Η Ελένη Ράντου μίλησε για την άνοια και είπε 5 αλήθειες που πρέπει να ακουστούν

Γεωργία Βλαχοπούλου
Η Ελένη Ράντου μίλησε για την άνοια και είπε 5 αλήθειες που πρέπει να ακουστούν

Η μαμά της Ελένης Ράντου τα τελευταία 7 χρόνια πάσχει από άνοια και η ηθοποιός για ακόμα μια φορά μίλησε για το πώς βιώνει ο φροντιστής ενός τέτοιου ατόμου την ασθένεια.

Η Ελένη Ράντου το μεσημέρι της Τρίτης (10/9) βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή Στούντιο 4 της ΕΡΤ, με αφορμή τον ρόλο της στη νέα σειρά του καναλιού για τη ζωή της Μαρίας Κάλλας (σ.σ Η Μαρία που έγινε Κάλλας).

Η γνωστή ηθοποιός θα υποδυθεί τη μητέρα της, ωστόσο πέρα από τον ρόλο της στη συνέντευξή της στη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και στον Θανάση Αναγνωστόπουλο η ίδια μίλησε για το πώς βιώνει την κατάσταση της υγείας της δίκης της μαμάς.

Η Ελένη Ράντου στο πλευρό του Βασίλη Παπακωνσταντίνου μαζί με την κόρη τους στην Πετρούπολη

Η μητέρα της Ελένης Ράντου τα τελευταία 7 χρόνια πάσχει από άνοια κι εκείνη είναι η πλέον αρμόδια για κάθε απόφαση που πρέπει να παρθεί για τη ζωή της, κάτι το οποίο όπως έχει εκμυστηρευτεί είναι αρκετά ψυχοφθόρο.

Η ηθοποιός ωστόσο, αυτή τη φορά αναφέρθηκε και στο πώς αισθάνεται ο φροντιστής ενός τέτοιου ατόμου, όπως και στις ελλείψεις του κράτους σε σχέση με μια ασθένεια που τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται και σε ηλικίες κάτω των 65 ετών.

5 αλήθειες για την άνοια από την Ελένη Ράντου

1. Ένας άνθρωπος με άνοια χρειάζεται συνεχή φροντίδα

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με άνοια είναι το γεγονός πως πρέπει να υπάρχει κάποιος συνεχώς δίπλα τους, αφού δεν έχουν συναίσθηση του τι κάνουν, γι’ αυτό αν ένα παιδί, όπως η Ελένη Ράντου, δεν μπορεί να βρίσκεται όλη την ώρα δίπλα στον ανοϊκό γονιό του, θα πρέπει να βρει εξωτερική βοήθεια που θα κοστίζει πολύ και δεν θα καλύπτεται από κάποιον κρατικό φορέα.

«Είναι μια επικίνδυνη ασθένεια, είναι αβάσταχτη. Έχεις έναν άνθρωπο που δεν ξέρεις αν θα γυρίσει να πάρει να βάλει κάτι στο στόμα του το οποίο θα είναι θανατηφόρο. Μακάρι να ξεκινήσει μια κρατική μέριμνα για όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στη θέση να φροντίζονται και ακινητοποιούνται».

2. Είναι πολύ επίπονη ψυχολογικά ασθένεια για τους φροντιστές

Οι φροντιστές ανοϊκών ατόμων είναι συνήθως τα παιδιά τους. Αυτά κάθε μέρα θα πρέπει να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις για τη ζωή τους. Οι γονείς μας είναι το μεγαλύτερο στήριγμά μας και σίγουρα το να βλέπεις να «γκρεμίζεται» καθημερινά αυτό το στήριγμα δεν είναι καθόλου εύκολο. Είναι βασανιστικό.

Είναι επτά χρόνια και ακόμα πηγαίνω και βλέποντας την κατάσταση λυγίζω…Δεν μπορώ με αυτό το πράγμα να συμφιλιωθώ. Αυτή η ασθένεια έχει πολλά στάδια. Μέχρι να συμφιλιωθείς με το ένα, έρχεται το επόμενο που είναι ακόμα χειρότερο. Ξέρεις τι έχω κάνει; Δουλεύω πάρα πολύ. Για να αποσπάσω την προσοχή μου.

3. Δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί για την άνοια

Στη συνέχεια, η Ελένη Ράντου αναφέρθηκε και στο γεγονός πως δεν υπάρχουν καθόλου εξειδικευμένοι γιατροί για την άνοια. Σίγουρα δεν έχει κατανοηθεί πλήρως ο λόγος που συμβαίνει και ο τρόπος που θα μπορούσε ή να γιατρευτεί ή να συντηρηθεί σαν κατάσταση, ωστόσο το γεγονός ότι η ίδια χρειάστηκε να πηγαίνει με τη μαμά της από τον παθολόγο στον νευρολόγο ήταν κάτι που σίγουρα επιβάρυνε την όλη διαχείριση της κατάστασης.

4. Δεν υπάρχουν ειδικά κέντρα για την άνοια

Παράλληλα, η ηθοποιός αναφέρθηκε και στο γεγονός πως τα άτομα με άνοια που δεν μπορούν να μείνουν στο σπίτι τους καθώς χρήζουν ανώτερης και εξειδικευμένης φροντίδας καταλήγουν σε δομές ηλικιωμένων, ωστόσο η κατάσταση της υγείας τους σίγουρα απαιτεί κάτι πιο εξειδικευμένο και σαν χώρο και σαν υπηρεσία.

5. Το κόστος της φροντίδας είναι υψηλό και θα έπρεπε να υπάρχει κρατική μέριμνα

Η Ελένη Ράντου ανέφερε τέλος πως το κόστος για τη φροντίδα συνολικά των ατόμων με άνοια είναι πολύ ακριβό. Ωστόσο, όπως είπε είναι «μόνη» της όσων αφορά την κάλυψη όλων όσων χρειάζεται η μητέρα της, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο για την ίδια, όπως και για κάθε φροντιστή.