Ντίνος Καρύδης: To «αντίο» της Finos Film και όσα είχε πει η Σμαράγδα Καρύδη για τον μπαμπά της

Γεωργία Βλαχοπούλου
Ντίνος Καρύδης: To «αντίο» της Finos Film και όσα είχε πει η Σμαράγδα Καρύδη για τον μπαμπά της

Ο σπουδαίος ηθοποιός Ντίνος Καρύδης έφυγε σε ηλικία 85 ετών και σίγουρα αυτό που όλοι ήξεραν ήταν η λατρεία που είχε στην κόρη του, Σμαράγδα.

Θλίψη προκάλεσε στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και σε όλους εμάς που αγαπήσαμε τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, η είδηση πως ο σπουδαίος ηθοποιός Ντίνος Καρύδης - μπαμπάς της Σμαράγδας Καρύδη και σύζυγος της Τζούλιας Αργυροπούλου - έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 85 ετών και ύστερα από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Έφυγε από τη ζωή ο Ντίνος Καρύδης σε ηλικία 85 ετών

Την είδηση έκανε γνωστή ο ηθοποιός, πρόεδρος του ΣΕΗ και φίλος του σπουδαίου ηθοποιού, Σπύρος Μπιμπίλας, μέσα από ανάρτησή του στα social media.

https://www.instagram.com/p/C_8ptU-ozoM/

Το «αντίο» στον Ντίνο Καρύδη

Ο Ντίνος Καρύδης είχε συνεργαστεί με πολλούς ηθοποιούς και είχε πολλές συμμετοχές στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη μάλιστα, ήταν που ξεκίνησε να τον γνωρίζει το ευρύ κοινό (το «ξανθό αγόρι» δίπλα στην Ελληνίδα σταρ έλεγαν στην αρχή), αφού μαζί της έπαιξε σε πολλές ταινίες, μεταξύ των οποίων «Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Διπλοπενιές», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», «Υπολοχαγός Νατάσα». Παράλληλα, είχε συνεργαστεί και με την Τζένη Καρέζη στις ταινίες «Ερωτική Συμφωνία» και «Μαντώ Μαυρογένους».

Κάπως έτσι, η Finos Film τον αποχαιρέτησε με μια συγκινητική ανάρτηση στα social media.

«Αντίο λέμε σήμερα στον σπουδαίο ηθοποιό Ντίνο Καρύδη, που έφυγε χτες από κοντά μας σε ηλικία 85 ετών. Ένας αξιοπρεπής και σεμνός άνθρωπος της τέχνης, που με το γοητευτικό παρουσιαστικό, το διαπεραστικό βλέμμα, το ταλέντο, το χιούμορ αλλά και την μοναδική του φωνή, μας άφησε ξεχωριστές ερμηνείες. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην κόρη του Σμαράγδα Καρύδη και την σύζυγό του Τζούλια Αργυροπούλου», έγραφε η ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα της Finos Films στο Instagram.

https://www.instagram.com/p/C_98ZjWKIs-/

Πέρα από τη Finos Film και οι πρωινές εκπομπές που έκαναν σήμερα πρεμιέρα αναφέρθηκαν στην απώλειά του με διάφορα αφιερώματα. Η Σταματίνα Τσιμτσιλή, ο Γιώργος Λιάγκας αλλά και η Φαίη Σκορδά αποχαιρέτησαν τον σπουδαίο ηθοποιό, στέλνοντας τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια.

Το άγχος της Φαίης Σκορδά στην πρεμιέρα και το μήνυμα της Καινούργιου για το τέλος της τοξικότητας

Μάλιστα, η Φαίη Σκορδά απευθύνθηκε και στην Σμαράγδα Καρύδη, αφού μπορεί όπως είπε να καταλάβει αυτό που περνάει η ηθοποιός, μιας και η ίδια έχασε τον πατέρα της πριν από λίγους μήνες.

«Δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε κάτι πολύ δύσκολο, στενάχωρο που έχει να κάνει με την οικογένεια της Σμαράγδας Καρύδη και να πω συλλυπητήρια, ξεκινώντας από αυτό Προφανώς ο Ντίνος Καρύδης ήταν εξαιρετικός ηθοποιός, αγαπημένος με τη δική του πορεία, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών. Ξεκινάω όμως, μου επιτρέπετε από την Σμαράγδα, γιατί επειδή το έχω ζήσει πρόσφατα, ανθρώπινα και μόνο θέλω να της πω συλλυπητήρια. Ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ένας γλυκύτατος άνθρωπος, ένας εξαιρετικός ηθοποιός», είπε χαρακτηριστικά η παρουσιάστρια.

