Πόσο συχνά πρέπει να αγοράζεις καινούργια εσώρουχα;

Πόσο συχνά πρέπει να αγοράζεις καινούργια εσώρουχα;

Πολλά προϊόντα έχουν ημερομηνία λήξης, τα εσώρουχα είναι ένα από αυτά;

Είναι δεδομένο ότι πρέπει να αλλάζεις τα εσώρουχα σου καθημερινά και να τα πλένεις πριν τα φορέσεις ξανά (προφανώς). Αλλά τι γίνεται με τη διάρκεια ζωής των εσωρούχων σου – από άποψη υγιεινής, υπάρχει ένα βέλτιστο σημείο όταν πρέπει να πετάξεις τα παλιά σου και να προμηθευτείς ολοκαίνουργια εσώρουχα;

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζεις, λέει η Taraneh Shirazian, MD, γυναικολόγος στο NYU Langone. Για αρχή, κανένα ιατρικό στοιχείο δεν δείχνει ότι η χρήση παλαιών εσωρούχων είναι σίγουρα ανθυγιεινή ή παράγοντας κινδύνου για μια κολπική κατάσταση, λέει η Δρ Shirazian. Όμως, όσον αφορά την άνεση και τη μείωση των πιθανοτήτων τυχόν ζητημάτων που συμβαίνουν - όπως αλλεργική αντίδραση ή λοίμωξη - είναι λογικό να αντικαθιστάς τα εσώρουχα σου τακτικά, συμβουλεύει.

Ο Philip Tierno, PhD, κλινικός καθηγητής μικροβιολογίας και παθολογίας στη Σχολή Ιατρικής της Νέας Υόρκης και συγγραφέας του «First Wear a Mask: Ένας οδηγός γιατρού για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας και πέραν αυτού», συμφωνεί ότι τα εσώρουχα δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Αλλά αν τα εσώρουχα σου είναι "μηχανικά δυσλειτουργικά" - με άλλα λόγια, έχουν τρύπες ή το ελαστικό έχει χαλαρώσει - ήρθε η ώρα να τα αντικαταστήσεις.

Τι μπορεί να συμβεί αν φοράς παλιά εσώρουχα;

Ο κίνδυνος δεν είναι υψηλός, αλλά τα φθαρμένα εσώρουχα μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα υγείας. Εάν ένα ζευγάρι δεν ταιριάζει πλέον σωστά, μπορεί να σφραγίσει την υγρασία που θα ήταν κανονικά μακριά - οδηγώντας σε μύκητες και άλλες λοιμώξεις, εξηγεί η Δρ Shirazian. Και αν οι ραφές των εσωρούχων σου είναι ξεφτισμένες, ενδέχεται να ερεθίσουν το δέρμα σου και να οδηγήσουν σε κοψίματα ή εκδορές που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Από τι υλικό είναι φτιαγμένο το εσώρουχό σου έχει σημασία περισσότερο από το πόσο φθαρμένο είναι. «Όταν επιλέγεις εσώρουχα για πρώτη φορά, πρόσεξε πράγματα όπως φυσικά υλικά και βαφές και χημικές ουσίες», προτείνει η Δρ Shirazian. Συνιστά να φοράς βαμβακερά εσώρουχα, επειδή αναπνέουν και δεν αφήνουν την υγρασία να συσσωρεύεται τόσο εύκολα, με αποτέλεσμα πιθανώς μόλυνση. Από την άλλη πλευρά, συνθετικά υφάσματα όπως νάιλον και Spandex διατηρούν την υγρασία και δεν στεγνώνουν εύκολα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ερεθισμού και μόλυνσης.



Κεντρική φωτογραφία:Pexels.com