Βελτιώστε την ποιότητα του ύπνου σας
Με την βοήθεια των πέντε αισθήσεων
Σίγουρα το έχετε ξανακούσει: για να κοιμάστε καλύτερα, το υπνοδωμάτιο πρέπει να είναι το ησυχαστήριό σας, ένας χώρος απ' τον οποίο το άγχος και η πίεση της κάθε μέρας θα μένουν απέξω. Πώς, όμως, μπορεί κανείς να δημιουργήσει το ιδανικό περιβάλλον ύπνου; Ο Εθνικός Οργανισμός Ύπνου των Η.Π.Α. Έχει tips για το πώς, χρησιμοποιώντας και τις πέντε αισθήσεις σας, θα κάνετε το υπνοδωμάτιό σας όσο πιο φυλικό προς τον ύπνο γίνεται.
Αφή
Μία νύχτα καλού ύπνου μπορεί να εξαρτάται και από την άνεση την οποία νιώθετε μέσα στο υπνοδωμάτιό σας. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ιδανική θερμοκρασία, μέσα στο υπνοδωμάτιο είναι περίπου οι 18,5 βαθμοί Κελσίου. Η αίσθηση του στρώματος, των σεντονιών και των μαξιλαριών είναι επίσης πολύ σημαντική. Το στρώμα πρέπει να είναι άνετο αλλά και να σας στηρίζει, ώστε να ξυπνάτε ξεκούραστοι και χωρίς πιασίματα ή πόνους.
'Οραση
Το περιβάλλον του υπνοδωματίου και τα οπτικά ερεθίσματα μέσα σε αυτό είανι πολύ σημαντικά. Έχετε ξυπνήσει ποτέ μερικά λεπτά πριν αρχίσει να χτυπάει το ξυπνητήρι, θαυμάζοντας το βιολογικό σας ρολόι; Οι άνθρωποι έχουμε ένα εσωτερικό «ρολόι» που αντιλαμβάνεται τους κύκλους της φύσης -το φως και το σκοτάδι. Το φως του ήλιου γίνεται αισθητό από τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, τα οποία στέλνουν τα μηνύματά τους στον εγκέφαλο. Το φως στο υπνοδωμάτιο επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου σας οπότε, καλό θα είναι να δημιουργήσετε, τις ώρες του ύπνου σας, όσο το δυνατόν πιο σκοτεινό περιβάλλον.
Ακοή
Όσο κοιμάστε, ο εγκέφαλος εξακολουθεί να λειτουργεί και να επεξεργάζεται τους ήχους. Οι θόρυβοι μπορεί να «εισβάλλουν» στον ύπνο σας ακόμα κι αν εσείς δεν τους ακούτε. Εκτός από το να ξυπνήσετε, οι ήχοι μπορεί να σας κάνουν να κινείστε ανήσυχα στο κρεβάτι, να εναλάσσετε τα στάδια του ύπνου σας ή και να μεταβάλλει, ο οργανισμός σας, τους χτύπους της καρδιάς αλλά και την αρτηριακή σας πίεση- όλα αυτά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, που το πρωί να μην θυμάστε τίποτα. Είναι αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ένας ήχος μας ενοχλεί ή όχι, ανάλογα με τους προσωπικούς συνειρμούς που μας δημιουργεί. Γι' αυτό, για παράδειγμα, μία μητέρα, μπορεί να κοιμάται δίπλα στον άντρα της που ροχαλίζει, αλλά ξυπνάει αμέσως μόλις αρχίσει να κλαίει το μωρό της.
Όσφρηση
Αυτό που αναπνέετε, την ώρα που κοιμάστε, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που θα αισθάνεστε το επόμενο πρωί. Ένα άρωμα που σας αρέσει στον χώρο του ύπνου σας μπορεί να βοηθήσει να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι, ορισμένες μυρωδιές μπορούν να επιβραδύνουν τους παλμούς της καρδιάς και να ρίξουν την αρτηριακή μας πίεση, συμβάλλοντας, έτσι στην χαλάρωση του οργανισμού.
Γεύση
Ότι φάτε ή πιείτε, τις ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι, μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας. Τα φαγητά που μπορεί να πέσουν βαριά στο στομάχι, όπως τα τηγανητά ή τα καυτερά, καλό είναι να αποφεύγονται το βράδυ. Το αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει να σας πάρει ο ύπνος, αλλά μπορεί, επίσης, να κάνει δυσκολότερο να παραμείνετε κοιμησμένοι καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, γι' αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται. Η επίδραση της καφεΐνης στον οργανισμό μπορεί να κρατήσει πολλές ώρες, γι' αυτό καλό είναι να μην καταναλώνεται μετά τις πρώτες απογευματινές ώρες.
Διαβάστε ακόμα:
Μέλι: Τέσσερις ιδιότητες της θαυματουργής τροφής που μπορεί να αγνοούσατε
Tα 6 λάθη που κάνουν οι γυναίκες με την υγεία τους
Πώς να διατηρήσετε το μαύρισμά σας περισσότερο