Το μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού

Μαθαίνοντας για την απώλεια του ηθοποιού και η Λίνα Μενδώνη, η Υπουργός Πολιτισμού, έκανε δήλωση, λέγοντας:

«Η απώλεια του Ντίνου Καρύδη, μας στερεί από έναν έντιμο και ευαίσθητο άνθρωπο με αρχές αλλά και έναν πολυδιάστατο ηθοποιό, με μακρόχρονη και γόνιμη πορεία. Δοκιμάστηκε, από πολύ νέος, στο θέατρο, με επιτυχία σε μια ευρύτατη γκάμα ρόλων, προερχόμενων από το κλασικό έως και το σύγχρονο ρεπερτόριο, υπηρετώντας τους πιστά και αφοσιωμένα, αξιοποιώντας στο έπακρο τα εκφραστικά του μέσα και χαρίζοντας, με το πλούσιο ταλέντο του, ερμηνείες που δίκαια τον καθιέρωσαν.

Δημιούργησε, το 1983, το Θέατρο «Ελεύθερη Αυλαία», με την ηθοποιό και σύζυγό του Τζούλια Αργυροπούλου και συναδέλφους του, επιδιώκοντας να αναμετρηθεί με απαιτητικά κείμενα και δυσκολοερμήνευτους ρόλους.

Η ωριμότητά του στη σκηνή και την οθόνη έμοιαζε πάντοτε φυσική. Ωστόσο, έκρυβε, όχι μόνον ένα πολύπλευρο ταλέντο, αλλά και πολλή δουλειά, αφοσίωση και μεγάλη εμπειρία. Με την ίδια φυσικότητα που ερμήνευε τους θεατρικούς ρόλους, εμφανίστηκε επανειλημμένα, αλλά επιλεκτικά, και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, κερδίζοντας την αναγνώριση του κοινού.

Στη σύζυγό του Τζούλια και την κόρη του Σμαράγδα, αγαπημένες συμπαραστάτριές του, στη ζωή και την Τέχνη, στους φίλους και τους συναδέλφους του, απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια».

H λατρεία του Ντίνου Καρύδη για την Σμαράγδα του

Ο Ντίνος Καρύδης είχε μεγάλη αγάπη στην Σμαράγδα Καρύδη κι αυτό ήταν κάτι που και η ίδια γνώριζε. Άλλωστε, όπως είχε αποκαλύψει ο μπαμπάς της είχε παντού φωτογραφίες της.

«Έχετε δει πόσο χαζοπατέρας είναι. Όπως έχει και στο σπίτι δεκάδες φωτογραφίες, όπως έχει και στα καμαρίνια των θεάτρων που παίζει. Μπαίνω σε άλλα θέατρα και βλέπω τη φάτσα μου», είχε πει χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Έλα Χαμογέλα» η Σμαράγδα Καρύδη για τον πατέρα της.

Ο Ντίνος Καρύδης το 2010 είχε δώσει τη δική του μάχη με τον καρκίνο, ενώ το 2018 μετά από έμφραγμα που υπέστη χρειάστηκε να βάλει βηματοδότη. Τότε η Σμαράγδα Καρύδη είχε πει για εκείνον στην Real News:

«Ευτυχώς, τώρα είναι σε ανάρρωση στο σπίτι μετά το έμφραγμα που έπαθε. Είχε καλούς γιατρούς και τον πρόλαβαν με το μπαλονάκι που έβαλαν, αλλά δυστυχώς μετά ταλαιπωρήθηκε με ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, που μας κράτησαν αρκετά μέσα».

Η τελευταία δημόσια πάντως, εμφάνιση του Ντίνου Καρύδη ήταν στην πρεμιέρα της παράστασης Η μαριχουάνα της μαμάς είναι η καλύτερη το 2023, την οποία είχε σκηνοθετήσει και πρωταγωνιστούσε η Σμαράγδα Καρύδη.

1D8A9059.jpg

Η κηδεία του Ντίνου Καρύδη

Το μεσημέρι της Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί η κηδεία του σπουδαίου ηθοποιού στις 13:30, στο κοιμητήριο Ζωγράφου.

DPG Network