγμή να χασμουριέσαι. Αισθάνεσαι ένα ράκος και δεν ξέρεις πραγματικά τι σου φταίει. Δες μερικές από τις αιτίες που μπορεί να αισθάνεσαι κουρασμένη και φρόντισε να αλλάξεις τις συνήθειες που είχες μέχρι τώρα.
Δεν πίνεις αρκετό νερό: Αν δεν το έχεις καταλάβει, το νερό αποτελεί το μικρό θησαυρό της υγείας σου. Όταν δεν πίνεις υγρά, ο οργανισμός σου αφυδατώνεται και αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να αισθάνεσαι διαρκώς ένα... ράκος. Το αίμα στην προκειμένη περίπτωση είναι κάπως πιο παχύρευστο από όσο πρέπει και έτσι ο οργανισμός σου δεν απορροφά τα θρεπτικά συστατικά που του χρειάζονται.
Έχεις χαμηλό σίδηρο: Και δεν εννοούμε να ξεκινήσεις τις βιταμίνες, καθώς υπάρχουν άπειρες τροφές με τις οποίες μπορείς να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου. Ξηροί καρποί, πράσινα λαχανικά, φυστικοβούτυρο, μοσχαρίσιο κρέας, φακές και άλλα πολλά πρέπει να βρίσκονται συχνά πυκνά στο τραπέζι σου. Θα δεις ότι η κούραση θα είναι πια... παρελθόν και φυσικά εσύ πιο χαρούμενη.
Τα βλέπεις όλα... βουνό: Το άγχος είναι ο χειρότερος εχθρός της υγείας σου. Κάθε φορά που βρίσκεις ένα εμπόδιο μπροστά σου, τα χάνεις και εξαντλείσαι ψυχολογικά. Η ψυχολογία σου όμως έχει άμεση σύνδεση με το σώμα σου και όλο αυτό επιδράει πάνω του σε χρόνο... dt! Για αυτό, λοιπόν, φρόντισε να παίρνεις βαθιές ανάσες, να κάνεις μερικές ασκήσεις χαλάρωσης και να βλέπεις τα πάντα από τη θετική πλευρά της ζωής.
Τρως συνεχώς junk food: Ωραίες οι πίτσες, τα σουβλάκια και τα burger, αλλά οι «κακοί» τους υδατάνθρακες φέρνουν τα πάνω κάτω στο σώμα σου. Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ανεβαίνουν στιγμιαία και ξαφνικά... κατεβαίνουν και πάλι. Όλο αυτό καταπονεί τον οργανισμό και την ενέργειά σου. Για αυτό φρόντισε να τηλεφωνείς λιγότερες μέρες για delivery και τις υπόλοιπες να φτιάχνεις κάτι με τα χεράκια σου. Σίγουρα θα είναι πιο διαιτητικό και υγιεινό.
Δε λες ποτέ όχι: Γενικώς είσαι συγκαταβατικός τύπος και προσπαθείς να ευχαριστείς τους άλλους. Μέχρι πόσο όμως; Αν έχεις χτυπήσει 10ωρο στη δουλειά και μετά τρέχεις να ικανοποιήσεις τις επιθυμίες των άλλων, δε θα αργήσει και πολύ να χτυπήσει το καμπανάκι της εξάντλησης. Ναι δε σου λέμε να κοιτάξεις μόνο τον εαυτό σου, αλλά σίγουρα πρέπει να του αφιερώσεις το χρόνο που πρέπει.
Πίνεις πολύ αλκοόλ: Η συνήθεια που έγινε λατρεία. Με το που σχολάσεις πετάγεσαι με μερικούς συναδέλφους για ένα χαλαρό ποτάκι. Ναι από τη μία μπορεί να αισθάνεσαι ότι χαλαρώνεις, αλλά στην πραγματικότητα αυτά τα 2 ποτηράκια κρασιού επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου σου. Μήπως να το ελάττωνες λίγο;
Κοιτάς το κινητό σου πριν κοιμηθείς: Κλειδώνεις, κλείνεις τα φώτα και ξαπλώνεις. Όχι μόνη όμως καθώς συνηθίζεις να παίρνεις και το κινητό μαζί σου ή το tablet για να χαζέψεις λίγο. Ενημερώνεσαι για τα check in των φίλων σου και πατάς μερικά likes, αλλά το μικροσκοπικό αυτό φως της οθόνης καταστέλλει τη μελατονίνη. Η ορμόνη αυτή βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου και για αυτό είναι σημαντική. Φρόντισε να τσεκάρεις τα πάντα τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν κοιμηθείς και έπειτα πέσε στην αγκαλιά του... Μορφέα ανενόχλητη.
Διαβάστε ακόμα:
Έντονος βήχας: Πείτε του «αντίο» στο άψε σβήσε
Ιγμορίτιδα: Πώς να την αντιμετωπίσετε με φυσικούς τρόπους