Πόσες φορές είναι φυσιολογικό να ξυπνάς τη νύχτα, ανάλογα με την ηλικία σου;

Άρτεμις Σκούφου
Πόσες φορές είναι φυσιολογικό να ξυπνάς τη νύχτα, ανάλογα με την ηλικία σου;
Unsplash

Είναι λογικό να ξυπνάς μες τη νύχτα για να πας τουαλέτα και να πιείς νερό; Και μέχρι πόσες φορές το βράδυ είναι εντάξει να το κάνεις, με βάση την ηλικία σου; Όσα πρέπει να προσέξεις, αν έχεις κι εσύ την τάση να σηκώνεσαι από το κρεβάτι, διακόπτοντας τον ύπνο σου. 

Ήξερες ότι το να σηκώνεσαι το βράδυ για να πας τουαλέτα έχει ονομασία; Λέγεται νυκτουρία και μάλιστα αποδεικνύεται ότι υπάρχει και ένας λογικός αριθμός που μπορείς να ξυπνάς τη νύχτα, ανάλογα με την ηλικία σου.

Βέβαια, δεν έχουν όλες οι νυχτερινές διαταραχές να κάνουν με την τουαλέτα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010, λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο από εμάς ξυπνάει στη μέση της νύχτας τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ παλαιότερη έρευνα διαπίστωσε ότι το 23% από εμάς ξυπνάει τουλάχιστον μία φορά. Και σύμφωνα με τους ειδικούς του Ιδρύματος Ύπνου, οι αριθμοί αυτοί μπορεί να επηρεάζονται από την ηλικία, καθώς μετά τα 60 ο κιρκάδιος ρυθμός μας αλλάζει.

Αν ξύπνησες κατά τη διάρκεια της νύχτας υπάρχει τρόπος για να ξανακοιμηθείς

Πόσες φορές είναι φυσιολογικό να σηκώνεσαι τη νύχτα;

Ως έφηβοι, οι κιρκάδιοι ρυθμοί μας επιμηκύνονται - που σημαίνει ότι το «φυσικό» σημείο αφύπνισης είναι αργότερα από το συνηθισμένο.

Όμως, συντομεύουν μεταξύ των ηλικιών 60-65 ετών. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν καλύτερη συγκέντρωση το πρωί σε ό,τι κάνουν, αλλά μπορεί επίσης να νιώθουν την ανάγκη να πάνε για ύπνο νωρίτερα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα των ηλικιωμένων τους λέει να κοιμηθούν στις 7-8 το απόγευμα για να ξυπνήσουν στις 3-4 το πρωί. Φυσικά, κάποιοι προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν, οδηγώντας σε διαταραγμένο ή ανεπαρκή ύπνο.

Το Johns Hopkins Medicine λέει ότι έχουμε μικρά ξυπνήματα περίπου 20 φορές τη νύχτα, αλλά δεν το θυμόμαστε ή δεν το παρατηρούμε. Για τους περισσότερους ενήλικες, οι ειδικοί λένε ότι είναι μέσα στο φυσιολογικό εύρος να ξυπνάμε περίπου δύο ή τρεις φορές τη νύχτα - αυτό όμως δεν πρέπει να μας κρατάει ξύπνιους.

Για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, ωστόσο, αυτά τα δύο ή τρία ξυπνήματα μπορεί να αποτελούν μέρος ενός μοντέλου ύπνου που κορυφώνεται με το ξύπνημα στις 3-4 π.μ. - και μπορεί να δυσκολεύονται να ξανακοιμηθούν μετά.

Αυτό το φυσικό ξύπνημα μπορεί να μοιάζει με διακοπή του ύπνου - ειδικά αν δεν αλλάζει η ώρα που κοιμάται κάποιος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «διαταραγμένο ύπνο» από εκείνο το σημείο και μετά, λέει το Ίδρυμα Ύπνου.

Οι ηλικιωμένοι ενήλικες έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να έχουν συνολικά μικρότερη διάρκεια ύπνου και να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν, πράγμα που σημαίνει ότι το νωρίτερο ξύπνημα και οι προσπάθειες να αποκοιμηθούν μετά από αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερα ξυπνήματα.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, το οποίο λέει ότι οι νεότεροι ενήλικες πρέπει να στοχεύουν σε ένα νυχτερινό ξύπνημα ή και λιγότερο, διπλασιάζει το ποσοστό αυτό για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Όσοι τοποθετούν τον μέσο όρο πιο κοντά στις δύο ή τρεις φορές τη νύχτα, θα μπορούσαν να περιμένουν ότι θα φτάσει τις τέσσερις ή ακόμη και τις πέντε φορές.

Τι πρέπει να προσέξεις;

Οι ειδικοί συστήνουν ότι πρέπει να επισκεφθεί γιατρό «αν κάποιος δεν μπορεί να κοιμηθεί ή να παραμείνει κοιμισμένος για αρκετή ώρα ώστε να αισθάνεται ανανεωμένος, καθώς μπορεί να πάσχει από αϋπνία».

Αυτός δεν έχει να κάνει τόσο με το πόσες φορές ξυπνάς μες τη νύχτα, αλλά με το πώς νιώθεις την επόμενη μέρα, με το Ινστιτούτο Γήρανσης να συμβουλεύει ότι «το να ξυπνάς κάθε μέρα νιώθοντας κουρασμένη είναι σημάδι ότι δεν ξεκουράζεσαι όσο χρειάζεσαι».

Εάν υπάρχουν ξαφνικές αλλαγές στον ύπνο σου, αυτό είναι κάτι που μπορείς να κοιτάξεις με τον παθολόγο, καθώς σε μερικές περιπτώσεις συνδέονται με την άνοια.