4 τρόποι για να καταπολεμήσεις τη ναυτία φυσικά
Ένα πραγματικά άβολο συναίσθημα.
Η ναυτία είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν. Δεν είναι ποτέ ευχάριστο συναίσθημα και μπορεί να προκύψει σε μια ποικιλία καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης ή ενός ταξιδιού. Τα φάρμακα κατά της ναυτίας χρησιμοποιούνται συνήθως για να το ανακουφίσουν. Δυστυχώς, τέτοια φάρμακα μπορεί να έχουν αρνητικές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της υπνηλίας.
Εμείς το ψάξαμε λίγο και επειδή ξέρουμε πόσο άβολη κατάσταση είναι η ναυτία σου βρήκαμε τέσσερις τρόπους για την αντιμετωπίσεις φυσικά.
#1. Φάε ginger
Το τζίντζερ είναι ένα δημοφιλές φυσικό «φάρμακο» που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της ναυτίας. Ο τρόπος που λειτουργεί δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ενώσεις στο τζίντζερ μπορούν να λειτουργήσουν με παρόμοιο τρόπο με τα φάρμακα κατά της ναυτίας. Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες συμφωνούν ότι το τζίντζερ είναι αποτελεσματικό στη μείωση της ναυτίας σε διάφορες καταστάσεις.
Για παράδειγμα, η κατανάλωση τζίντζερ μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της ναυτίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το τζίντζερ μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό στη μείωση της ναυτίας που συνήθως αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι μετά από χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση. Δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με την πιο αποτελεσματική δοσολογία, αλλά οι περισσότερες από τις παραπάνω μελέτες παρείχαν στους συμμετέχοντες 0,5 έως 1,5 γραμμάρια αποξηραμένης ρίζας τζίντζερ ανά ημέρα.
Η χρήση τζίντζερ είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να περιορίσεις την πρόσληψη τζίντζερ εάν είσαι επιρρεπής σε χαμηλή αρτηριακή πίεση ή χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή εάν παίρνεις αραιωτικά αίματος.
#2. Αρωματοθεραπεία μέντας
Η αρωματοθεραπεία μέντας είναι μια άλλη εναλλακτική λύση που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ναυτίας. Μία μελέτη αξιολόγησε τις επιπτώσεις της σε γυναίκες που μόλις είχαν γεννήσει με καισαρική τομή. Εκείνες που εκτέθηκαν σε μυρωδιά μέντας αξιολόγησαν το επίπεδο της ναυτίας τους σημαντικά χαμηλότερο από εκείνες που έλαβαν φάρμακα κατά της ναυτίας ή εικονικό φάρμακο.
Σε μια άλλη μελέτη, η αρωματοθεραπεία μέντας ήταν αποτελεσματική στη μείωση της ναυτίας στο 57% των περιπτώσεων. Σε μια τρίτη μελέτη, η χρήση μιας συσκευής εισπνοής που περιέχει έλαιο μέντας κατά την έναρξη της ναυτίας μείωσε τα συμπτώματα - εντός δύο λεπτών από τη θεραπεία - στο 44% των περιπτώσεων.
#3. Κόψε ένα λεμόνι
Οι μυρωδιές εσπεριδοειδών, όπως αυτή από ένα φρεσκοκομμένο λεμόνι, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ναυτίας σε έγκυες γυναίκες. Σε μια μελέτη, μια ομάδα 100 εγκύων γυναικών έλαβε εντολή να εισπνεύσει αιθέρια έλαια λεμονιού ή αμυγδάλου μόλις αισθανόταν ναυτία.
Στο τέλος της τετραήμερης μελέτης, εκείνες της ομάδας λεμονιών βαθμολόγησαν τη ναυτία τους έως και 9% χαμηλότερη από εκείνη που έλαβε το εικονικό φάρμακο αμυγδαλέλαιο.
Ο τεμαχισμό ενός λεμονιού ή το απλό ξύσιμο της φλούδας του μπορεί να λειτουργήσει με παρόμοιο τρόπο, επειδή βοηθά στην απελευθέρωση των αιθέριων ελαίων του στον αέρα. Ένα φιαλίδιο αιθέριου ελαίου λεμονιού μπορεί να είναι μια πρακτική εναλλακτική λύση για χρήση όταν είσαι μακριά από το σπίτι.
#4. Χρησιμοποίησε ορισμένα μπαχαρικά
Πολλά μπαχαρικά είναι δημοφιλείς θεραπείες που συχνά συνιστώνται για την καταπολέμηση της ναυτίας. Τα περισσότερα από αυτά τα μπαχαρικά υποστηρίζονται αποκλειστικά από ανέκδοτα στοιχεία. Ωστόσο, η δύναμη καταπολέμησης της ναυτίας αυτών των τριών μπαχαρικών υποστηρίζεται από ορισμένα επιστημονικά στοιχεία.
Σκόνη μάραθου: Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της εμμήνου ρύσεως, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας και να βοηθήσει τις γυναίκες να βιώσουν μικρότερες περιόδους.
Κανέλα: Μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της ναυτίας που βιώνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.
Εκχύλισμα κύμινου: Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση συμπτωμάτων όπως κοιλιακό άλγος, ναυτία, δυσκοιλιότητα και διάρροια σε άτομα που πάσχουν από IBS (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου). Αν και αυτά τα τρία μπαχαρικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ναυτίας σε ορισμένα άτομα, υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες και χρειάζονται περισσότερες για να εξαχθούν ισχυρά συμπεράσματα.